Cycas Revoluta

mihai_c

Member
Depinde, daca il ti in casa la lumina si caldura atunci poti sa-l fertilizezi si iarna, daca nu lasa-l sa intre in repaus. Cycasul se fertilizeaza mai putin ca alte plante, foloseste doar jumate din doza recomandata si eventual mai rar: de ex., daca producatorul recomanda concentratie de 10ml/l si fertilizare la 1 sapt, tu pune 5 ml/l si fertilizeaza la 2 sapt.

radu a spus:
Imi poate spune cineva la cat timp se fertilizeaza Cycas-ul, ca intr-o carte scria ca se fertilizeaza doar in lunile iunie si septembrie. Voi ce spuneti ?
 

radu

Member
Frunzele bazale au tendinta de ingalbenire, poate de la prea multa apa sau fertilizant. Am vre-o sansa ca frunzele sa inverzeasca daca le stropesc cu " Substral cu fier " , sau se vor ingalbeni de tot si trebuie sa le tai ?

Multumesc !!!
 

carmenn

Member
Si ale cycasu-ului meu se ingalbenesc cele de la baza...
Nu stiu ce sa ma mai fac cu el... :cry: E mare si frumos. Nu arata ca ar da alte frunze noi.
 

Kati

Active Member
Carmen si Radu, trebuie sa taiati frunzele bazale ale plantelor voastre sa nu-si mai foloseasca energia degeaba pe ele. Oricum acele frunze incetul cu incetul vor muri, asa e felul plantei. Cele noi vor apare probabil prin mai-iunie sau deloc anul acesta, depinde de planta. Cycasul meu anul trecut a somat, nu a facut nicio frunza, si nu e ceva anormal, se mai intampla.
 

Yanquapin

Member
Frunzele vechi de Cycas, palmieri, yucca etc. nu trebuie taiate decat daca o nepotolita pornire de natura estetica o cere... Planta nu-si cheltuie energie cu intretinerea frunzei, eventual o epuizeaza si o lasa sa se usuce, cand va fi cazul. Pentru plante care bolesc indelung, in nici un caz nu as recomanda taierea de frunze- fie si galbene- pana cand nu sunt complet uscate. Abia atunci nu mai au nici un rol.
 

Yanquapin

Member
Nu stiu, incearca sa o lasi afara (daca ai curte) la soare, variatii de temperatura, ploi. La soare, dar nu microclimat fierbinte- lipit de zidul sudic sau altele asemenea. Frunzele care vor iesi vor fi deja calite si puternice.
O udare abundenta, daca solul e vechi si plin de saruri, are efect- pune dusul usor pe planta si "spala" solul- atentie, sa fie mulcit, nu expus, ca devine noroi si se taseaza!
 

attila

Member
carmenn

Linistit poti scoate afara eu deja cam de o luna am dus-o in curte
pe totii!
numai nu direct la soare !!!
 

carmenn

Member
Soare direct nu are decat dimineazta la cateva ore, pana in jur de ora 12, apoi intra in umbra. Ar trebui sa-l pun mai ferit de soare ?
L-am scos azi afara alaturi de ceilalti : curmal, cocotier, palmierul pitic, dafin, etc.
 

simionana_2104

New Member
am si eu un cycas de martisor, dar am o nelamurire, ... al meu inghite la apa de m-am saturat eu, e uscat tot timpul, si nu e pus afara sau la soare, nu inteleg ca am tot citit peste tot despre el si se spune ca nu ii place prea mult apa..
ca la doua zile e uscat pamantul, (pamantul e o combinatie buna, zic eu, ce avea el in ghiveciul initial si pe margine, o chestie cu multe fibre, am vazut ca si la alte plante le place, ceva de prin ungaria importat,,,

:? l-am pus in ghiveci de lut, oare sa fie si asta o explicatie... :idea: intreb ca poate a mai patit cineva asa ceva sau stie mai multe....
aici am citit ca nu trebuie pulverizat, eu ii mai fac baie cu pulverizatorul din cand in cand, nu exagerez ce ii drept... dar o fac... spun astea pentru ca imi place tare mult si nu as vrea sa il pierd sau sa se simta rau :(
 

Yanquapin

Member
Ce e in ghiveciul ala e posibil sa fie predominant turba, care, daca se usuca, greu se rehidrateaza.
Cum sa nu le placa apa?? Sol greu, drenaj prost- e altceva. C. revoluta vine din China si Japonia (si aici, tot din China?) si clima e umeda.
 

claudia_s

Member
Cycasul meu din Septembrie pana acum nu a facut nici o miscare iar cele 3 frunze pe care le-a avut au inceput sa se ingalbeneasca. Acum 1 saptamana a prins viata si a inceput sa dea frunze (dupa cum am vazut eu cred ca vor fi cel putin 4). :D
 

carmenn

Member
Aha, deci asta o fi semnul ca face frunze noi ?? Am sa-l urmaresc si eu mai indeaproape, desi am inteles ca e foooaaarrrtttteee lent, cam o frunza pe an...daca toate merg bine, va fi alaturi de mine si la pensie :)
 

carmenn

Member
Mersi de informatie, se pare ca nu aveam toate datele problemei. Si eu il am tot din septembrie, dar inca nu da semne de noi frunze :?
 

Kati

Active Member
carmenn a spus:
daca toate merg bine, va fi alaturi de mine si la pensie :)
Pai sa stii Carmen, ca Cycasul tau va fi alaturi si de nepotii nepotilor tai :rofl: daca va fi ingrijit dupa placul lui. :D
 

radu

Member
Am si eu 2 pui de Cycas cu cate 2 frunze fiecare. Problema e ca la fiecare din cei doi i-au dat frunze noi, dar la unul din ei i-a crescut o frunza c-am de aproximativ 8 ori mai mare decat celelalte, iar la cel de-al doilea una mai mica decat frunzele vechi. Acum intrebarea: care din cei doi se comporta si au o crestere normala ?
Multumesc !!!
 
Sus