Foarte folosit in bucataria spaniola,italieneasca sau greceasca OREGANO(ORIGANUM VULGARE)a intrat pe usa principala si in bucataria romaneasca cu mult succes.
Face parte din familia Lamiaceae avind originile in Orientul Mijlociu.
Se poate confunda cu usurinta cu maghiranul(magheran) care face parte din aceeasi familie dar care are un gust si un parfum mai putin intens.
Formeaza tufe de cca.60 cm.inaltime si in regiunile mediteraneene chiar pina la un metru.
O planta de oregano este bine sa fie intinerita odata la cinci -sase ani.
Ii place soarele si suporta temperaturi foarte scazute pina la inghet.Atunci frunzele devin rosietice.
Nu necesita udare abundenta si nici ingrasamint.
Dar pe timp de seceta poate fi atacat de paianjenii rosii.
Atentie insa la solul in care va fi plantat.Nu-i plac solurile argiloase,sarace.
Recoltarea se face in timpul verii prin taieri succesive(1-3 la rasul solului) pentru a putea fi uscat sau congelat.
Multiplicarea se face usor fie prin seminte,despartirea tufei sau chiar lastari.
In medicina se foloseste sub forma de ceai (infuzie) pentru astmul bronsic,tuse,raceli,afectiuni respiratorii precum si in afectiunile digestive,ameliorarea tractului intestinal.
Extern prin cataplasme este folosit pentru ameliorarea durerilor musculare,torticolis,lumbago.
Actiune calmanta au si florile de oregano.Pentru o baie reconfortanta se pun doua miini bune de flori in doi litri de apa clocotita care se adauga in apa din cada.
In bucatarie se foloseste atit la aromatizarea uleiurilor si a oteturilor pentru salate cit si la preparatele din peste si carne.
Italienii in special folosesc mult aceasta planta adaugind-o la brinza "Mozzarella" si rosii pentru celebrele paste si pizza.Atentie:uscat are un parfum mult mai intens decit cel crud.
Combinatiile de legume cu oregano sunt infinite daca stii cum si cind sa-l folosesti.
Personal va recomand sa aveti aceasta planta( care creste usor) in ghiveci pentru savoarea deosebita pe care o da in special salatelor!
Alte retete cu alta ocazie :mrgreen:
http://fichas.infojardin.com/condimento ... orenga.htm
Face parte din familia Lamiaceae avind originile in Orientul Mijlociu.
Se poate confunda cu usurinta cu maghiranul(magheran) care face parte din aceeasi familie dar care are un gust si un parfum mai putin intens.
Formeaza tufe de cca.60 cm.inaltime si in regiunile mediteraneene chiar pina la un metru.
O planta de oregano este bine sa fie intinerita odata la cinci -sase ani.
Ii place soarele si suporta temperaturi foarte scazute pina la inghet.Atunci frunzele devin rosietice.
Nu necesita udare abundenta si nici ingrasamint.
Dar pe timp de seceta poate fi atacat de paianjenii rosii.
Atentie insa la solul in care va fi plantat.Nu-i plac solurile argiloase,sarace.
Recoltarea se face in timpul verii prin taieri succesive(1-3 la rasul solului) pentru a putea fi uscat sau congelat.
Multiplicarea se face usor fie prin seminte,despartirea tufei sau chiar lastari.
In medicina se foloseste sub forma de ceai (infuzie) pentru astmul bronsic,tuse,raceli,afectiuni respiratorii precum si in afectiunile digestive,ameliorarea tractului intestinal.
Extern prin cataplasme este folosit pentru ameliorarea durerilor musculare,torticolis,lumbago.
Actiune calmanta au si florile de oregano.Pentru o baie reconfortanta se pun doua miini bune de flori in doi litri de apa clocotita care se adauga in apa din cada.
In bucatarie se foloseste atit la aromatizarea uleiurilor si a oteturilor pentru salate cit si la preparatele din peste si carne.
Italienii in special folosesc mult aceasta planta adaugind-o la brinza "Mozzarella" si rosii pentru celebrele paste si pizza.Atentie:uscat are un parfum mult mai intens decit cel crud.
Combinatiile de legume cu oregano sunt infinite daca stii cum si cind sa-l folosesti.
Personal va recomand sa aveti aceasta planta( care creste usor) in ghiveci pentru savoarea deosebita pe care o da in special salatelor!
Alte retete cu alta ocazie :mrgreen:
http://fichas.infojardin.com/condimento ... orenga.htm