Urechelnite in gradina

dan_6393

Member
Salutare fratilor !
Nu ne-am vazut de un car de ani si am intrat in belea : - azi am descoperit ca am gradina plina de urechelnite si dupa ce ca nu mi s-au prins decit 3 dalii, asta mi-ar lipsi - sa mi le rontaie urchelnitele !
Deci - Cu ce se pot combate ?
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Stii ce e culmea? Si eu am gasit urechelnite in balcon pe jos si la serviciu pe pervaz fix intr-un ghiveci cu stapelia. Nu stiu ce rele fac, dar le-am casapit. :x
 

anasstasia

Active Member
Si eu as fi vrut un raspuns. Cind am cules via, am adus acasa strugurii si i-am bagat in frigider. Nu am spalat strugurii, in ideea de a nu-i strica. Insa din frigider au iesit urechelnite peste urechelnite. Daca doar un cos de struguri a avut o groaza de urechelnite, nu vreau sa stiu ce se intimpla in restul gradinii.
Nici o idee, cum le putem stirpi? :evil: :x
 

Marcela

Member
URECHELNITA

Numerosi sunt ajutatorii omului in natura. In aceasta carte voi aminti numai pe cei mai importanti. Unul dintre acestia este urechelnita (Forficulia auricularia), uneori hulita si chiar combatuta fara rost. Ea apartine animalelor celor mai folositoare in pomicultura. Cum am reusit eu sa o inmultesc si s-o pastrez?
Mai intai este bine de stiut ca pitigoii si vrabiile consuma cu placere urechelnite. Fiind un animal nocturn, ziua sta mai mult ascuns. Pentru a oferi un adapost sigur urechelnitelor pe timp de zi, am inovat un cuib simplu, pe care l-am multiplicat in mii de exemplare. De la mine, acest cuib s-a raspandit in toata Europa Centrala. “Locuinta” pentru urechelnite, conceputa de mine, este formata dintr-un ghiveci pentru flori, o sarma zincata de 70 cm lungime si ceva talaj, fan, sau paie. Un capat al sarmei il rasucesc de cateva ori in jurul unui lemn rotund, de exemplu un plantator, pentru a realiza o opritoare. Introduc capatul celalat al sarmei prin orificiul ghiveciului si umplu ghiveciul cu talaj. Spiralele sarmei au rolul de a fixa talajul in ghiveci, deoarece acesta se agata in pomi, cu gura in jos. In legumicultura se folosesc pari de sustinere. In zona noastra, primele urechelnite apar in ghiveci in mijlocul lunii mai. Ele raman aici cat gasesc prada in apropiere. Numarul locatarilor dintr-un ghiveci se poate vedea intorcand cu grija ghiveciul si ridicand putin talajul. Acest numar, in unii ani, poate fi de cateva sute. Am denumit aceste ghivece “politia mobila”. Atunci cand e cazul, o pot muta dintr-un loc in altul.
Hrana preferata de urechelnita sunt paduchii de frunza, paduchele lanos, paduchii testosi. Am observat ca intra uneori in prune pentru a se hrani cu larva viespii fierastrau. Le-am observat de asemnea, in cuiburile moliei de mar. Ataca si paduchii de frunza ai fasolei. Aparitia urechelnitelor este strans legata de evolutia biologica a paduchilor.
Randurile de mai sus sunt preluate din cartea "Paradisul meu", scrisa de un pionier al agriculturii ecologice, inginerul agronom Heinz Erven.

Urechelnita este un animal folositor. Eu, daca gasesc urechelnite in casa, le iau cu grija si le dau afara, sa-mi apere gradina de daunatori.
Anul acesta nu mi-am facut "politie mobila" pentru ca nu a fost cazul, dar la anul, cu ajutorul lui Dumnezeu, sper sa ma mut la tara si acolo o sa fie nevoie.
 

Fleur

Active Member
Multumim pt informatii Marcela! Nu stiam ca e asa folositoare, dar observasem ca nu face rau, asa ca n-am omorat-o decat accidental atunci cand am dat de ea, si anul asta chiar am gasit-o mai des prin plantele mele.
 

sonia_i

Active Member
dar ce stiti despre urechelnita care ajunge in urechea oamenilor?
de mic copil stiam ca intra in ureche si mananca toata ceara pana sparge timpanul...
nu stiu daca si asta e un mit :D
 

Fleur

Active Member
Eu cred ca este un mit. N-am auzit nicio astfel de intamplare reala si dupa mine e la fel de putin probabila ca a castiga la loto :)
 

Marcela

Member
Nu stiu daca e un mit, poate pe vremuri, cand taranii dormeau la camp, in iarba, sa fi intrat si in urechi... dar acum n-am auzit niciodata de vreun caz real.
In mod cert nu ataca omul. :D
Sigur ca nu-s frumoase, dar foloasele sunt mari, merita date afara din casa pe un faras in loc sa fie omorate. :wink:
 

anasstasia

Active Member
Nu stiam ca e folositoare. Sa inteleg ca acolo unde este in cantitati mari, este invaziva datorita unor suprapopulatii de insecte daunatoare?
 
Sus