Sfaturi pentru lansarea in amenajare peisagistica.

sicora fabian

Active Member
Cele mai durabile si de efect amenajari sunt cele simple, Bogdan! Spre exemplu, intr-un colt de doi pe doi umbrit total, niste gazon de umbra, cateva pietre si o feriga sunt ideale ca decor, deci efort minim - efect maxim!
 

bogdan_g

Member
fabian, iti dau dreptate(si nu ca iti dau eu, ai dreptate...), insa tot nu sunt de acord cu 'treaba cu efortul minim...' si, de ce spun asta, pt ca fie 2x2 sau 9x16 ca sa ai un gazon (si in special pt gazon, iar tu stii foarte bine asta) in regula, trebuie sa muncesti pana 'la loc comanda'... iar despre feriga ... ce sa spun (poate doar ca trebuie sa aiba rizomul pe orizontala) :) ma rog, concluzia mea este ca rezultatul final este direct proportional cu efortul depus (financiar, fizic, intelectual sau orice alta natura)...
 

bogdan_g

Member
sa facem un exercitiu de imaginatie ..., (si pt xca tot este vorba de sfaturi) sa ne gandim la chiparos ... va spun sincer mie imi plac in mod deosebit. (si pt ca se pot forma!)
 

sicora fabian

Active Member
Intr-adevar, se preteaza si la topy-art, insa imi place mult mai mult forma lui naturala, este impozanta si delicata in acelasi timp!
 

victoria222

Active Member
Intervin si eu cu o parere pur subiectiva asupra amenajarilor peisagistice practicate in prezent, mai ales in spatiul public din Bucuresti ( dar si pe la munte, si pe la mare e aceiasi poveste, indiferent de clima, fauna, etc..), si vreau sa remarc faptul ca utilizarea abuziva a Tuiei mi se pare absurda si de neinteles. Problema mea este Tuia. Nu mai suport aceasta planta (care nu are nici o vina, si este chiar frumoasa in felul ei), care a devenit, dupa parerea mea, un simbol al prostului gust si al lipsei de calificare de orice natura- estetica, horticola...- a amenajatorilor... De parca flora si fauna se reduc la acest arbust, cel mai "frumos" dintre toate coniferele... :? Sa zicem ca se urmaresc anumite lucruri, ca de ex: o structura a spatiului amenajat care poate fi data pe tot parcursul anului de plantele vesnic verzi. Plantele vesnic verzi sunt atat de numeroase, care mai de care mai frumoase- pini, chiparosi, ienuperi, braduti- o gramada de soiuri pitice noi- buxus variegat, euonimus de toate culorile, ilexuri de toate culorile, cu pomisoare, fara pomisoare, cu conuri violet, etc... toate sunt relativ nepretentioase, de ce doar Tuia?
Stiti ce mi se pare de-a dreptul ridiol? In sate, in mijlocul naturii, inconjurati de arbori si arbusti nativi de toata frumusetea ( Soc,Stejari, Salcami, Tei, Corn, etc..) vad tot mai des curti anoste, din care se ivesc insirati pe marginea unui gazon la fel de anost - o colonada de Tuia. Sau si mai groaznic- pensiunile tipic romanesti care sunt aceleasi la Sighisoara, la munte sau la mare, in care de asemenea vedetele sunt acesti Tuia... Puteti sa ma lamuriti si pe mine, de unde atata lipsa de inspiratie?
 

alfa

Active Member
Cred ca lumea planteaza tuia pentru ca e foarte ieftin in comparatie cu alt conifer si daca ii merge bine creste repede. E destul de nepretentios si cel putin in primii ani nu prea ai treaba cu el. Nici de tuns nici de curatat. Mie imi place tuia si gardul viu din tuia, dar mai rar vad adevarate garduri vii. Lumea le planteaza prea rar si vorba ta Victoria, apar doar niste "colonade de tuia".
 

sicora fabian

Active Member
Topy-art, sau arta topiarelor, este reprezentata de tunderea arbustilor in diferite forme, de obicei cei sempervirescenti.
Victoria, odata chiar m-am speriat de reactia unei persoane cand i-am recomandat o tufa de spirea! Apoi, poate vazand mutra pe care am facut-o, mi-a explicat ca nu o vrea pentru ca este pe toate drumurile!
Alfa are dreptate. Sunt cateva specii foarte frumoase si decorative, insa pacatuiesc prin rusticitatea lor! Dintre vesnic verzi sunt tuia si buxusul, iar dintre cazatoare sunt spirea si iasomia.
Insa si lipsa de cultura peisagista a beneficiarilor duce la folosirea majoritara a unor specii, depreciindu-le astfel moral efectul decorativ destul de frumos pe care il au, de altfel!
 

bogdan_g

Member
fabian, multumesc. exact la sempervirens ma gandeam si eu, iar prin 'tundere' inteleg ... formarea coroanei in forma de lumanare... (fara o prea mare interventie asupra formei naturale). si acuma, ma intreb ( te intreb :) ), la +6m ce ii mai fac ?
 

sicora fabian

Active Member
O privesti si te mandresti cu un asa exemplar! :D Chiparosul de California creste foarte frumos in mod natural (daca nu este umbrit), n-are nevoie de interventii formative.
Sempervirescent inseamna permanent verde.
Sa inteleg ca ai chiparosi acasa? Daca vrei sa afli mai multe, intra la Arbori si arbusti, ca aici suntem off-topic si ne strange Ruxitzika de gat! :rofl:
 

victoria222

Active Member
Cred ca, pe langa faptul ca sunt foarte putini cei ce apeleaza la specialisti cand fine vorba de amenajarem peisagistica (si nu ma refer neaparat la propria curte unde proprietarul este indreptatit sa-si amenajeze gradina dupa propriul plac chiar daca nu este neaparat cu bun-gust, ci mai degraba la pensiuni, hoteluri, firme, restaurante) dupa pricipiul romanului ca se pricepe la toate, si firmele de amenajare peisagistica sunt la un nivel scazut, marea lor majoritate. Cand m-am mutat la tara si eram in stadiul de planificare a gradinii si la inceputul experientei cu plantele, am cautat foarte mult pe internet informatii despre pepiniere si servicii de amenajare, la un moment dat chiar imi suradea ideea apelarii la o firma de amenajare, dat fiind ca ma pricepeam foarte putin la plante. Dar ce am vazut pe internet, pe saiturile lor de prezentare, in portofoliile lor cu care se mandreau- mi-a displacut profund. Nici un pic de stil, numai Gazoane decupate pe alocuri de straturelete triste de panselute, cate un mesteacan sau platan cazut din cer, roti de carute si pitici ingrozitori si bineinteles- nelipsita Tuia, predominanta in acest peisaj. Ma uit cu admiratie la gradinile europenilor, din reviste si de pe internet, sunt atat de frumoase, au stil, masura, diversitate si atmosfera. Sau cele ale australienilor, adevarate provocari ale naturii, avand in vedere conditiile lor extreme de seceta...noi avem patru anotimpuri minunate pentru peisaj, dar foarte putina imaginatie, din pacate :(
 

sicora fabian

Active Member
Mai este un aspect, Victoria, pretul!
Multi vor multe, dar cand aud pretul, se uita la peisagisti ca la descreierati! Nu zic ca nu au si ei o parte din vina, dar de multe ori sunt constransi sa faca ce este mai ieftin. Si de vreo cinci - sase ani este o moda sa se incarce gradina cu piticarii si rusticarii, o moda care incepe sa apuna, dar multi din cei care au bani si-si permit cer asa ceva pentru ca au vazut, isi doresc iar peisagistii tac, fac si iau banii! Insa am vazut si multe amenajari noi si de foarte mult bun-gust!
 

victoria222

Active Member
Asa este Sicora Fabian, din pacate lumea de la noi are mai putini bani decat cei pe care i-am dat drept exemplu. Sper sa dispara cat mai repede aceasta moda despre care zici si incet incet lumea sa isi cultive bunul gust vazand si gradini frumoase in jurul lor.
 

alfa

Active Member
Victoria draga mea, stai linistita ca pitici si alte chestii chitchioase gasesti si prin alte tari. Doar ca alea nu se pun in reviste :rofl: :rofl:

Cu siguranta sunt si la noi gradini frumoase, cu siguranta mai putine. Dar cred ca asta depinde si de nivelul de trai si nivelul de cultura. Din pacate timpurile ce vin nu par incurajatoare de loc :(
 

mymo

Active Member
No,ca ma simt lezata in bunul meu gust....si eu am roti de caruta si pitici,daca asta inseamna ca sunt "necultivata" imi asum intreaga vina.Mie imi place asa si asa o sa ramana.
 
Sus