Violeta africana - inmultire prin seminte?

CocoT

Member
Hariclea
Trimis: Joi Iun 22, 2006 1:55 pm
imi poate explica cineva cum se procedeaza cu semintele de violeta?
Eu am cautat pe cateva site-uri ceva informatii in sensul acesta si n-am gasit...
Imi va trimite Kati in curand niste seminte din violetele ei roz superbe si vreau sa fiu foarte documentata inainte de a le primi ca sa stiu exact ce voi face cu ele!
Se procedeaza ca la gloxinii?
 

CocoT

Member
Cereus
Trimis: Lun Iun 26, 2006 3:37 pm
Durează cam 6-7 luni de la germinare până la înflorire.
Am găsit aici ceva indicaţii, nu prea multe:

http://www.violetshowcase.com/seedoff.htm

Zice că să semeni jumătate din seminţe, să vezi ce iese, apoi, dacă ai avut succes, semeni şi cealaltă jumătate.
Cred că trebuie procedat la fel ca la gloxinii. Teoretic germinează foarte repede, în câteva zile.

Iar aici am găsit un site foarte complet, cu poze şi detalii privind pregătirea solului şi germinarea.

http://geocities.com/rachelsreflections/Janet.htm

Spor la treabă!
 

CocoT

Member
Hariclea
Trimis: Mie Iul 05, 2006 5:32 pm
deocamdata nici un semn de viata de la semintele de violeta! dar le mai astept, oricum... sa fie de vina cele 40 si ceva de grade la care au fost supuse in primele 3 zile? hmm.... dar oricum mai am cel putin jumatate din smeinte... mai incerc si cu ele! pana la urma trebuie sa iasa ceva!
 

CocoT

Member
Kati
Trimis: Mar Iul 18, 2006 7:12 pm
Mie mi-au iesit!!!!
Da, da, mi-au iesit destul de multe plantute, dar nu am vrut sa strig in gura mare, doar cand eram deja sigura ca nu a germinat cine stie ce alta buruiana din turba.
 

CocoT

Member
Kati
Trimis: Mar Iul 18, 2006 7:22 pm
Pai am procedat precum a scris Catalin la inceputul topicului. Le-am imprastiat pe turba umeda, cutiuta am pus-o pe pervazul geamului si am acoperit-o cu o folie transparenta. Spre 6-7 seara au si putin soare. Noaptea le-a fost mai rece, ziua mai cald, si au trecut vreo cateva zile buuune pana am vazut un punct minuscul verde pe turba... Apoi inca unul si inca unul. Nu au germinat multe plantute, si nici nu stiu daca vor reusi sa traiasca, pentru mine a fost un experiment interesant.
Ti-am mai spus, iti voi trimite niste frunze cand voi putea, asa ca nu-ti fa probleme!
 

cornelia

Fondator
Membru staff
In afara de furnizorul de la care si-a cumparat Ella mai e unul in Uk. Uite ca nu-mi amintesc numele. Am cumparat noi multe seminte de la el acum cativa ani.
 

simona2

Member
Pacat ca nu iti amintesti numele furnizorului , ca as fi vrut sa comand si eu seminte , sa-mi incerc norocul cu ele .
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Nu stiu in ce masura ar fi meritat. Imi aduc aminte ca pe mine nu m-au impresionat varietatile. Erau la plicuri mixte: alb, roz, grena, mov. Nimic spectaculos.
 

Dora

Member
La violeta mea Butterfly am observat asta

Daca ma poate ajuta cineva,o sa aiba seminte?Daca da,atunci ce am de facut in continuare?Mi-ar placea sa o pot inmulti din seminte.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Asa pare, ca face seminte. Se mai petrec uneori polenizari accidentale. Ai rabdare sa se maturizeze si mai vedem. In orice caz trebuie sa stii ca semintele sunt extrem de mici (le ia vantul imediat) si se planteaza superficial. Nu este indicat sa incerci sa le plantezi decat primavara.
 

Dora

Member
Asa stiam si eu ca sunt tare mici semintele.Deci,pana in primavara stau si astept...poate-poate o sa iasa ceva.Merci Cornelia :D .
 

Kati

Active Member
Din plantutele mele minuscule iesite din seminte in 2006 s-au facut plante normale cu flori cu tot. Asa ca, cine are rabdare poate sa incerce. :D
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Kati nu vrei sa postezi despre fiecare etapa de dezvoltare? Pe mine una ma intereseaza. Poate ai si poze.
 

Kati

Active Member
Din pacate plantele au crescut, nu am fost pe faza sa le fac poze doar cand abia rasarisera din seminte. Acele poze o sa le caut din nou si le pun la loc, sa le puteti vedea, ca mi se pare ca le-am sters de pe net.
In rest ce sa-ti spun Cornelia, cresc incetisor, raman in viata foarte putine plantute din sutele de seminte :(
E bine sa fie semanate in primavara, ca pana in toamna sa fie ceva de capul lor. Iarna se tin la caldura (cca. 20 grade), si lumina cat mai multa sa nu se alungeasca frunzulitele. Dupa ce trec de 2-3 centimetri diametrul plantutei, incep sa creasca mai vioi, exact ca cele obtinute de pe langa frunze. Cam atat ar fi de spus. Succes celor care vor incerca! :D
 
Sus