cea mai importanta calitate a strugurelui nu este zaharul ci aciditatea.daca vreti vinuri bune atunci cultivati vita de vie nobila!sunt soiuri care merg in toate zonele.einsteinitza a spus:Nu e asa,sau cel putin din punct de vedere al adevaratei calitati.La alte fructe e la fel,toate merele din marul tau sunt bune,sunt sezoane insa care priesc marului si atunci merele se fac mai altfel.
Aici cea mai importanta calitate a strugurelui este zaharul.Daca toamna sau vara au fost ploioase,nu apuca sa stranga cantitatea de zahar necesara si poate sa nu treaca lin prin procesul de transformare in vin,in loc sa se vinifice se oteteste,pentru ca nu are destul zahar.Atunci se adauga zahar si atunci e alta calitate de vin (sau de otet)
Care sunt soiurile care merg in toate zonele? Eu locuiesc in zona de deal, pe langa cluj. Ca vie nobila am Pinot Gris si Chasselas, le merge destul de bine, dar m-ar interesa si alte soiuri adaptabile. Am plantat in toamna cate un butas de Merlot si CAbernet Sauvignon, ca sa vad cum merge...adi o a spus:cea mai importanta calitate a strugurelui nu este zaharul ci aciditatea.daca vreti vinuri bune atunci cultivati vita de vie nobila!sunt soiuri care merg in toate zonele.einsteinitza a spus:Nu e asa,sau cel putin din punct de vedere al adevaratei calitati.La alte fructe e la fel,toate merele din marul tau sunt bune,sunt sezoane insa care priesc marului si atunci merele se fac mai altfel.
Aici cea mai importanta calitate a strugurelui este zaharul.Daca toamna sau vara au fost ploioase,nu apuca sa stranga cantitatea de zahar necesara si poate sa nu treaca lin prin procesul de transformare in vin,in loc sa se vinifice se oteteste,pentru ca nu are destul zahar.Atunci se adauga zahar si atunci e alta calitate de vin (sau de otet)
claude a spus:Am auzit de la cineva ca via "nova" a fost interzisa cultivarii in U.E. Ai auzit asa ceva si eventual un motiv?
sicora fabian a spus:Scuze, dar nu stiu ce inseamna vie "nova". N-am auzit acest termen.
claude a spus:eu doar asa o stiu...E o specie de vita cu struguri albi...Ei, poate a auzit cineva, ca mi s-a parut o informatie ciudata...nu vad de ce ar putea fi interzisa...ca n-o fi halucinogena, ca zorelele daca nu consumi prea mult vin
mymo a spus:Vecinul meu are vreo 15 soiuri de vie si Nova printre ele.Eu n-am auzit nimic :?
sicora fabian a spus:Deci "nova" este un soi de vita de vie pentru struguri?
claude a spus:Da! Exista vita de vie si de alceva, nu de struguri?sicora fabian a spus:Deci "nova" este un soi de vita de vie pentru struguri?
marian sima a spus:Poate o fi si de frunze pentru sarmale.(am glumit)
claude a spus:Buna replica!marian sima a spus:Poate o fi si de frunze pentru sarmale.(am glumit)
sicora fabian a spus:Marian, nu esti departe de adevar!
Sunt soiuri pentru portaltoi si aproape toate au frunzele intregi - deci bune pentru sarmale!
marian sima a spus:Poate ai dreptate ,nu toate soiurile de vie au frunza buna pentru sarmale,de exemplu soiul 1001 are frunza groasa nervurile prea tari si un fel de puf pe sub frunza.Cind sa spus de struguri eu am inteles ,adica de masa dupa putinele mele cunostinte in viticultura vita se inparte in ,vita care face struguri de masa si vita care face struguri de vin,mai e o categorie dar nu e cazul tari noastre si anume vita care face struguri pentru cozonaci adica stafide.(iar am glumit)
claude a spus:Aha, asta era sensul intrebarii? Vita de vie de care intreb eu face struguri de vin...cred :? Ca eu sunt cam lemn-tanase la vie Adica nu ca nu s-ar putea si manca, dimpotriva, sunt dulci si aromati, doar ca pentru mine strugurii de masa inseamna aia cu boabe mari...iar astia au boabe mici, cum au in general cei folositi pentru vin