Plantele companion

MihaelaR

Member
In 2010 cand a fost prima incercare de gradinarit ,am facut ce am vazut pe la vecini,dar toate rosiile,ardeii si altele erau pline de purici si alte ganganii.
Pentru 2011 mi-am facut temele din iarna,asa am aflat de plantele sanitar/companion,
am plantat prin toata gradina galbenele,craite,cimbru,cimbrisor,busuioc,crizantema/tufanici,carciumarese,lavanda,menta,hrean,etc,
am cautat sa fac vecini buni ,rezultatele au fost extraordinare,am avut probleme mici doar cu plosnita verde,omida verde si cativa fluturi albi.
http://gradinasicamaramea.blogspot.ro/2012/02/gradina-vara-toamna-2011.html#more
http://rami86.sunphoto.ro/Gradina_2012/pagina17
De pe acest site am invatat multe
http://vegetalshapes.com/Romana/PlanteCompanionI.html
o lista orientativa de cine cu cine se intelege in gradina
http://www.permacultura.ro/blog/2011/02/17/plante-companion/

In plus ,gradinariti cu multa dragoste si multumiti gradinii pentru ceea ce va da.
Sa auzim numai de bine!
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Poti pune si irisi...Menta e invaziva, daca apuca sa-ti intre intre trandafiri n-o mai scoti veci de-acolo.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Priboiul mai putin, daca e zona expusa la soare, prefera zone ceva mai umbrite, eu am o tufa la soare si vara asta a suferit :(
 

miki70

Active Member
Bebe campanula merge in soare?
Eu caut levantica albastra sa pun printre trandafiri ( lavandula augustifolia munstead) dar nu gasesc.
 

bebe Iris

Active Member
La priboi depinde si de soi, la mine merge si la soare sau semiumbra...dar in N-V soarele probabil nu este la fel de fierbinte :?
Da, campanula merge mai degraba la semiumbra, dar am si exemplare in plin soare. La mine, in niciun colt al gradinii nu este soare toata ziua. Aceste soiuri le am eu:
http://bebeiris.sunphoto.ro/Vara_2012/73148045
http://bebeiris.sunphoto.ro/Gradinuta_mea_2011/37770677 (aici printre trandafiri si irisi) http://bebeiris.sunphoto.ro/Gradinuta_mea_2011/37771075
http://bebeiris.sunphoto.ro/Vara_2011/37898044
http://bebeiris.sunphoto.ro/Vara_2011/37898332
http://bebeiris.sunphoto.ro/Vara_2011/37898389
http://bebeiris.sunphoto.ro/Vara_2011/37898493

http://bebeiris.sunphoto.ro/Vara_2012/73650560
http://bebeiris.sunphoto.ro/Vara_2012/73097439 (la semiumbra)

si inca vreo doua soiuri, care inca nu mi-au inflorit, ca le-am plantat doar in vara
 

zamfira

Member
claude a spus:
Poti pune si irisi...Menta e invaziva, daca apuca sa-ti intre intre trandafiri n-o mai scoti veci de-acolo.
Claudia, tu sapi trandafirii? Cum te descurci si cu sapatul si cu irisii ? Si eu tot caut plante companion, dar sapatul ma incurca la cele perene .
 

victoria222

Active Member
Eu urmaresc sa plantez cat mai multe plante pe metru patrat, care ocupa tot spatiul. In primii ani, cand plantele sunt mici, sap; insa dupa ce plantele cresc si ocupa tot spatiu, nu mai sap. Este mai sanatos si pentru sol si pentru spatele meu :) Solul nesapat si vesnic acoperit este mult mai viu, singura conditie fiind ca sa nu sa se calce pe el, adica sa nu fie compactat. Dupa ce se ajunge in stadiul asta, nu mai e nevoie decat de o minima ingrijire a gradinii, buruienile nu mai cresc decat foarte putin si practic nu mai ai nimic de lucru, decat sa separi plantele cand se indesesc prea mult, sau sa le tunzi cand trebuie.
Am doar cateva zone in gradina unde am reusit sa fac acest lucru, la restul inca lucrez si sap, pana se vor dezvolta plantele.

Sub trandafiri nu poti planta nimic insa poti planta in jurul lor, in fata si in spate, alte plante/trandafiri care sa umbreasca total solul de sub ei. Atunci nu vor mai creste nici buruieni.
Exemplu de plante companion pe care le folosesc eu pentru trandafiri: irisi, irisi pitici, bujori, crini, perene: coada soricelului, prunella, ierburi decorative, salvii de tot felul, garofite, aquilegia, oregano, levantica (doar unde e soare si la distanta de trandafiri), cerastium,etc. si, bineinteles, multe plante anuale, printre cele perene. anul asta am avut mult busuioc, creasta cocosului, craite, cosmos, salvii anuale, maci si nigella.
 

victoria222

Active Member
:D Multumesc frumos, Bebe! Incepe sa arate asa cum vreau eu, dar tot cred ca mai dureaza vre-o 2 ani pana se aseaza. Iar pe urma, adio sapat, adio plantat, doar sa stau sa ma bucur de ea :visator: Desi pe urma cred ca mai cumpar un teren, caci e boala grea gradinaritul asta.....
 

zamfira

Member
E o idee demna de urmat. Sa vad cum reusesc sa o pun in practica
Multumesc Victoria!! Intradevar ai o gradina de invidiat :D
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Exista si menta neinvaziva.... dar nu inseamna neaparat ca se intzelege bine cu trandafirii... trebuie verificat.

zamfira a spus:
claude a spus:
Poti pune si irisi...Menta e invaziva, daca apuca sa-ti intre intre trandafiri n-o mai scoti veci de-acolo.
Claudia, tu sapi trandafirii? Cum te descurci si cu sapatul si cu irisii ? Si eu tot caut plante companion, dar sapatul ma incurca la cele perene .
 

mirceaspc

Active Member
Moderator
lacrimioara a spus:
Ce plante ma sfatuiti sa pun in fata trandafirilor? M-am gandit la levantica , menta , poate crini pitici ?
Uite ce spune Internetul : - plante companion pentru trandafiri :usturoiul, arpagicul, muscatele, patrunjelul, imortelele.
- arpagicul previne la trandafiri in al treilea an de la plantare boli provocate de fungi (pete negre) si respinge afidele;
- muscatele sunt o cultura capcana, atragand parazitii de la trandafiri;
- patrunjelul imbunatateste mireasma trandafirilor;
- imortelele atrag diverse insecte benefice.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Buna chestia cu patrunjelul si trandafirii .Chiar ma gindeam unde sa mai pun seminte in primavara ca sa extind cultura .
 

Roxana Peled

Active Member
Din motive estetice sau culinare? Ce faci cand vrei sa-l recoltezi, mai tai cate o frunza sau il smulgi? Cred ca arata bine sub forma de covoras la baza tufelor, doar sa nu devina prea mare si sa faca bat de floare ca ala e cam balarios.
 

bebe Iris

Active Member
:D mai mult culinare, dar sa stii ca cel cret nu creste mare, e foarte estetic. Rup doar frunze si nici nu se vede. Oricum gustul este mult mai bun/pronuntat, decat la cel din supermarket. In plus nu trebuie sa am grija sa am frunze proaspete in frigider. Am si leustean in gradina si ceapa ciorii, pentru codite verzi de ceapa. Am incercat si telina, dar nu prea rezista iarna. Patrunjel si ceapa am mereu, doar dau putin zapada la o parte si recoltez :D
 
Sus