crysty
Active Member
Am updatat comentariul de sus si multumesc pentru like.In sera nu intra
Ce am afara e alt sistem de cultivare pe paturi inalte de 50 cm inaltime din aluminiu.In romania nu se cultiva metoda asta pt ca e pamant bun
Așa arata ce va zic eu ,numai ca al meu e din aluminiu.
Le nimicesc eu pe ele .Asta toamna au aparut,cum se incalzeste intru in razboi cu cartitele,caci alta treaba nu am......
Arata inestetic normal,cu musuroaie de pamant scoase.
In sera nu apar pentru ca pamantul de acolo nu are insecte si rame , probabil ati tratat pamantul cu formol sau basamid sau aveti adus pamant steril din comert de curand. Plus ca probabil ele simt ca e spatiu inchis si s-ar simti amenintate/inchise.
Asa e nu am auzit de astfel de concept sa se foloseasca si prin Romania adica cultura in paturi inaltate , stiu ca in SUA se foloseste asa ceva ca sunt multe clipuri pe youtube , chiar si in India se foloseste dar mai rar si mai mult pe pat de lemn ca saracia e mare si acolo.
Romanul e si sarac dar nici nu e informat si nici nu e deschis sa incerce ceva diferit e mai mult traditionalist ca sa nu mentionez si indoctrinat.
Daca tot aveti paturi inaltate puteti incerca sa cultivati si condurul doamnei este o planta comestibila - frunza merge la salate ,dar cultivata ca si floare estetica, cu gust iute slab si este planta cu cel mai mare continut de luteina (in floare dar si in frunze si tulpina) pentru vedere. De ce sa dati bani pe luteina din comert cand puteti sa cresteti sursa naturala de luteina in gradina.
Sursa : https://en.wikipedia.org/wiki/Tropaeolum_majusAll its parts are edible. The flower has most often been consumed, making for an especially ornamental salad ingredient; it has a slightly peppery taste reminiscent of watercress, and is also used in stir fry. The flowers contain about 130 mg vitamin C per 100 grams (3.5 oz), about the same amount as is contained in parsley.[19] Moreover, they contain up to 45 mg of lutein per 100 gr,[20] which is the highest amount found in any edible plant. The unripe seed pods can be harvested and dropped into spiced vinegar to produce a condiment and garnish, sometimes used in place of capers.
Am crescut cateva rasaduri de condurul doamnei si le-am vandut anul trecut (vreo 40 de bani bucata parca), am si mancat cateva frunze, pentru anul asta nu am decat un plic de seminte si daca nu ies alte flori o sa mai cumpar de asta sa mai fac rasaduri. Are semintele mari si au o rata buna de incoltire chiar si daca sunt mai vechi.
Farfurie cu salata de condurul doamnei , poza de pe wikipedia :
(Dreptul de autor al imaginii wiki : By I, 倶楽部オータム, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2367880 )
Este o planta cataratoare/curgatoare dar daca consumati de la ea si/sau o tundeti nu o sa se intinda haotic. Sa o plantati la margine ca sa nu incurce alte plante.
Aici aveti ingrijirea plantei daca va intereseaza sa o cultivati : http://www.horticultorul.ro/flori-de-apartament-gradina/conduras-tropaeolum-majus/
Ultima editare: