Cycas Revoluta

magda

Active Member
Moderator
Buna

raspuns pt. Radu si nu numai. Nu sunt o experta in palmieri, dar am si eu un cycas. Anul trecut l-am tinut in casa aproape de geam, cu lumina in timpul diminetii, dar cares-a dovedit a fi insuficienta si au crescut niste frunze urate - lungi, cu frunzulite rare si decolorate si strambe. Anul acesta cum am vazut frunzele noi l-am scos in curte - mai multa lumina, frunze verde intens, compacte si mult mai scurte.
Concluzia mea : cel cu frunze scurte are conditii mai bune de viata si se dezvolta mai bine, asta daca frunzele au aspect normal (fara pete, cu varful nerasucit sau cu necroze )
 

carmenn

Member
Si despre uscarea frunzelor ce stii ? Cat e de normala ? La al meu toate frunzele de la baza s-au uscat.
L-a mai dezgropat catelul si l-a ros un pic, astfel incat si frunzele care pareau sanatoase au cam suferit, dar inca se mentine pe linia de plutire.
 

magda

Active Member
Moderator
Buna
si mie mi s-au uscat frunzele de la baza, dar au dat altele. Am avut niste depigmetari punctiforme pe frunze , dar am pus revitalizat cu fier si si-au revenit. Nu imi amintesc denumirea, dar este o sticla de plastic rosie de 250ml cumparata de la Prakticher sau Metro.
 

michaela

Active Member
Si Cycasul meu a avut de suferit anul trecut .... se pare ca are necesar mare de lumina...iar treaba cu suplimentarea in ingrasamant cu fier chiar o s-o incerc si eu. Cert este ca-i merge foarte bine cand il expun luminii directe, solare iar in momentul in care vine toamna si-a aduc in casa se ingalbenesc marea parte a acelor...Spuneam c-a avut de suferit ....in primavara chiar a iesit destul de ravasit mi-a parut tare rau gandindu-ma ca va trebui sa-l arunc....ce m-a determinat sa n-o fac a fost faptul ca am citit acest topic in care Mihai_c chiar spunea cu toata increderea ca este o planta foooooarte rezistenta.....asadar n-am aruncat-o si iat-o acum....apare o noua rozeta.....ma bucur mult....
Trebuie sa spun ca am adaugat perlit substratului si am inceput sa-l ud mai mult decat o faceam de obicei....chestia cu udatul este relativa....el avand un necesar mare la drenaj.....am citit ca cycasul face parte din plantele care pot creste chiar si pe creste muntoase, dar nu si secetoase, iubeste umiditatea.
http://community.webshots.com/album/564 ... =community
 

Carmen

New Member
buna, am si eu primul cycas, cumparat saptamna asta, si sunt foarte mandra de el! o sa va pun o poza, poate imi explica cineva de ce are catev frunze ingalbenite?

 

radu

Member
O problema la care va cer ajutor. La Cycasul meu de ceva timp au inceput sa i se ingalbeneasca 2 din cele 4 frunze bazale dupa cum se poate vedea si din poza. N-am exagerat cu udatul, ingrasamant odata la 3 saptamani. Ce pot face pentru a-si reveni sau macar de a stopa ingalbenirea, ca vad ca si la celelalte trei frunze care au crescut mult mai mari au inceput sa i se ingalbeneasca farfurile acelor. E vorba de o carenta de fier , sau ce pot face ?

Multumesc !!!
 

cataliny

Member
E posibil sa fie frunzele cele mai batrane care si-au "trait traiul", eu unu cred ca e prea mult o data la 3 saptamani sa-l ingrasi avand in vedere ca cycas-ul este foarte lent. Am si eu unul mai mic la care s-au ingalbenit 2 frunze si nu am avut ce face si le-am taiat, avea turba aia care se imbiba greu dar ramane mult timp uda pe fundul ghiveciului si putrezise mici parti de radacina. Dupa ultimele frunze FF.lungi banuiesc ca il tii la intuneric , ma rog lumina slaba asa ca sa-l uzi mai rar.
 

radu

Member
Multumesc pentru raspuns. Dupa frunze asa pare, desi e pus la 1/2 metrii de un geam orientat spre vest si are soare toata dupamasa pana seara.Stiu ca-i place soarele, dar din ceea ce am mai citit se spune ca intensitatea maxima a luminii e la maxim 1 m de geam .Nu credeti ca are destula lumina la 50 cm de geam ?
 

Roxana

Active Member
poti sa-l pui si mai aproape de fereastra. daca frunzele galbene sunt cele bazale, este un proces normal. ii place lumina multa, chiar si 1-2 ore de soare direct, mai ales ca acum soarele nu mai arde asa de tare.
 

mihai_c

Member
radu a spus:
N-am exagerat cu udatul, ingrasamant odata la 3 saptamani. Ce pot face pentru a-si reveni sau macar de a stopa ingalbenirea, ca vad ca si la celelalte trei frunze care au crescut mult mai mari au inceput sa i se ingalbeneasca farfurile acelor. E vorba de o carenta de fir , sau ce pot face ?

Multumesc !!!
Fertilizat asa mult nu cred ca are carente, poate excese!
 

mihai_c

Member
radu a spus:
Multumesc pentru raspuns. Dupa frunze asa pare, desi e pus la 1/2 metrii de un geam orientat spre vest si are soare toata dupamasa pana seara.Stiu ca-i place soarele, dar din ceea ce am mai citit se spune ca intensitatea maxima a luminii e la maxim 1 m de geam .Nu credeti ca are destula lumina la 50 cm de geam ?
Frunzele alea etiolate sunt cea mai buna dovada ca nu are destula lumina. Si nu scoate din context apropierea de geam, nu e tot una sa fie la 50 cm de un geam sudic sau unul nordic
 

radu

Member
Multumesc in primul rand pentru raspuns si ajutor !
Geamul e orientat spre vest si are soare de pe la ora 14 pana seara.Stiu ca ar trebui sa stea afara sau macar la geam, dar datorita dimensiunii sale nu pot sa-i ofer mai mult de atat, mai ales ca pe pervazul geamului am cateva specii de citrice .
De udat doar atunci cand se usuca pamantul pe o adancime de cativa centimetrii si uneori il mai si stopesc mai ales in perioada cand in camera temperatura ajunge pana la 28-29 grade (valabil pentru toate plantele mele).In legatura cu fertilizarea odata la 3 saptamani, credeti apropo de ceea ce spune mai sus d-nul Mihai_C ca l-am supraingrasat ? De obocei le pun ingrasaminte la celelalte plante odata la 2 saptamani respectand intotdeauna dojajul.
Iar in legatura cu lumina, pe langa faptul ca geamul da inspre vest, pe tavan deasupra lor am pe langa celelalte neoane din camera si doua neoane mari cu ultraviolete si un bec de 100 w care sta aprins sera 3-4 ore si care bate de la distanta mai mica inspre ele.
Ma scuzati daca mi-am expus aici conditiile, dar tot vream sa va cer parerea daca credeti ca intrunesc niste conditii acceptabile pentru a-mi creste plantele, mai ales citricele !

Multumesc anticipat!!!
 

mihai_c

Member
Sa-ti povestesc ce am patit eu cu cycasul: al meu da fix un rand de frunze (de obiciei 4, anul asta prima data cand a dat 5 ) pe an :dans:. Numai ca anul trecut a dat frunzele undeva prin septembrie si imediat dupa a urmat o perioada de frig, astfel incat frunzele s-au oprit din crestere pe la 10-15 cm. Cand l-am dus in casa a inceput sa creasca si frunzele s-au facut exact ca ale tale, luuungi si orientate aiurea, in ciuda faptului ca i-am asigurat cel mai luminos loc de care dispuneam. Cand l-am scos afara la soare in primavara frunzele nou crescute s-au ars instant si au devenit ca hartia. Anul asta a dau insa o tura de frunze foarte frumoase, probabil ca pe cele arse am sa le tai mai in toamna.
Concluzia e ca daca nu ai un geam sudic foarte mare in fata caruia sa asezi cycasul trebuie sa te obisnuiesti cu ideea ca asa ii vor arata frunzele. Ce poti sa faci ca sa le stimulezi sa creasca uniform si simetric in jurul tulpinii este sa intorci ghiveciul in perioada de crestere a frunzelor cu 90 de grade in fiecare zi astfel incat toate frunzele sa primeasca pe rand lumina din diferite directii si sa nu aiba tendinta de a se orienta toate intr-o parte. Altfel cycasul este o planta foarte rezistanta, dupa mine una dintre cele mai rezistente de ghiveci.
Legat de fertilizare, la cycas se recomanda o fertilizare moderata pentru ca e o planta cu rata de cretere lenta. El creste cateva saptamani pe an iar tu il fertilizezi non stop tot la 3 saptamani.
 
D

dyayzh

Guest
E cu adevarat frumos. Ar rezista si la temperaturile de la noi? Nu prea as crede..dar intreb :D
 

michaela

Active Member
Dar exista cycas care rezista si pana la -10 Atilla! Cine stie ce specie este!
Si in Croatia au ierni mai grele..adica cu inghet.. :) .iar la dimensiunea pe care o are....din cate am inteles cycas revoluta merge pana la limita inghetului...e bun si el cand te gandesti ca poate ierna in incaperi mai reci...
Oricum pentru iubitorii de cycas... eu una ma imbolnavesc cand vad in gradini asa... :cry:
uite asta este cycas care rezista la temp cu - daca-ar merge infofolit si la noi.... este superb
http://good-times.webshots.com/photo/29 ... good-times
http://good-times.webshots.com/photo/25 ... good-times
Eu am zis c-o sa incerc insa deocamdata e atat de mic.....
 
Sus