nitrati si nitriti

  • Autor subiect Anonymous
  • Dată pornire
A

Anonymous

Guest
Apa din fintina personala contine nitriti :eek:f:
Toate plantele din gradina le stopesc cu apa provenita din aceasta sursa.
Va rog sa-mi spuneti in ce masura nitritii si nitratii se ragasesc in legumele cultivate.
Va multumesc.



p.s.-va rog cu lacrimi in ochi sa nu "poluati" topikul.Mersic !
 

Cosstel

Member
La "origine" sint chimist dar sa nu mai spuneti la nimeni :)
L-am pus pe googu la treaba ("nitriti nitrati") si am gasit urmatoarele informatii:
http://www.acvariu.ro/content/view/78/29/
http://www.mmq.ase.ro/simpozion/sec3/S3L3.htm

Acum imi permit sa ma hazardez in a emite si niste pareri personale ca altfel nu se poate :rofl:
Planta foloseste in dezvoltarea ei toate sursele de N (azot) iar atunci cind sint in exces il depoziteaza in fructe,frunze,radacini... Apoi aparem noi in lantul trofic si ne "fericim" cu acest "depozit" de N care de cele mai multe ori au echivalent in celebrele "E"-uri si cu asta cred ca am spus tot.
Inca ceva, prezenta in apa a acestor compusi este daunatoare pentru animale (inclusiv oameni) fiindca nu pot fi inlaturati prin filtrare, fierbere doar prin rasini schimbatoare de ioni dedicate unui asemnea proces si prin distilare. In concluzie, de evitat, la plante doar daca nu se administreaza in exces si tot din lecturile mele cu una/doua saptamini inainte de recoltare nu se mai administreaza ingrasaminte, informatie banuiesc arhicunoscuta de majoritatea celor de pe forum

PS - astep sa aruncati cu rosii (de preferat ecologice) vis-avis de parerile mele :evil:
 

Claudiavis

Active Member
Vaz pe net ca parerile sint impartite - unii zic ca nitritii sint cancerigeni si teratogeni, altii zic ca sint siguri pentru consumul uman. Eu totusi am ales sa evit mezelurile. In privinta legumelor... din pacate aici nu stii niciodata ce maninci (adica ce tip de ingrasaminte a folosit producatorul).
 
A

Anonymous

Guest
Buuun,revin inca o data cu aceeasi intrebare:Nitritii si nitratii aflati in apa cu care stropesc legumele se va "regasi in produdul finit" ???
Astazi am discutat cu directorul de la protectia plantelor din Cluj,care mi-a spus ca raspunsul este negativ.




P.S. Fara legatura cu subiectul,dar ca sa raspund,Socrate avea posibilitatea de a renuntza la "paharel".In balanta a contat Xantipa.Nu este exclus ca si eu,disperat ,sa-i urmez exemplul.O sa ma aveti pe constiinta.
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
mihail, eu nu ma pricep la chimie sau fiziologia plantelor, dar te-as intreba ceva legat de fantana ta: apa a fost asa dintotdeuna sau s-a intamplat ceva si a fost contaminata? concentratiile de nitrati si nitriti rezultate in analizele facute de tine depasesc concentratiile admise in mod normal?
 
A

Anonymous

Guest
Multumesc,
terenul pe care l-am cunparat este din cimp.A fost tren agricol.Fintina am facut-o in 2007.Cel care mi-a facut studiul geo mi-a atras atentia asupra duritatii.Mi-am cumparat o statie de dedurizare.
Vecinul meu lucreaza la Sanepid-IASI si mi-a spus ca apa din fintina lui(50metri fata de a mea) ,in urma analizei,are nitrati.Nu stiu parametrii.
Maica-mea si-a facut analizele alea obligatorii anul trecut si i s-au depistat nitriti in organism.
Apa din fintina mea este acum la analiza.
Din pacate nu stiu mai mult.
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
te intreb pentru ca si parintii mei stau la casa din 1999. fiind in oras sunt cuplati la sistemul de apa orasenesc, dar au si doua fantani in curte. din urma analizelor s-a tras concluzia ca nu este recomandata consumului, dar e buna la spalat, udat gradina, si alte treburi casnice. in general multe fantani nu au apa potabila, dar lumea nu isi bate capul sa faca analize. asa ca te felicit pentru demersul deja facut. daca domnul de la protectia plantelor ti-a spus ca e buna pentru udatul legumelor tind sa-i dau dreptate, adica ar trebui sa stie ceea ce vorbeste. deci, eu tind sa-l cred.
 
A

Anonymous

Guest
Datorita "conexiunilor"sotiei mele,este ing. in instalatii,se ocupa si de autorizari,voi demara saptamina viitoare niste analize cit se poate de complexe,cu cei care sint cei mai buni de pe aici.
Voi merge pina acolo incit in vara voi efectua analizele si la legume.
Multumesc inca o data.
O seara frumoasa.
 

Jasmine

Member
mihail-the ex a spus:
Multumesc,
Apa din fintina mea este acum la analiza.
Din pacate nu stiu mai mult.
Mihail, ai primit rezultatele de la analiza fintinii?...ca mi-s tare curioasa...vecini fiind...
Multumesc.
 
A

Anonymous

Guest
Jasmine,
Buna,nu,am avut alte treburi,niic n-am fost in apele teritoriale saptamina ce tocmai s-a incheiat.Mai mult m-am certata cu toata lumea.
O sa vad saptamina ce urmeaza,dar....nu este deloc obligatoriu ca ce-i la mine sa fie si la tine.
Te rog mult spune-mi unde este casa si terenul tau,nu ca dresa si nr. ca te gasesc pe plansele lui nevasta-mea...si te trezesti cu mine la poarta sa-ti zic saru-mina. :D
Iti cer asta pt. ca s-ar putea sa-ti dau ceva informatii serioase. :hug:
 

Jasmine

Member
Crede-ma ca n-am nici cel mai mic habar...am sa-l intreb pe barbatu' cind vine acas', ca el stie...probabil...multumesc. :D
 
A

Anonymous

Guest
cum nu stii unde stai,asa in mare..nu spuneai ca sintem oarecumvecini ? :( :eek: :cry: :?:
 

Jasmine

Member
Vroiam sa nu te duc in eroare...eu credeam ca se glumeste prin vecinii mei, dar chiar locuiesc pe o tarla... :) nu ca ar fi rau sa traiesti mai la tara, dimpotriva ...deci tarlaua 49...nu mai zic cite probleme de la Primarie cu actele...d-aia nici nu eram sigura, sotul se ocupa de capitolele astea ce tin de nervi de otel... :D
Noi sintem situati intre cele doua cimitire (Doamne ce urit suna!brrr) Sf.Vasile si Izvorul Tamaduirii, dar mai catre ferma Miroslava, la vreun km, daca bine zic.Si atunci, daca locuim in zona Miroslava, nu se cheama ca sintem vecini ?
 
A

Anonymous

Guest
daca Izvorul este ala de la CUG din spatele blocurilor,inseamna ca acolo "sta"si tata.
La nivel national si dac-ai sta in Vaslui,inseamna ca tot vecini sintem.
Foarte bine,sintem vecini,uraaaa...dar nu-i asa ca nu ai apa in fintina ?
:D
 

Jasmine

Member
Mihail, pt. o mai mare precizie, locuiesc mai aproape de soseaua ce duce catre Negresti, etc...deci, destul de departisor de cei "plecatii", 'ntelegi?...nu stiu daca apartin de izvorul de la Cug dar...surprise!!!...am apa in fintina.E adevarat ca o gasesc pe la paispe metri in jos, dar...am, da?...macar atit cit sa pot uda gradina (aprox. 300mp, macar o data intr-o ora, sa zicem, pina se reumple!)...asa la un minor calcul...
Te-am intrebat despre rezultatele apei din fintina deoarece, fiind relativ din aceeasi zona, am banuit ca terenurile din imprejurimi au fost tratate la fel...meri, struguri, ce-or fi fost...plus ca, banuim noi ca cei de la Sanepid ne plimba cu apa-n sticlute prin Iasi, doar ca sa mai faca si ei un ban gramada...terenul fiind mai peste tot la fel, (si ei stiu asta ,nu?) primeste acelasi tratament de dezinfectie, etc (daca se mai poate face asa ceva, ca nitritii cu tot neamul lor ramin neschimbati in apa)...zic si eu, din minima mea ratiune...s-ar putea sa gresesc si sa-mi cer scuze ca asta banuiesc, dar as vrea sa aflu Adevarul...pin' la urma.
 
A

Anonymous

Guest
Eronat,aia de la Sanepid sint foarte seriosi.
Iti cer sa vii sa ei o sticlutza sigilata,ca sa nu poluiezi proba.
Apa daca este dura se "rezolva "cu dedurizatorul,iar daca ai nitrittzi ori nitratzi cu statie de osmoza inversa.
Alte solutii nu sint.
Cine-ti spunre altceva,te minte frumos.
Pt. alegerea "sculei"trebuie la fiecare dintre ele sa se calculeze cit este consumul mediu in casa,functie de nr. de membri ai familiei.Nu se folosesc la irigarea gradinii deoarece nu are sens.
M-am interesat,nititii/nitratii nu se regasesc in plantele irigate.
 

Jasmine

Member
Multumesc de raspuns...insa chestia cu nitritii/nitratii ce nu se regasesc in plante, da-mi voie sa n-o prea cred.Adica unde se pierd, in aer?Sa-mi explice si mie (stiintific de se poate) cel ce ti-a zis tie acest lucru...N-o fi ca in contabilitate dar, totusi, undeva se ascund nitri/a-tii cu pricina.Unde oare? :?
Mai am o intrebare...
Am 2 vecini cu gardul meu care si-au facut 2 toilete d-alea stravechi...pina la terminarea casei, banuiesc...Sa-mi fac griji (in timp) pt. apa din fintina mea, chiar daca se afla la 14 m adincime?O toileta e la vreo 10m, cealalta la vreo 25m de fintina mea.Interesant e ca, pt. ei nu si-au facut fintina proprie...Eu una, mi-am luat toate masurile ca fosa pe care am construit-o sa fie din beton, tocmai din acest motiv, pt. a nu polua apa, intr-un final.
Multam zic, iar. :D
 
A

Anonymous

Guest
O as incerc sa i-au legatura cu medicul ala de "sanatatea populatieie" si sa te ajut sa vorbesti fie si la telefon cu el.I-am pierdut cartea de vizita.
Tot el mi-a spus ca nitritii si nitratii provin de la tratamentele executate pamintului.Iar closetele,veceurile alea care deverseaza materiile fecaleplus urina in pamint sint cele(ai ghicit) mai "bune"generatoare de niriti..
Nu mai conteaza ca tu ai putul la 14 si ala closetul la 2-3 metri.
Uite,mai repet odata povestea.Noi avem statie de dedurizare,apa bem din peturi,ceea ce nu-i deloc sanatos.Dar asata-i alta poveste.De gatit gateam cu apa de dupa dedurizator.Maica-mea s-a dus sa-si fac analizele alea gratuite,deh ca pensionarii la mocaciuni.
I-a gasit nitriti si nitrati in organism.
Daca vrei sa fii ok-ei trebuie sa te gindesti serios la o statie de dedurizare si o statie de osmoza inversa.
Uite miine incerc sa ajung la nenea ala care-i cel mai tare de pe aici in domeniul studiului apaei.Are si niste fonduri PFARE pt. acest lucru.
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
pisi a spus:
As avea o intrebare de 10 puncte.
Daca eu imi ud legumele din gradina cu apa din fintina,apa infestata,cu nitriti si nitrati ,apa ff dura ,cit de daunator poate fi la legumele ce le voi consuma
elena_luminita a spus:
Am si eu apa dura la fantana, dar plantele nu s-au plans deloc.In privinta celorlalte componente nu stiu ce sa-ti zic :? :?
mihai63 a spus:
Si eu ud tot cu apa din fantana si nu e nimic in neregula pana acum.Cat despre "cat de daunator poate fi la legumele ce le voi consuma",ramane de vazut :?
ACHIMENES a spus:
Ai facut analiza chimice la apa din fantana si a reiesit ca ai avea aceste 2 componente sau doar ai o vaga banuiala cu privire la existenta lor?
ghia_don a spus:
Si apa din fintina mea este foarte dura , dar o folosesc si la udat gradina si pentru uz casnic...pina acum n-am avut probleme...
pisi a spus:
Analiza la apa privind duritatea am facut-o in laborator ,dar la nitriti si nitrati au facut vecinii.NOI STAM IN ZONA FOST AGRARA.Apa face spuma cind am spalat un covor,iar in vasul unde se scurge apa de la spalat vase,ajunge intr-o ca gelatina(nu spal cu detergent)
 
Sus