Nu ma pricep nici eu foarte bine la vie, dar am vie acasa si am facut si o ,,practica de 4 luni ,, la podgoria Jidvei
Ce stiu eu despre vie:
- dupa culesul strugurilor se face o musuroire a butucului, pentru al apara de gerurile iernii, primavara se desface musuroiul.
Sunt soiuri de struguri pentru vin si soiuri de struguri pentru masa si hibrizi direct producatori.
La noi in tara se face vin atat din soiuri de struguri nobili(altoiti) cat si din hibrizi direct producatori.
In alte tari soiurile de hibrizi direct producatori au fost scoase, nu mai sunt folosite pentru producerea vinurilor deoarece contin anumite substante care sunt daunatoare celor care le consuma, una din aceste substante este taninu.
Soiurile pentru vinuri sunt de doua feluri
- soiuri pt vinuri albe: Tamaioasa romaneasca, Grasa de Cotnari, Muscat de Ottonel, Pinot Gris, Feteasca Alba, Feteasca Regala...etc.
-soiuri pt vinuri rosii: Pinot noire,Feteasca Neagra, Merlot.. etc.
Am mai citit ca sunt vinuri care se fac dein boabe de struguri atacati de putregai(Botrytis cinerea) si se obtin vinuri licoroase , ex: Lacrima lui Ovidiu.
Pentru obtinerea unor vinuri bune , in primul rand strugurii trebuie sa fie copti,se foloseste termenul de stuguri ajunsi la maturitate.
Ei trebuie sa indeplineasca anumite cerinte: sa nu fie atacati de boli sau daunatori, sa aiba o anumita concentratie de zahar,sa nu ii prinda gerurile de toamna...
Zaharul are o importanta mare in calitatea vinului, ideal ar fi ca strugurele sa asimileze el continutul in zahar in timpul coacerii si nu sa fie adaugat in timpul producerii vinului.
La obtinerea unui vin bun au importanta mare si vasele in care este pastrat vinul. Cel mai bune sunt butoaiele din stejar
Acestea trebuiesc curatate foarte bine, se foloseste pentru curatare dioxidul de sul, fitile.
Dioxidul de sul este folosit si pentru conservarea vinului, dar in cantitati mari acesta este daunator organismului
, provoaca dureri de cap, varsaturi, dereglari ale sistemului nervos.
Aviz amatorilor de vinuri....durerea de cap provocata dupa o ,,degustare,,
in cantitati mai mari a vinului este data de acest dioxid de sulf.