Scara pH nu este liniara

mflorian

Member
Este de retinut ca scara pH nu este liniara, ci logaritmica. Asadar, un pH de 6,7 este o valoare destul de mare, comparativ cu 7.
Corectarea ph-ului poate fi facuta cu turba, daca e vorba de ghivece sau tufe in gradina. Din cite stiu, sulfura de fier se foloseste pentru a corecta pH-ul unor suprafete mari.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Interesant este ca pe multe pachete sunt indicate valori de 6.5-7 (pamantul pentru plante de interior).
 

dorinas

Member
Limitele sunt cam mari si mie teama ca fara un aparat de masura nu prea stii cat e de fapt pH. Pentru ca eu nu am plante acidofile de genul azalee, gardenie amestec pamant acidofil cu neutru pentru majoritatea plantelor mele si am vazut ca e bine asa.
 

simona2

Member
einsteinitza a spus:
Am ceva nelamuriri in lgatura cu aciditatea solurilor. Am cumparat un masurator de aciditate deoarece am si rododendroni in gradina si ma gandeam sa le fac viata mai placuta stiind ce sol au in decursul timpului. Am masurat deocamdata prin ghivecele de flori si majoritatea era aprox. 7, cu exceptia cameliilor unde era 6.8. Pentru ca ma asteptam la o valoare mai mica, am luat sacul cu pamant de azalee si am masurat aciditatea aceluia:6.7
Mi se pare o valoare mare, doar e sol acid.
Am citit pe forum si cineva spunea de otet in apa de udat. Are vreun efect?
Stiam ca aciditatea se corecteaza cu sulf sau sulfat de fier/ Si astea de unde le cumpar?
 

cataliny

Member
Am un pamant Florimo un ph de 6,5-7 si as vrea sa-i scad ph-ul la un 5-6 si cum porcaria ai de aparat 3 in 1 , nu masoara ph-ul decat in otet si altele , ma intrebam daca exista formule pentru amestecarea diferitelor pamanturi pentru modificarea ph-ului, eu am niste turba de 3,5-5 pe care as putea sa o adaug dar nu stiu in ce cantitate.
 

radu

Member
Din aceasta cauza am fost si eu nevoit sa-mi cumpar un tester PH pentru sol si apa. Si la prima utilizare, am ramas inmarmurit cand , in primul ghiveci "masurat" aveam Ph 3,5, desi apa cu care ud are Ph-ul intre 6,9-7,1. Cred ca am repetat testul in diferite locuri si la diferite adancimi , dar valoarea nu trecea de 4. Si am inteles de ce era asa mica, atunci cand am masurat Ph dupa adaugarea ingrasamantului, care mentionez ca nu era pentru acidofile. Sunt ceva ingrasaminte olandeze si engleze. Si nu degeaba orice firma din occident care produce ingrasaminte pentru plante are la vanzare si solutii de scadere si crestere a PH. Chiar si pe prospectul flacoanelor scrie ca dupa adaugarea ingrasamintelor, trebuie adus Ph intre 5,8 si 6,2.
Si sa nu credeti cumva ca numai ingrasamintele occidentale scad Ph dupa adaugare, deoarece am facut masuratori si la cele romanesti, si c-am toate dau un PH 4,5-6, si unele chiar mai mic.
Deci mare atentie, ca de scazut e relativ usor sa scadem Ph, chiar numai prin adaugarea ingrasamintelor, dar cel mai greu e sa readucem Ph la valori normale.
Cu ce v-as putea eu ajuta, e sa zicem: voi imi puteti spune ce ingrasamant folositi si in ce doza, iar eu daca il am va pot spune ce valoare are Ph dupa adugarea ingrasamantului in apa. Repet Ph apei fara ingrasamant PH=7. Si de aici v-ati putea face o idee c-am cat aveti in ghiveci.
 

Mali_

Member
Ma bate si pe mine gandul sa imi cumpar un asemenea tester PH. De unde l-ai luat si cam cat a costat (daca nu sunt indiscreta)?
 

radu

Member
http://www.hannainst.com/romania/index.cfm. Pretul e cu tot cu solutiile de calibrare (500 ml) undeva pe la 550 ron. Erau testere de sol si mai ieftine si mai scumpe, dar am optat pentru unul mediu, care are electrodul din sticla !
Sunt foarte corecti cei de la Hanna, mai ales ca am avut ceva probleme cu primul tester si mi-au trmis altul fara sa comenteze, si se pare ca chiar conteaza ca firma mama e americana.
 
Sus