Udare hoya versus udare violete

Sash

Active Member
Pornind de la premisa ca si violetele si hoyele sunt plantate intr-un substrat/ghiveci adecvat, hoyele au nevoie de mai multa sau mai putina apa decat violetele?
Hoyele pot fi udate tot prin farfurioara?
Ma refer la butasi inradacinati nu la plante mature.
 

dorinas

Member
Hoya nu are nevoie de apa la fel de mult ca violetele, cu exceptia H. multiflora. Nici macar cand sunt butasi inradacinati pentru ca putrezesc usor.
 

cory_helen

Active Member
hoya rezista foarte bine fara apa... chiar in zile calduroase... asta dupa ce am observat eu... eu le ud foarte putin o data pe saptamana... cateodata bag degetul in pamant sa vad cat de umed este...

la violete nu ma prea pricep, dar le ud in farfurioara la cateva zile o data... cam la 2-3 zile... :D
 

Sash

Active Member
vivi23ro a spus:
cu udatul hoyelor nu am avut probleme dar cu violetele....
:rofl: la mine fix invers

deci... hoya, chiar si numai butasi, se uda mai rar si mai putin decat violetele? Sau mai rar si mai mult? Si....cat mai rar...? Ca la mine hoyele sunt intr-un substrat mult mai drenant decat violetele.
 

mena

Member
Eu stiu ca hoya se uda dupa ce s-a uscat substratul - il verifici cu degetul in profunzime ca sa fii sigur ca nu mai este umed si deabia atunci poti uda din nou, in mod normal, turnand apa pe deasupra ghiveciului.
Hoya daca este udata mai rar nu sufera, chiar ii face bine, in schimb violetele daca nu sunt udate la timp risti sa le pierzi...
Eu asa procedez cu ale mele (hoya si violete) daca gresesc undeva va rog sa ma corectati. :D
 

cornelia

Fondator
Membru staff
La capitolul hoya sunt cateva exceptii: multiflora, praetorii, lasiantha, cystiantha etc. In general e vorba de cele arbustive cu frunze delicate nu suculente. Acestea se uda mai mult in comparatie cu celelalte iar in perioada de inflorire au nevoie de pamant permanent reavan. E drept, tot ele se prind si mai greu.
 

Sash

Active Member
Momentan ale mele sunt in paharute de plastic transparente deci vad cat de umed e substratul...
Am plantat butasii si apoi am lasat sa se usuce solul pana la urmatoarea udare numai ca dupa ce in apa dadusera radacinute, mugurasi etc in substrat au inceput sa li se usuce mugurasii, varful tijei etc. D'aia ma gandeam ca poate totusi cand sunt mici au nevoie de mai multa umiditate.
 

dorinas

Member
Cornelia H.cystiantha la mine se comporta ca o suculenta.Daca ii pun apa mai multa i se usca varful tijelor noi iar daca am udat-o mai rar i-au crescut altele.
 

oana_oana

Member
Foarte util topicul asta. Si mie-mi dau batai de cap hoyele.
H bella daca o las sa i se usuce pamantul ii cad frunzele. Acum mai are cateva. Cred ca ii place apa. Sau sa fie altceva?
 

dorinas

Member
Hoya bella mie mi se pare cea mai ciudata, cel putin puii. Am avut 3 inradacinati, la inceput i-am pus apa ca am inteles ca-i betiva, i-au putrezit radacinile. I-am inradacinat din nou si i-am pus apa mai putina si i-au cazut frunzele. Dupa cateva incercari de a stabili cata apa vrea a murit. :cry:
 

angela draganoiu

Active Member
eu am o singura hoya : carnosa. pe care am udat-o, conform instructiunilor primite la cumparare, rar si cu putina apa. am fost plecata in concediu 1 luna si in acest timp a fost udata o singura data cu putina apa, desi era foarte cald, si nu s-a suparat de loc din contra am vazut ca ii cresc lastari noi.
 

tinaM

Member
Hoya bella e foarte sensibila la aerul uscat. Si-mi pare ca nici caldura nu-i place tare mult; 1-2 ore de soare dimineata e prea destul. Oricum, nu infloreste decat pe lastarii care stau in partea opusa ferestrei (cel putin la mine). O alta problema, e tare iubita de paianjeni. Apa calda pe frunzis ii face bine.
 
Sus