patio

  • Autor subiect Anonymous
  • Dată pornire
A

Anonymous

Guest
Dragi gradinari,se intampla sa aveti si un mic patio,o-ti avea si poate n-am citit eu tot,recunosc ca am restanta,dar ma obsedeaza de mica un patio.
Am aflat despre el citind in Evreica din Toledo a lui Feuchwanger,l-am reintalnit apoi in Goya sau drumul spinos al cunoasterii ,dupa cum era descris in minte mea de copilandra s-a nascut o imagine de o obsedanta verdeata si liniste.Cand m-am facut mare amm vazut si la fata locului,si mai grav a fost.Am citit de curand in AS ca Silvia kerim locuieste intr-o casa veche cu un patio.
CAsa de la tara am cumparat-o la rosu si nu avea asa ceva,dar incerc o improvizatie,care binenteles e un.....pseudopatio
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
patio este un tip de gradina specific arhitecturii antice romane, mai exact este o gradina interioara, delimitata pe toate laturile de constructie. forma este dreptunghiulara sau patrata. pentru a face legatura intre locuinta si gradina, peretii interiori care dadeau inspre aceasta gradina erau pictati cu scene reprezentand peisaje, gradini, plante sau alte ipostaze ale naturii. stilul de amenajare al gradinii patio este unul geometric. gradina este impartita in patru parti, avand un element central, de obicei o piesa de apa: mica fantana cu jeturi de apa sau un bazin. specifice gradinii patio ii sunt statuete, vasele de piatra.

in imagine avem o gradina patio din orasul Pompei...adica un patio la el acasa :)
 
A

Anonymous

Guest
M-am zgiit la citeva fotografii cu "patio",ma tem ca nu l-am "inteles".
Te rog defineste-l putin,"prezinta-l"...posteaza ceva pt. exmplificare,eventual.
Multumesc.
 
A

Anonymous

Guest
multumesc Ruxi,in mintea mea era un patio spaniol,de acela m-am indragostit,cele de la Pompei si Herculanum imi plac,dar mai putin,
ps am vazut o oarecare asemanare cu cele spaniole si in Turcia
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
completare ...gradina patio este delimitata de galeria de coloane a constructiei, specifica arhitecturii romane.
din puct de vedere al plantelor se preferau ierburile aromate, folosite si in bucatarie sau diverse ritualuiri de infrumusetare si relaxare, bordurile din buxus tuns.
coloanele erau impodobite cu plante cataratoare



ambele poze sunt realizate in anul 2000....by me 8)
 
A

Anonymous

Guest
am inteles,acum...multumesc.Dar,nu cred ca nu ma intereseaza,am numai "spatii deschise".Sorry. :D
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
sunt mari sanse ca de acum incolo sa nu ma mai opresc... :)
da, asa este. tipul acesta de gradina a fost preluat si de catre alte culturi unde a fost imbinat cu stiulul...local, ca sa-i spunem asa. putem intalni gradini patio si in alte parti ale lumii, cu precadere in locurile prin care s-a extins imperiul roman, ducand odata cu expansiunea si cultura, tehnologia si traditiile.
oricum, ideea de gradina impartita in patru parti, cu un element central de apa nu le apartine romanilor, aceasta putand fi regasita si in orientul apropiat, india,... de unde a plecat ideea aceasta este o alta poveste, dar nu ma apuc aici sa vorbesc, caci....nu ma mai opresc.
:secret: istoria artei gradinilor a fost marea dragoste secreta a mea din facultate....subiectul preocupandu-ma si azi foarte intens....poate chiar prea intens :secret:
 
A

Anonymous

Guest
hm,un fel de violon d*Ingres,si mie imi plac,cand sunt suparata,ca sa-mi treaca ma duc cu gandul intr-un astfel de patio,si-mi trece,
daca e asa o pasiune,poate ne completezi si noua imaginatia cu detalii,idei,si imagini,
noi multumim anticipat.
ps desi romanii au navalit si la noi nu cred ca au lasat vreo urma de patio,poate clima a fost de vina? sau or fi lasat si eu nu stiu?
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
nu stiu cat au fost de receptivi dacii la gradinile patio :rofl:
cred ca s-au concentrat mai mult pe apeducte si alte chestii mai....utile in viata de zi cu zi :rofl:
pe tema asta, a istoriei artei gradinilor, vroiam sa deschid un topic in sectiunea Parcuri si gradini. cu siguranta o voi face cand ma intors dintr-o scurta vacanta in care voi pleca pe la sfarsitul lui feb. am sa ma intorc cu mintea impospatata, plina de idei si initiativa :mrgreen:
 
A

Anonymous

Guest
Ruxi,revin cu obsedantul patio.Iti sugerez sa faci tot posibilul sa ajungi si la Capri.Acolo se aflau ruinele vilei lui Tiberius.Pe la 1900 a fost cumparata de doctorul suedez Axel Munthe,autorul Cartii de la San Michelle.Acesta,indragostit de panorama,imprejurimi si locuitori,a inceput sa renoveze vila si a recreat si un patio,printre coloanele caruia vezi marea.Axel Munthe,neavand progenitori a testat aceasta proprietate tarii sale natale.Acum acolo este o scoala de vara,dar se si poate vizita.In perioada aceasta a anului nu e prea mare aglomeratie,si nici soare puternic.Calatoreste cu bine!
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
De curand am facut cadou cuiva foarte drag (si care in tinrete era pasionat de arheologie) o carte: Totul despre Pompei http://www.raobooks.com/raobooks_fisa_c ... =320093070
Am fost placut surpinsa sa constat ca autorul abordeaza foarte stiintific si in amanunt istoria orasului, de aceea cartea mi-a lasat o impresie foarte buna. Evident am rasfoit-o si eu inainte de a o da si m-am concentrat cel mai mult pe capitoul dedicat gradinilor din Pompei. Cel mai interesant lucru pe care l-am aflat a fost ca fiecare casa, indiferent de categoria sociala din care faceau parte proprietarii ei avea o gradina interiora de tip patio. Deci gradina nu era considerata un lux, nu apartinea doar clasei instarite, ci era considerata un element firesc in viata de zi cu zi a locuitorilor.
 
Sus