Pregatirea iazului, pentru Primavara si Toamna

emundin

Member
Pregatirea iazului pentru Primavara si Toamna.

Pentru ca iazul trebuie pregatit pentru trecerea de la rece la cald va rog sa postati aici intrebari depre cum sa i-l pregatiti sau daca aveti experiente, despre cum i-l pregatiti.
 

crisili

Member
Pentru inceput poate ne poti da niste sfaturi generale? Cam ce ar trebui facut in linii mari pentru a pregati iazul? Eu una va trebui sa incep prin a il lipi pe al meu :oops:
 

emundin

Member
Ce ne facem daca a venit Primavara :)
Ehh totul este frumos, bulboasele incep sa creasca, se planteaza plantele de vara si nu in ultimul rand se face curatenia generala a iazului.

Aveti nevoie de batoanele pentru verificare de controla a calitatii apei. Aceste batonase se gasesc si la Gardena. Costa aproximativ 80 de ron si sunt 20 in un tub pentru verificarea nitratilor si 20 pentru calcar, fier, ph si altele trebuincioase.
Primavara apar si algele, incep sa dea semne de viata nuferii si celelalte plante acvatice ce le detineti in iaz.

Algele sunt bune si rele. Insa cele bune apar acuma, ele dau semne de viata cand temperatura exterioara este mai mare de 5-6 grade.

Important de stiut este ca nu intotdeauna este bine sa curatam algele imediat cum le vedem, ele contribuie esential la stabilirea ritmului iazului dumneavoastra. Insa daca simtiti ca sunt prea multe trebuie sa actionati rapid. eliminandu-le.
Voi crea o sectiune noua cu tipurile de alge cele bune si cele rele insa voi avea nevoie de ceva timp.

Daca aveti de introdus plante acum este perioada propice, tot acum se pot multiplica nuferii adulti (1-2 ani) prin simpla taiere in doua a sacului si introducerea lor in alti saci.

Tot in aceasta perioada trebuie sa verificati daca aveti namol pe fundul bazinului. Acest lucru i-l puteti face cu un bat lung pe care infasurati la capat o carpa veche. Miscati batul pana simtiti ca ati atins fundul bazinului pe o suprafata de 2-3 m si apoi usor extrageti. Vati vedea pe carpa daca se regaseste ceva namol.


Va continua
 

orlovszki

Member
Intretinerea iazurilor, luna aprilie

IAZURI

Daca nu ati executat lucrarile de primavara ce trebuiau facute in Martie, apucati-va acum! Taiati partile moarte ale plantelor acvatice. Materialele filtrante ar trebui schimbate (carbune activ, vata de filtrare) Acelasi lucru este valabil si pentru becurile UV-C care nu mai au eficienta dupa un an de activitate. Pe la sfarsitul lunii este timpul sa se planteze si plantele acvatice noi.

PESTI

Uitati-va atent la pesti pentru a depista eventualele simptome de boli. Daca pestii prezinta simptome de ulceratii sau pete pe corp se necesita tratamente in carantina cu medicatii Velda. Peste temperaturii de 10 oC, se poate proceda la hranirea pestilor, cu cantitatile minime pe care pestii le solicita. Este de recomandat administrarea de hrana de pesti bogata in vitamine.

INTRETINERE

Nu numai plantele incep sa creasca ci si algele va pot da bataie de cap. O crestere puternica a algelor filamentoase poate opri cresterea plantelor oxigenatoare. Incercati sa combateti aparitia algelor prin plantarea plantelor oxigenatoare si de tarm. Pentru combaterea aparititiei algelor filamentoase se poate instala dispozitiv ce emana ioni de Cupru, instalati un sac de Strobinol (concentrat de paie de ovaz) sau tratati cu algicide (ex: Algen Weg Algues Away)

Controlati si duritatea apei si asigutati-va ca acesta sa fie minim JH 8o GH. In aceasta perioada se pot observa modificari substantiale si socuri puternice in stabilitatea apei. Analizati regulat calitatea apei utilizand teste de apa.

Daca considerati necesar divizarea rizomilor de nuferi, acum este momentul. Scoateti rizomii din cos, taiati mugurii noi, tratati partea taiata cu praf de carbune sau substante special destinate pt tratarea ranilor. Umpleti cosurile cu pamant de gradina, preferabil nisipos, si plantati rizomii in asa fel incat coroana sa fie la suprafata. Acoperiti pamantul cu un strat de pietris. Introduceti cosurile intr-o galeata cu apa pentru ca pamantul sa se imbibe. Numai dupa aceasta introduceti nuferii cu cosurile in apa, altfel riscati ca pamantul sa fie aruncat din cos de catre bulele de aer.

Este posibil ca veti fi nevoiti sa inlaturati sedimentele acumulate din iarna. Puteti folosi un aspirator special, daca aveti timp si rabdare, o pompa submersibila ce absoarbe namolul de la fund, precum si bio-oxidatorul, o substanta speciala destinata descompunerii rapide a sedimentelor din apa. Acest produs va ajuta sa scapati rapid si eficient de namol prin descompunere biologica a sedimentelor.
Dati bice, ca primavara a venit tarziu dar cu putere. Fiecare zi conteaza.
 
Sus