Melissa oficinalis Fam.LABIATAE
Planta perena,ierboasa cu tulpina aeriana paroasa cu frunze ovale,petiolate si cordate la baza.
Florile de culoare alba apar in virful tupinii.
Inainte de inflorire planta degaja un miros placut de lamiie care atrage albinele.De aceea mai este si numita "iarba stupului" ,floarea stupilor" sau "menta turceasca".
Creste atit in locuri uscate si pietroase cit si pe pajisti si luminisuri de padure.
Poate fi cultivata si ca planta melifera.
Se recolteaza cel mai bine in al doilea an pe vreme uscata pentru a nu se deprecia virtutile terapeutice.
Se foloseste in industria farmaceutica intr-o gama larga de afectiuni.Are actiune carminativa,mareste secretia biliara,calmeaza starile de excitabilitate nervoasa,inlesneste digestia,combate diareia si da bune rezultate in colitele cronice.
De asemenea asa numitele "cataplasme" cu roinita(de obicei naturala,verde) inlatura durerile provocate de guta;are proprietati antiseptice si cicatrizante.
Uleiurile volatile extrase din aceasta planta se folosesc in industria alimentara si cosmetica.
Se poate folosi si cruda ca salata sau aromatizant pentru diferite sosuri in bucataria traditionala romaneasca.
Planta perena,ierboasa cu tulpina aeriana paroasa cu frunze ovale,petiolate si cordate la baza.
Florile de culoare alba apar in virful tupinii.
Inainte de inflorire planta degaja un miros placut de lamiie care atrage albinele.De aceea mai este si numita "iarba stupului" ,floarea stupilor" sau "menta turceasca".
Creste atit in locuri uscate si pietroase cit si pe pajisti si luminisuri de padure.
Poate fi cultivata si ca planta melifera.
Se recolteaza cel mai bine in al doilea an pe vreme uscata pentru a nu se deprecia virtutile terapeutice.
Se foloseste in industria farmaceutica intr-o gama larga de afectiuni.Are actiune carminativa,mareste secretia biliara,calmeaza starile de excitabilitate nervoasa,inlesneste digestia,combate diareia si da bune rezultate in colitele cronice.
De asemenea asa numitele "cataplasme" cu roinita(de obicei naturala,verde) inlatura durerile provocate de guta;are proprietati antiseptice si cicatrizante.
Uleiurile volatile extrase din aceasta planta se folosesc in industria alimentara si cosmetica.
Se poate folosi si cruda ca salata sau aromatizant pentru diferite sosuri in bucataria traditionala romaneasca.