Serissa si portucalaria

carla_ro_b

Member
Am primit de la colegii meu doi pre bonsai, unul fiind serissa si altul portulacaria(am stat toata noaptea pe net sa imi dau seama ce am primit :rofl: ). Acum arata cam asa:
http://s80.photobucket.com/albums/j167/ ... _b/bonsai/
Portulacaria as vrea sa o transform in cascada (cred ca imi va lua o viata) - vali stiu parerea ta despre bonsai suculente :) dar totusi astept ajutor :D , iar pentru serissa inca nu m-am decis. Nu sunt foarte multumita de forma ei actuala, desi am vazut-o destul de des pe net.
As vrea sa stiu cam care sunt conditiile de umiditate, pH si intensitate a luminii ( am cumparat un aparat de masurat care le poate masura pe toate 3) deoarece am citit ca serissa e destul de sensibila la socuri de udare, lumina si temperatura. Nu am gasit inca aceste detalii desi am citit tot ce am gasit ca link-uri. Cam peste tot era un mare copy-paste, deci daca aveti informatii din propria experienta sau traduceri din alte limbi ( nu stiu decat engleza, franceza si italiana).....

De asemenea daca pentru serissa are cineva o idee despre stilul care s-ar potrivi cel mai bine astept sfaturi.

Si inca ceva un magazin cu pamant si unelte pentru bonsai fiindca am citit ca portucalaria are nevoie de taiere fara forma concava.
 

vali

Active Member
Moderator
Buna,
Eu am totusi o dilema... In link-ul pus de tine la dispozitie apare, intr-adevar, "Copacul celor o mie de stele", dar in continuare mai apare un ulm chinezesc... Nu vad unde e Portulacaria afra...
In fine, ambii (si serisa si ulmul) arata destul de bine.
Tocmai pentru ca astepti parerea mea (stiind ce cred despre suculente in bonsai), nu pot sa ma manifest in acest sens, pt ca nu vad "suculenta"...

Oricum, probabil ca e mai bine asa, pentru ca multa lume le apreciaza... Doar eu nu le pot suferi, asa ca e mai bine ca nu vad decat un ulm si o serrisa... :).

Indiferent de cand le ai, indiferent ce le-ai facut (de cand le ai), fa-o in continuare... arata bine.
Spor.
 

vali

Active Member
Moderator
Scuze,scuze, scuze... Abia acum m-am uitat mai atent si am vazut ca intre serrisa si ulm, apare si o portulacaria. Varsta, deh...

Desi arata bine si ea, tot nu pot s-o sufar...
Dar daca tu o iubesti, continua sa faci ce ai facut pana acum. Se pare ca i-a (le-a) priit.

Si incearca sa nu mai astepti raspunsuri, de la Vali, sau de la altii... Poate Vali (si altii) nu vor mai aparea pe forum :| ... Ce te faci atunci?...
Din felul in care scrii, din felul in care intrebi, pari o fata dezghetata (care stie sa-si gaseasca si singura raspunsurile)... Ce rost are sa pierzi timpul cu parerile altora (care nici nu ar trebui sa conteze asa mult, pentru ca iti altereaza "stilul" pe care ai putea sa ti-l formezi singura)?...
 

carla_ro_b

Member
Off topic... Vali, nu te supara pe mine. Dar cred ca asta este scopul unui forum: sa pui intrebari si sa astepti raspunsuri de la persoane mai vechi sau mai noi de pe forum. Cand va disparea forumul (Doamne fereste!) voi vedea... Daca am pus intrebari se datoreaza faptului ca nu am gasit raspunsuri , iar cand am spus ca astept ajutor nu ma gandeam sa imi definitiveze cineva un stil ci sa dea un sfat daca directia in care ma indrept este cea corecta. Nu cunosc si probabil imi va lua foarte mult sa ajung de una singura la experienta unora de pe forum (ca nu degeaba se zice cine nu are "batrani" sa-si cumpere) dar voi pune in aplicare latura mea autodidacta ca de fiecare data si sunt sigura ca ceva ceva va iesi - sper sa nu omor copaceii pana atunci.
On topic... Ulmul este cel despre care ti-am spus ca a disparut in mod misterios cand a venit soacra mea la noi. Ceilalti doi abia i-am primit, deci eu in afara de a ma informa si de a incerca sa le ofer ce am aflat pana acum ca si conditii, nici nu i-am atins.
 

vali

Active Member
Moderator
carla_ro_b a spus:
Off topic... Vali, nu te supara pe mine. Dar cred ca asta este scopul unui forum: sa pui intrebari si sa astepti raspunsuri de la persoane mai vechi sau mai noi de pe forum.
Carla, Doamne-fereste! Cum sa ma supar?... Si ai dreptate, acesta este scopul unui forum, fara doar si poate. Dar ceea ce vroiam eu sa spun (si nu s-a inteles, dovada ca nu reusesc intotdeauna :) ), e faptul ca trebuie ca "ponderea" sa fie pe incercarile proprii, pe "cautarile fiecaruia" si nu pe intrebari puse intr-un forum (intrebari la care e posibil sa nici nu apara raspunsuri vreodata). Eu intotdeauna am fost de parere (si am mai spus-o cand am avut ocazia) ca bonsaii nu se fac pe forumuri. E-adevarat ca e comod si la indemana (chiar placut cand e "intre prieteni", ca aici pe egradini) sa intrebi si sa ti se raspunda. Problema e ca nu intotdeauna raspunsurile venite ti se potrivesc, nu intotdeauna cei care raspund sunt "la curent" cu conditiile reale in care se afla copacelul in cauza si nu intotdeauna cel care raspunde intelege intrebarea, iar cel care a intrebat intelege raspunsul (are si forumul neajunsurile sale).
De aceea am fost si sunt in continuare convins ca "zbaterile" fiecaruia, incercarile de a-si afla propriul raspuns la intrebarile ivite, constituie CALEA. Cu atat mai mult cand sesizez ca cineva poate si fara forum. La asta ma refeream cand am spus ca pari genul care ar putea sa-si afle raspunsurile, fara a le astepta de la altii.
Eu am o vorba: Dumnezeu, cand vede pe unul mai "nedaruit" (ca sa nu zic altfel), il ajuta. Pe cei care se pot descurca si singuri, ii lasa sa se chinuie.
Dar in final, tot cei "chinuiti" vor fi mai castigati, pentru ca lectiile invatate pe pielea ta, nu le uiti usor.

In fine, revenind la copaceii tai: despre "suculenta", cu parere de rau, nu am ce sa spun; nefiind un gen cu care sa fi lucrat (pentru ca nu imi plac, asta e...), evit sa ma pronunt; la fel e si in cazul artarilor, nu am avut niciodata unul (desi imi plac si imi doresc unul), nu am lucrat cu un artar, in consecinta nu m-am bagat niciodata intr-o discutie despre artari.
Cu serrisa e alta problema...
Mi-am permis o schita http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... _carla.jpg in care sa incerc sa punctez cateva aspecte:
1. asa cum arata acum, are "alura" unui copacel tanar (cu cosuri pe fata :) ).
2. trunchiul, raportat la aspectul coroanei, contrazice asta.
Deci, primul lucru la care ar trebui lucrat ar fi "aducerea" coroanei mai aproape de "ceea ce cere" trunchiul.
Un trunchi cu "vene" bine delimitate, cu o grosime care sa poata "pacali ochiul", cu o scoarta destul de "zbarcita" (la serrisa nu e o problema) si cu un "nebari" pe care il pot doar banui undeva imediat sub nivelul substratului, cere o coroana mult mai matura, cu ramuri aplecate, cu spatii printre zonele de foliaj (cu "loc prin care sa zboare pasarile", cum le place bonsaistilor sa spuna :) ) si cu o ramificatie fina mult mai evidenta.

Primul lucru pe care l-as face, ar fi sa cobor ramurile 1 si 2 (cu ajutorul sarmei), dupa sagetile rosii, pana in pozitia liniilor galbene. Astfel, "mi-as deschide spatiul de lucru"... La fel as proceda si cu ramura 3, pe care as cobori-o, undeva in fata (nu mai este o linie galbena si pentru ea). In mod similar, si cu alte ramuri din spate (pe care eu nu le pot vedea in imagine, dar evident exista pe-acolo). Apoi, as tunde varfurile tuturor ramurilor, undeva la limita liniei albe intrerupte, pentru a anula dominanta la varf si a da posibilitatea mugurilor mai din interior "de a se manifesta".
Daca ramuri superioare celor trei mentionate vor cere sa fie la randul lor coborate (si in mod cert vor fi), le-as lega si pe acestea cu sarma si le-as pozitiona undeva mai jos.

Dupa aceste activitati, l-as lasa sa recupereze tot restul anului, urmand sa-l mai "chinui" cu mici retusuri, abia in anul urmator.

In privinta fertilizarii, se poate face incepand cu 2-3 saptamani de la achizitionare (asta pt ca n-ai de unde sa stii daca in magazin n-a fost fertilizat chiar in ziua in care a fost cumparat), cu un ingrasamant lichid/solid (gazos sau plasma :rofl: ) cu un NPK de aprox. 10/10/10.

Referitor la capriciile serrisei, nu suporta sa fie "plimbata de colo-colo", ii place sa-si gaseasca un loc si sa ramana. Nu suporta diferentele bruste de temperatura (de genul celor provocate de vecinatatea unei usi de balcon care se deschide de 100 de ori pe zi), nu suporta un curent de aer constant, dar nu-i place nici aerul statut.

Sper ca cele scrise mai sus sa-ti fie de ajutor.
 

carla_ro_b

Member
Vali , merci mult. Ai perfecta dreptate si am inteles ce vroiai sa spui :D O parere proprie: bonsaii sunt ca si copii - pot sa ii cresti si dupa sfaturile altora, chiar sa-i creasca altii, dar s-ar putea sa nu-ti fie pe plac rezultatul :wink: Oricum cand esti in impas experienta cuiva poate fi salvatoare.

Am citit mancad cuvintele raspunsul tau, sarut'mana pentru ajutor, fiindca serissa asta chiar ma pune putin in dilema.

As mai avea cateva intrebari.
Ca orice bonsai din comert are un ciot de trunchi . Ar fi recomandat sa-l elimin sau sa grupez cateva ramuri in jur ca sa-l continui si sa obtin mai usor un trunchi mai gros? Tot la capitolul acesta daca grupez ramurile trebuie indepartata scorta ca sa se consolideze mai repede? Daca pastrez trunchiul si regrupez ramurile sa-l fasonez putin ca sa nu am pe urma o galma? De unde as putea face rost de pasta pentru sigilat sau cu ce as putea-o inlocui?
Mi-am facut o idee despre ce ar trebui sa iasa si in functie de ce trebuie sa fac cu ciotul ala cred ca stiu cum sa actionez.

Vali, ramura 1 nu e cam aproape de sol stiam ca este o regula de proportionalitate in distributia ramurilor de-a lungul trunchiului? Te rog nu o interpreta altfel, am citit acum vreun an cand aveam celalat bonsai si mi-a ramas pe creier. S-ar putea sa ma insel sau sa nu fie cazul pentru stilul acesta.:oops:

Nu m-am putut abtine si am cumparat astazi un ulm (colegii mi-au redeschis pofta de bonsai) pe care il voi modela in stilul batut de vant (am stat o ora sa il analizez in magazin inainte sa-l iau :rofl: ).


Daca nu ma cheama la servici maine am zi programata pentru bonsai. Voi pune poze cu isprava mea.:)
 

vali

Active Member
Moderator
carla_ro_b a spus:
Ca orice bonsai din comert are un ciot de trunchi . Ar fi recomandat sa-l elimin sau sa grupez cateva ramuri in jur ca sa-l continui si sa obtin mai usor un trunchi mai gros?
Din ce vad in imaginile puse de tine la dispozitie, nu mi se pare ca trunchiul (cu ciot, sau nu) sa fie deranjant pt ochi, prin aceea ca s-ar "tremina brusc" ca la majoritatea "mallsai-lor". Parerea mea este sa nu te complici cu incercari de a-l continua prin alipirea mai multor ramuri. Curata locul in care este acel ciot, atat cat iti permite (adica pana dai de tesut viu, fara sa intri mult in acesta), iar daca nu ai cu ce sa sigilezi locul, lasa-l asa. Sigilant pentru rani (comercializat si ca "Ceara/pasta/mastic de altoit" stiu ca se gaseste la Semperflorens (are magazinul pe undeva prin Complexul Agronomie.

Referitor la locul de unde porneste prima ramura... Daca e sa ne luam strict dupa regulile (extrem de generale!!!) vehiculate prin carti, reviste, net, etc., raspunsul firesc ar fi DA. Problema e ca acea regula cu "prima ramura tre' sa porneasca de la aprox. 1/3 din inaltimea totala a trunchiului" nu este aplicabila ( si nici nu trebuie sa se tina cont de ea) in toate cazurile. Se refera in special la bonsaii cu trunchi bine delimitat (chokkan, moyogi, shakan, etc.) in care si ramurile primare sunt bine delimitate si alterneaza pe trunchi, iar regula este asistata si de "Seria lui Fibonacci", adica: prima ramura porneste de la 1/3 din trunchi, iar in continuare, ramurile alterneaza stanga/dreapta/fata/spate, distanta dintre ramurile consecutive fiind conform seriei lui Fibonacci.
Este evident ca nu putem vorbi despre pastrarea acestor proportii in cazul unui hokidachi, bunjin, kengai, sau in cazul plantarilor "tata-fiu" ori in grup, unde ramurile de pe trunchiuri diferite sunt abordate si tratate ca si cum ar apartine unuia singur.

Deci, regulile mai sunt facute si pentru a fi incalcate (iar noi, ca romani, ar trebui sa stim cel mai bine acest lucru :) ).

Revenind la serrisa ta: e clar ca va avea silueta unei "maturici diforme", sau a unui "stejar batran". In acest caz, pe mine m-ar preocupa mai mult echilibrul intregului si armonia dintre vas, trunchi, coroana, decat locul de unde porneste prima ramura, atata timp cat acest loc nu deranjeaza ochiul, ci doar contravine unei reguli.

Spor la treaba.
 

carla_ro_b

Member
Ok prima mea incercare radicala pe un bonsai. :)

Am inceput cu portulacaria. Dupa cum am mai spus m-am hotarat sa o transfom intr-o cascada.

Deoarece cand atingeam copacelul se misca am hotarat sa umblu si la radacini. Am descoperit ca are un sistem de radacini dispus in partea in care nu ma avantaja.

Am inceput prin a indeparta ramurile care erau in plus si o parte din radacini, dupa care am trecut la legarea radacinilor pentru a le aduce in alta pozitie si a ramurii principale. Fata bonsaiului a devenit spatele. Neavand momentan alt vas l-am replantat in acelasi.

Aici sunt o serie de poze cu aceste transformari:
http://s80.photobucket.com/albums/j167/ ... re%20afra/

Sper ca sunt pe drumul cel bun si ca va supravietui tratamentului aplicat copacelul meu.

Vali, ai dreptate, dar voi vedea ce pot face fiindca intentiile mele sunt sa-l transform in moyogi. Inca il analizez fiindca este greu ce vreau eu si experienta mea este destul de saraca. Cred ca initial iti voi urma sfatul in legatura cu acele ramuri, dar voi incerca sa ii continui trunchil principal pentru a se adapta stilului. Daca imi reuseste.....imi dau nota 10 :rofl:
Inca nu am curajul sa ma apuc de serissa. Primul va veni la rand ulmul.
 
Sus