Stratificare

narcisab

Member
as vrea si eu niste informatii pe intelesul meu (nivel incepator, pana la genunchiul broastei :) ) despre stratificare.
ma intereseaza sa obtin mosmon (numit pe la noi si nuspui) mespilus germanica

Seed - best sown as soon as it is ripe in late autumn in a cold frame[78]. The seed has a very hard and impermeable seedcoat and will not usually germinate until it has gone through two winters. Commercially, such seeds are soaked for a short while in sulphuric acid to break down the seed coat and allow the seed to take up moisture, this is a very delicate procedure and difficult to do on a small scale. A home gardener could try soaking the seed for 24 hours in warm water then cold stratifying it for 2 - 3 months at 1 - 5�c before sowing it. Alternatively, if you can harvest the seed green (as soon as it is mature but before the seed coat has dried and hardened), then sow it immediately in a cold frame you might reduce the time needed for it to germinate. When they are large enough to handle, prick the seedlings out into individual pots and grow them on in the cold frame for their first winter. Plant them out into their permanent positions in late spring or early summer, after the last expected frosts. Cuttings of mature wood, November in a cold frame. Poor percentage. Layering in autumn or early spring. Takes 18 months[78].

http://www.pfaf.org/database/plants.php ... +germanica

si nu am inteles: ce inseamna stratificare? Le pun intr-o cutie, claie peste gramada in frigider si le tin 3 luni?
 

fixpix

Active Member
eu asa inteleg stratificarea ca si trecerea semintelor printr-o perioada de "raceala" obtinuta de obicei in frigider.
cum spune in engleza... le pui in apa calda 24 h si apoi le pui in frigider 2-3 luni.
si eu am o droaie de seminte pe care va trebui sa le depozitez in frigider.
unele seminte chiar trebuie sa experimenteze inghetul pentru a germina la primavara!
in fine... nu prea stiu bine cum functioneaza procedeul pentru ca deocamdata frigiderul meu a gazduit doar de-ale gurii :)
cred ca totusi va trebui sa astepti cativa anisori pana vei papa din fructele nuspui-lor tai... daca din seminte ii cresti...
sau nu?
 

fixpix

Active Member
lol... pai inca nu am inceput... dar in curand... sapt viitoare ma apuc de ales seminte...
mi-am scos de pe net info despre toate semintele. cum se cultiva etc. si zau unele vor trebui plimbate prin toata casa. frigider, camera la caldurica, balcon inchis la racoare.
de ex.
physostegia virginiana tre sa stea la -4+4C 12 sapt. si apoi se trece la 20C
sau cele doua feluri de helleborus pe care le am:
apa fiarta peste ele, 1-3 zile pana se umfla, se planteaza la 22C unde se tin 6 sapt, apoi 6-8 sapt la -4+4C si apoi inca 4-6 sapt la la 10C
sau inca un ex.
kniphofia - 20C, daca nu germineaza in 2 sapt, se tine la -4+4C pana germineaza

si in acceptia mea, -4+4C = frigider!!!

:rofl:
 

adi o

Member
stratificarea este o metoda de acontinua maturarea semintelor .majoritatea semintelor necesita stratificare pt a avea putere de germinare.samburii de corcodus,prun,cires,cais trebuie stratificati in nisip umed din momentul recoltarii pina la data cind trebuie semanati: toamna inceput de octombrie sau primavara cit mai devreme.daca nu sunt stratificati procentul de rasarire va fi foarte mic sau deloc.abia in anul urmator vor iesi cativa puieti.
 

ACHIMENES

Member
stratificarea este echivalent cu perioada de iarna pe care o petrec semintele in pamant (cazute, din pom sau de oriunde alt undeva :rofl: :rofl:) .
Peste ele vine gerul, trece gerul, ploi, soare, inghet, dezghet, bruma si tot ce mai exista in perioada toamna-iarna.
 

ste

Member
Si eu am incercat metoda, dar pe niste bulbi de gladiole si anemone foarte stafiditi si carora nu le mai dadeam sanse de viata. I-am tinut in servetele umede si apoi punga cam doua saptamani in frigider. Am avut surpiza nu numai sa se prinda dar sa si infloreasca
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
am si eu o mica nedumerire , pe pagina unor specialisti spune ca la semintele de kiwi si kaki "they must stay on refrigerator (below freezing temperature) for at least two weeks and then moved gradualy to warmer places"

si nu inteleg doua chestii
below freezing = sub 0 grade C ?
refrigerator = congelator sau frigider ?

va multumesc
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Ei cind zic "refrigerator" se refera la frigider.
Despre acea temperatura??? :? sub temp de inghet :?:
 

fixpix

Active Member
pai da... la inghet cu ele. ar fi fost mai corect "freezer" ca ala e congelatoru. da probabil ei acuma au toate frigiderele din 2 bucati. above freezing (frigideru) si below freezing (congelatoru).
daca zice below... atunci sub zero.
desi eu n-am intalnit inca instructiuni care sa imi zica sa pun semintele in congelator. in frigider da, dar in congelator... inca nu :)

si apoi... tinand cont ca e vorba de seminte de kiwi si kaki...care nu prea sunt fructe din antarctica... nici in mediul lor natural nu cred ca mama natura le ofera un congelator.

dar daca asa zic specialistii...

poate mai bine consulta mai multe surse... si apoi faci o medie. alegi varianta cea mai vehiculata!

:rofl:
 

gomez99

Well-Known Member
aici e o confuzie in exprimare.
sigur e frigiderul nu congelatorul si locul lor e pe raftul de sus ca acolo e mai putin rece. de regula nu e vorba de frigiderele cu congelatorul intern. daca intri pe forumurile englezesti, ii intrebi pe baieti si o sa iti zica acelasi lucru. unii o sa specifice "in cutia de oua sau de brinza"
daca insa e vorba de "below freezing" atunci e congelatorul pentru ca frigideru obisnuit nu coboara la 0C.
acu, stratificare nu implica neaparat proceduri "normale". am intilnit tehnici de stratificare cu acid sulfuric sau cu alte substante chimice. ideea e sa pacalesti saminta si sa obtii rezultatul intr-un timp foarte scurt. nusce saminta se recomanda sa fie tinuta in apa cu gheata 2-3 ore apoi sa fie cufundata in apa clocotita citeva secunde. na stratificare!
sfatul meu e sa il emailezi pe furnizorul de seminte, macar stii pe cine injuri daca nu iese :)
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Eu am citit si chiar m-am conversat pentru germinarea unor seminte de alstroemeria cu cineva care a incercat varii metode (frigider,temperatura,nr. de zile,caldura,iar temperatura ) si tot nu a iesit nimic din ele la mine :( .Noroc ca au fost cadou.Si daca sunt vechi?Ce te faci?
Pina la urma poate ai fler si faci cum iti dicteaza el........... :rofl:
 

Floria

Active Member
Stratificarea este foarte importanta la unele seminte, altfel se inhiba si nu mai rasare nimic.
Sa va povestesc :
Am comandat anul trecut in Canada seminte de Acer japonez, Magnolia grandiflora, Cornus Florida, Chinese Fringe, Diospyros Virginiana, Diospiros kaki, Diospiros lotus, Zizyphus Jujuba, Prunus ilicifolia, Tatarian maple flame, Chinese Dogwood White si red, Beautybush si nu-mi mai amintesc ce alte seminte si nu a rasarit nimic. Firma serioasa !!! mi-a trimis instructiuni pentru fiecare. Am urmat totul intocmai cu nisip cu perlit cu caldura necesara si apa la fel, degeaba.... m-am suparat asa de tare incat am vrut sa le scriu, noroc ca nu am avut timp.
Am aruncat pamantul intr-un loc pe care l-am delimitat, mi-am zis ca cine stie..... si surpriza !!! dupa ce a trecut iarna geroasa peste ele acolo in gradina ce sa vezi minunatie ??? au inceput sa rasara una cate una in fiecare zi spre fericirea mea dar problema este ca nu stiu care ce este.....
 

Floria

Active Member
Desi sunt micute le-am facut poze. Acestea sunt semintele care au rasarit dupa un an.


 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
poza 2 si ultima e magnolia grandiflora , diospyros nu ai inca
era bine daca era si o poza din diagonala mai bine decat superioara ptr ca nu pot recunoaste daca in poza 3 sus este sau nu ceva din regnul kaki

succes
 

Floria

Active Member
Multumesc mult, asa ma gandeam si eu. Poza 4 si 7 cred ca este Tatarian maple flame,poza 9 este Cotinus Coggyria iar cele de culoare grena sunt Acer japonez. Sa vedem ce mai rasare ca sunt unele care au scos doar un coltisor iar altele doar au impins pamantul putin.
 
Sus