Pe-o frunza de bonsai

marq

Member
Pentru a nu incarca forumul cu topicuri multe si inutile am sa postez aici tentativele mele de bonsai si necunoscutele pe care am sa le intalnesc.
Una din tentative este acest ienupar pe tulpina caruia au aparut niste ciuperci galbene, ceea ce nu cunosc este efectul acestora, sunt daunatoare sanatatii copacelului si trebuie eliminate?
V-as multumi pentru eventuale sfaturi privind forma lui, deasupra bazei groase urmeaza ramuri lungi pline de ramificatii scurte, trebuie reduse aceste ramuri pana spre zona groasa, sa transform mare parte din lungimea lor in jin?
 

vali

Active Member
Moderator
Marq, in afara de micoriza nu cunosc alta relatie simbiotica intre planta si fungi, asa ca "alienii" aia, zic eu, ar trebui sa dispara.
DAR: principala problema e ca ce vad eu in poza pare un ienupar comun. Stiam ca-i specie protejata (ma rog, nu stiu daca l-ai scos de pe undeva sau l-ai cumparat din vreun centru, caz in care nu mai e problema), insa cum am vazut si visin salbatic scos, si bujori de munte scosi, nu stiu daca mai are sens ce zic eu aici...
Revenind, J. communis este in bonsai cam ce era "discusul" in acvaristica acum vreo 10-15 ani, adica greu de tinut in captivitate.
Sunt foarte putine exemplare de communis care sa fi suportat vasul mai multi ani la rand si in cvasitotaqlitate la oameni cu zeci de ani de gradinarit in spate.
Nu stiu de cand il ai, dar daca in forma lui actuala nu sunt semne ca planta s-a stabilizat (muguri noi, crestere continua de la un an la altul), cred ca e prematur sa vorbim de formare. In situatia in care planta nu e stabila si viguroasa, orice interventie inseamna stres suplimentar.
 

marq

Member
E din toamna, a stat ingropat in pamant, se vedeau doar ramurile, probabil de acolo a luat si acele ciuperci, imi place de ele ca se dezvolta numai pe partea umbrita, daca rotesc vasul, cele din partea cu lumina incep sa se innegrasca.
Deci indicat ar fi sa renunt la aceasta specie din motive de adaptare si ... legale, chiar daca sunt zone din tara unde cresc precum boschetii in altele.
Nu stiu cum arata visinul salbatic, dupa mine sunt cei crescuti din samburii aruncati aiurea, dar daca vorbesti de o specie protejata nu cred ca e vorba de ei pentru ca am intalnit, cum ii zicea si lui caed, o liziera sa-i zic de cativa metri buni taiata de la pamant.
Ares sens ce zici tu doar ca spre rusinea mea :( sunt/suntem (unii) prea putin educati in materie de specii protejate, n-ar fi rau sa se studieze in scoli despre acest subiect.
 

marq

Member
Multumesc tivaa, am rupt acele tentacule, au ramas in urma pete alb-verzui, sper sa se vindece. Am pe acasa o solutie cred... pentru mucegaiuri, are vre-un efect asupra ciupercilor?
Am sa-l urmaresc si cum apar le rup.
 

marq

Member
Un ulm recoltat recent, m-am jucat putin cu acele cioate.
A inceput sa inmugureasca, credeti ca ar fi indicat sa intervin acum si in partea superioara sa scobesc acea taietura brutala sau sa-l las mai intai sa se adapteze? Intreb pentru ca la una din ramuri a inceput sa se formeze calusul peste taietura.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
pana la refacere cred ca era bine intai sa inchizi rana cu mastic si dupa o perioada cand cambiumul s-a vindecat pe marginea ranii sa intervii la "scormonit" :D
 

marq

Member
Nu e tarziu nici acuma ca are 2 zile de cant am facut interventiile la cele 2 cioate, ma gandesc doar daca nu cumva ar fi mai frumos sa intru mai adanc apoi sa dau si eu cu ce am, mi-am facut o ceara care aduce a vaselina ca nu se intareste.
Dan, ca tot ai aruncat un ochi pe aici, uite cum a ajuns rodierul pitic pe care mi la-i dat tu.

Am uitat sa-i fac o poza si inainte de interventia mea.
 

vali

Active Member
Moderator
Si la cele doua rani de pe lateralul trunchiului si la taietura mare transversala trebuie intrat mai adanc. Pe lateral taietura ar trebui sa fie concava si sa coboare sub nivelul scoartei, iar sus ar trebui sa urmeze cumva linia celor doua ramuri, formand in trunchi un fel de "U" mai larg, sau "V", ma rog, dupa gustul fiecaruia.
Momentul era acum, pentru ca rani deschise in acest moment stimuleaza aparitia unei puzderii de muguri in vecinatate, lucru ce va ajuta la calusarea mai rapida.

PS: si, bine-nteles, ranile oblojite cu ceva...
 

marq

Member
Am sa le oblojesc cu masticul meu home made, dar am simtit ca mai am ceva de facut la el.
Sa le fac concave sub scoarta... ma gandeam la 2 scorburi, ideea e ca scoarta e umflata la baza ramurilor care au fost acolo si eu am taiat de la inelul format dupa acele umflaturi, ca si cum ar fi fost trasat de jur imprejur cu un cuter, ma sfatuiti sa intru si mai adanc pana la nivelul trunchiului si sa stric acele umflaturi?
Ideea cu V-ul mi-a dat-o si Ovidiu dar sfatul lui era sa mai las un an copacelul pentru a-si reveni apoi sa fac interventia, m-ati pus in dilema, ... daca intervin acuma vor mai iesi muguri anul asta?
Inca ceva, credeti ca vindecarea se va produce mai repede daca voi desprinde scoarta usor, ca la altoire apoi voi indeparta surplusul de lemn mort si in final voi acoperi la loc cu acea scoarta? Era prezentata undeva o tehnica de "ascutire" a radacinilor groase taiate brusc si ma gandeam ca merge si la ramuri; am incercat pe alti copacei dar rezultatul il voi vedea mai tarziu.
 

vali

Active Member
Moderator
Asta as face si as face acum. As taia cat mai curat cu un cleste concav, apoi as acoperi bine ranile cu pasta sigilanta (nu stiu masticul tau homemade din ce e facut). Daca n-as avea cu ce sa fac o taietura concava curata, atunci as lasa totul asa cum este acum.
 

marq

Member
Nu am cleste concav, am sa vad ce pot face, la cioate am taiat cu o tablita indoita si ascutita. Pai dupa o reteta: ceara naturala, rasina de brad/molid si... ulei cred, daca mai adaugam si ceva alcool iesea mult mai buna dar am gasit tarziu indicatia asta.
 

vali

Active Member
Moderator
marq a spus:
la cioate am taiat cu o tablita indoita si ascutita.
:gandit: :? Exista tot felul de dalti, de ce te chinui?
marq a spus:
ceara naturala, rasina de brad/molid si... ulei cred, daca mai adaugam si ceva alcool iesea mult mai buna
Ooo, da! Si mie tot cu alcool imi place. Cat mai mult alcool...
 

marq

Member
:rofl: sa vezi ce bine se simt copaceii dupa ce-i tratez :cafea:
Pai ma chinui pentru ca deocamdata nu-mi permit sculele, atata timp cat nu am copaci bine stabilizati nu stiu daca e cazul sa investesc in scule de pe net, daca ar fi magazine sa le si poti vedea ar fi ceva.

Cu asta mai lucram, dar cu urmatorul ce facem?
Prunus spinosa:

Am fost sfatuit sa fac un sumo mititel, sfaturi ar fi sa tai ramurile ce pornesc din pamant, sa nu le tai sa ingroase... iar cele superioare bieninteles selectate si reduse pentru a ramifica in lateral. Daca il las asa arata ca un boschete?
 

marq

Member
Si asta la fel?

Am primit critici negative legate de modelarea mea dupa ce am renuntat la mai mut de jumatate din coroana.
Ar fi comic caci acolo pe varf de deal era plin de pormubari, pe de alta parte m-as bucura caci ma plangeam ca nu gasesc paducei mai mici sau rupti.
Am observat totusi un aspect: cei 2 colectati de mine erau printre putinii pomisori inverziti, ce era cert porumbar parea uscat, ii pocneau ramurile la indoire si nu aveau deloc verde sub scoarta, e posibil ca uscarea peste iarna sa fie un fenomen normal la porumbari, n-am idee.

La celalat am mai intervenit putin (chiar daca sfaturile sunt sa reduc si mai mult): http://s1332.photobucket.com/user/marqa ... a%202/2014
 

marq

Member
Prunus spinosa, cu certitudine, in faza asta nu ma poate contrazice nimeni:

si un mic peisaj, recunosc ca poza nu e cea mai buna:
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
chiar ma gandeam la tine , ce mai zici , erai pe fuga intr-o zi la kaufland dar te-ai volatilizat repede.

Care dealuri au in apropiere pe aici la CUG ?
 
Sus