Cycas Revoluta

IoanaM

Member
IoanaM:
Tocmai am primit un superb Cycas. As vrea sa stiu ce experienta aveti voi cu aceasta planta? Stiu ca are nevoie de multa lumina, si ca creste foarte greu.

Lili:
Cycas revoluta, se distinge prin eleganta frunzelor asemanatoare celor de palmier, cu care se confunda foarte des.De fapt el este o feriga, numita si feriga-palmier.Cycasu si Zamioculcas zamiifolia fac parte din cele mai primitive plante de pe planeta.
Cycasul este o planta cu crestere foarte lenta(o frunza pe an), daca il asezi afara intr-un loc ferit ai sanse mai mari.Ii place lumina, 1-2 ore soare pe zi, dar tolereaza si putina umbra.Insuficienta luminii determina stagnarea cresterii sau deformarea frunzelor. In perioada martie - septembrie pamintul se mentine reavan, iarna se lasa pamintul sa se ususce intre doua udari.Ierneaza in camere luminoase si racoroase 13-18C.Plantele tinere (dupa nr.de frunze), se transplanteaza la 1-2 ani, cele adulte la intervale mai mari de timp.Substratul : pamint de gradina, mranita si afinat cu 10% nisip grosier.Fertilizare iunie-septembrie ,ingrasamint bogat in potasiu si oligoelemente.
Sa te bucuri de el ptr. ca este o planta eleganta.Succes!

IoanaM:
Am o problema cu cycas-ul meu...A inceput sa dea frunze noi! Fiind o planta mare, banuiesc ca va de un intreg rand de frunze (inca nu se vede cate sunt, mugurii sunt foarte mici). Problema e ca nu stiu daca are destula lumina.
Voi unde va tineti cycas-ul cand da frunze? Pentru ca ele sa se dezvolte armonios are nevoie de multa soare, iar acum soare avem din parti...
Banuiesc ca daca il tin afara pe balcon ar avea mai multa lumina, dar oare nu e foarte frig (cycasul rezista pana la -10 grade, dar oare si atunci cand da frunze noi?)
Multumesc!

Kati:
Eu iti sugerez cu caldura sa nu-l scoti afara pe balcon, si nu incerca sa vezi pana la cate grade minus rezista planta. icon_rolleyes.gif
Aceste plante aduse din Olanda (majoritatea) au fost tinute in sere probabil la temperaturi nu prea scazute, deci cel mai bine ii este daca iarna sta la 11-15 grade.
Ciudat ca tocmai acum si-a gasit sa dea frunze... icon_rolleyes.gif icon_rolleyes.gif
Pune-l cat mai aproape de geam, cam atata poti face momentan.

Al meu anul trecut a facut 3 frunze asa de lungi, incat nu mai incape pe pervazul geamului, si il tin intr-o camera unde este mai racoare, si dupa perdea, deci nu mai are destula lumina, adica 2 ore de soare de dupa masa, cata avea inainte. Ceea ce s-a si observat, fiindca anul acesta a somat, n-a aparut nici o frunza noua... Probabil ca se concentreaza si asupra cresterii puilor pe care ii are... icon_rolleyes.gif nu stiu. Dar a aparut si al patrulea pui anul acesta, si planta are numai 6-7 ani. Sper ca al patrulea, fiindca unul creste atat de adanc in pamant, ca am scormonit imprejurul lui ca sa-mi dau seama ce se afla acolo, si parea sa fie un pui. icon_smile.gif

Deci grija mare cu cycasul, fiindca pe cat este de frumos, pe atat este de scump, si nu merita sa-l supui la incercari... icon_smile.gif

Iuliana Ciobanu:
IoanaM,
am gasit aici cate ceva despre cycas (nu stiu daca e aceiasi planta dar...)
http://www.gradinisiplante.ro/a_cycas.htm

Cristina Baltaru:
Am si eu un Cycas, toata vara l-am tinut pe terasa cu orientare spre sud, in aer liber si i-au dat 4 frunze noi. Este o planta foarte putin pretentioasa si foarte rezistenta la boli si la paraziti, iubeste lumina si aerul curat, ii trebuie un sol bine drenat, udat mai rar si cate putin, fertilizant foarte putin (fertilizarea in exces duce la ingalbenirea frunzelor). Parerea mea este ca ai putea sa-l scoti pe balcon daca este inchis, pana se face frig. Cand or fi geruri mari baga-l in casa, dar in primavara asigura-i un loc insorit, pe cat posibil in exterior si vei vedea cu cate frunze te va rasplati icon_smile.gif

IoanaM:
Multumesc de sfaturi!
Stiu ca nu e pretentios, si mai stiu ca creste f. incet. Tocmai de aceea as vrea ca aceste frunze ce cresc acum sa aiba multa lumina.
Problema mea e ca nu am balcon inchis... Asa ca nu stiu cum o sa fac. In geam nu pot sa tin ghiveciul, ca e prea mare. Oricum, nici in geam nu cred ca ar avea lumina.
Vad eu ce fac, poate gasesc un neon din acela pt. flori, si atunci am rezolvat problema

alfio:
am facut rost de cateva nucsoare de cycas ;in care stau bine mersi semintele ;se aud cum se misca in interior ; le-am pus in pamant (nucile) inca din martie ; si inca nu s-a intimplat nimic .nu mai am rabdare deja au trecut 4 luni .ce sa fac?

mihai_c:
Nu prea ai ce sa le faci... doar sa astepti. In general germineaza destul de incet mai ales daca nu au caldura multa si temp. constanta.

Mignon:
Draga Alfio,
Ai cam gresit-o cu "nucsoarele", trebuia sa le pui in apa calda (in termos) 24 de ore, apoi sa le spargi coaja cu grija si sa plantezi "miezul". Poti sa-l intrebi pe George cum a procedat, in amanunt, ca lui i-a germinat in cca 3 saptamani.

Attila:
Mia pornit si mie lenesul
Dar asta este Cycas rumphii
Nu stiu daca am pus in topic bun icon_rolleyes.gif
http://i47.photobucket.com/albums/f173/ ... /cicas.jpg

IoanaM:
Attila, sa il tii la soare! Daca e acolo unde stiu eu, nu are lumina destula. Pune-l in gradina! Numai daca are soare din plin vor creste frunzele frumoase!

Attila:
Nu va suparati daca pun o intrebare stupida
Ia uitati numai este ceva normal ca ca cycasul sa creasca atit intro saptamana
De la 28 iulie http://i47.photobucket.com/albums/f173/ ... /cicas.jpg
pana la 03august http://i47.photobucket.com/albums/f173/ ... /cycas.jpg
cele doua frunze din interiori icon_rolleyes.gif icon_rolleyes.gif icon_rolleyes.gif

Hertha:
Da. E greu pana iese un muguras nou, apoi frunza creste spectaculos de repede, in 3-4 zile.

Doru Popa:

Am si eu un Cycas la care i-au crescut intr-o saptamana 4 frunze noi de lungime dubla (1M) fata de celelalte (0.45M) si creste in continuare si tepisorii sunt mai rari decat la celelate frunze.

Floarea sta intr-un loc, departe de geam, cu lumina medie. Este ceva normal sa creasca atat intr-un timp atat de scurt? Ce anume a cauzat aceasta crestere brusca? A fost udat prea des oare? (la doua trei zile cate putin)

Ce este de facut in situatia asta? Daca as taia frunzele noi?

IoanaM:
Doru, cycasul tau sufera pentru ca nu are lumina destula...Ar fi trebuit tinut in soare direct, sau intr-un loc cu lumina puternica. Din pacate frunzele acestea care au crescut acum sunt inestetice... Daca renunti la ele nu se intampla nimic, planta ta va da in continuare frunze noi, dar lucrul acesta se va intampla peste cateva luni bune, poate chiar peste un an...Ai grija data viitoare sa il tii la lumina, pe o terasa sau un balcon sudic...E posibil sa nu ai posibilitatea acasa sa ii oferi lumina de care are nevoie - e si cazul meu...Acum vreo 2 saptamani cycasul meu a dat semne de trezire la viata, si pentru a evita ceea ce ti s-a intamplat tie, l-am mutat la niste prieteni, pana se vor maturiza frunzele noi icon_wink.gif
PS. Mi se pare ca il uzi un picut cam des....Cycasul nu are nevoie de foarte multa apa...

Andrada:

La Cycas-ul meu, proaspat achizitionat de 2 saptamani, incep sa se ingalbeneasca din "ace". Nu pot spune ca se ingalbenesc de tot ... dar incep sa se deschida la culoare cateva din ele si pe diferite frunze. Este pe balcon. Cred ca lumina are suficienta, desi nu are soare direct decat seara, balcon cu orientare spre apus.
Oare ce se intampla cu el?

IoanaM:
Si al meu asa a facut, dupa ce i-am schimbat pamantul... Poate nu i-a placut schimbarea locului, sau poate s-a intamplat ceva ce sa nu-i fi convenit inainte de a-l lua tu...Mai stii? In florarii stii tu cum au grija de flori - le pun apa cu ingrasamant la greu...

Eu zic sa fii atenta la apa (sa nu fie in exces, mai bine mai putina decat prea multa - asteapta sa se usuce pamantul inainte de a-l uda din nou), sa nu ii pui ingrasaminte defel. E posibil sa fie si soarele de vina (desi in ultimele zile nu a fost prea puternic...) sau variatia prea mare a luminii (e posibil sa fi fost tinut in loc mai intunecos, si tu l-ai pus brusc int-un loc luminos).

mihai_c:
Si eu am patit la fel... e din cauza umiditatii excesive (ploile foarte abundente din ultima vreme) si a diferentei de lumina (intre florarie si locul unde l-ai pus tu). Dar e in regula... mie mi-a dat ulterior 5 frunze noi de toata frumusetea si acum arata cam asa...



Andrada:
Multumesc frumos pentru sfaturi.
Probabil ca au fos amandoua.
In magazin nu era foarte multa lumina. De udat l-am udat o singura data... i-am scufundat ghiveciul in ligheanul cu apa.
Cat traieste omul invata. Sper sa nu pateasca nimic.

Mihai_c:

N-o sa pateasca nimic! Repet: e o planta foaaaaaarte rezistenta.
Daca nu sunteti convinsi am sa postez o fotografie cu cicasul pe care il avem la birou sa vedeti cum arata si cat poate indura aceasta planta.
Pe un alt forum cineva povestea ca i s-a uscat un cicas anul asta in luna mai. A fost sfatuit sa nu il arunce si acum in august a dat din nou frunze...

merce:

Salut,

nu inteleg care e problema daca ii dau mai multe frunse in plus. Cu atat mai bine, nu? E planta mai bogata si mai frumoasa.

Problema mea e ca i s-au ingalbenit frunzele la a mea. O ud cam cand imi aduc aminte de ea, in principiu la interval de 1-2-3 saptamani. Si i-am schimbat pozitia de mai multe ori ca sa vad une ii prieste (locuri mai putin sau mai mult intunecate)
Se pare ca problema nu s-a rezolvat si daca la inceput o singura frunza era ingalbenita, de o luna au inceput si celelalte sa se ingalbeneasca si sa cada din tepi.
Acum 2 luni am gasit niste pete albe pe frunze, si m-am gandit sa nu fie un daunator, insa n-am facut nimic de atunci?
Ce i-as putea face sa-i revina paloarea (verdele) in frunze? Sa o tratez cu un insecticid?

Pentru ca nu am functie de edit revin cu niste poze: http://www.flickr.com/photos/la-merci/s ... 397257895/

Greseala mea de pana acum este ca l-am udat cam rar, de cand l-am cumparat acum 4 luni l-am udat cam de 3-4 ori maxim. Insa dupa cum se poate vedea in poze, pe frunze sunt niste pete mici albe. Nu stiu daca ar trebui sa-mi pun problema daunatorilor sau nu.

mihai_c:
In IMG_0279 se vede o umflatura alba care f. probabil e ceva animalutz. Am avut ceva asemanator la un Trachycarpus; l-am scos afara l-a plouat, a inghetat si animalutele au disparut de la sine. Poti sa incerci si un tratament daca vrei, poate te ajuta colegii de pe forum cu ce tip de animalutz e.
Oricum eu cred ca animalutzele au aparut pentru ca cycasul nu are conditii bune, si nu se usca din cauza animalutelor. Chiar daca cycasul este rezistent la uscaciune nu inseamna ca nu ii place sa aiba apa. Anumite plante de fapt rezista la uscaciune dar nu le place uscaciunea. Eu zic sa-l uzi mai des (2ori/sapt) sa-l muti pe cat posibil mai la lumina iar animalutele respective sa le indepartezi cu o vata inmuiata in apa sau alcool denaturat, eventual daca l-ai luat si nu i-ai schimbat de atunci ghiveciul sa o faci acum.
Bafta.

Merce:
Multumesc pentru sfaturi. Ma apuc sa il curat acum;-). Tot azi l-am scos din ghiveci i-am sfaramat pamantul pe care il avea initial, si am pus radacinile in apa. Am observat ca petele alte sunt si la baza radacinii in numar mai mare.
E o idee buna sa-l tin o saptamana in apa pt a creste radacinile si apoi sa-l pun in pamant?

Ghiveciul i l-am schimbat cand l-am cumparat, dar l-am scos pur si simplu din ghiveci, cu tot cu pamant, si l-am pus intr-unul mai mare peste care am mai pus niste pamanat.

Mai am niste probleme cu plantute, dar o sa postez la sectiunea corespunzatoare.

mihai_c:
Nu e o idee buna sa-l ti o saptamana in apa, cum nu a fost o idee buna nici sa-l cureti de pamantul vechi.
Mutatul dintr-un ghiveci in altul se face cum ai procedat initial, nu cum ai facut acum.
Eu zic sa-l pui repede intr-un ghiveci cu pamant amestecat cu putin nisip grosier si sa-l ingrijesti dupa indicatiile pe care le-ai primit deja.
Bafta!!!
 

Hariclea

Member
plantuta mea tocmai a facut 5 frunze noi! dar il tin in curte si are cateva ore de soare pe zi, la inceput s-au cam ingalbenit cateva "ace" dar acum imi dau seama ca defapt ii place! :wink:
 

Kati

Active Member
Ditta, asa ceva inca nu am auzit. Eu sterg praful de pe frunze, le bibilesc, le mangai. Pana acum nu au patit absolut nimic.
Ceea ce stiu cu siguranta este ca, nu e voie sa se stearga stratul de ceara (ceea ce face ca frunzele sa luceasca frumos) de pe suprafata frunzelor.
 

Hariclea

Member
pai si cum ai putea sterge stratul de ceara de pe frunze? :?: poate frecandu-le cu peria si cu detergent... :rofl:
 

Kati

Active Member
Din moment ce am citit acest lucru intr-o carte despre plante, inseamna ca multi au facut-o deja. Si se atrage atentia sa nu se faca asa ceva. Mi se pare logic.
Stratul de ceara se pare ca se poate indeparta cu o perie (ai dreptate Hariclea), sau cu o carpa cu care se freaca bine frunza. Pentru cei care citesc acest mesaj: a NU se face asa ceva!!!
 

Hariclea

Member
ditta:
"Kati, despre atingerea cycasului am citit undeva dupa ce o florareasa mi-a facut observatie cind i-am atins un cycas, ca se va pata. nu mai stiu unde, dar tot acolo scria si ca nu se pulverizeaza frunzele, numai trunchiul, ia in www.edenkert.hu scrie ca se pulverizeaza"

cornelia:
"Ditta nu mai genera topic nou cand tu de fapt vrei sa raspunzi pe un topic existent. N-o sa reuseasca nimeni sa urmareasca discutia in mod coerent. Stanga jos ai doua butoane cand scrii mesaje... Nu mai apasa pe New Topic ci pe Replay. Citeste si aici:
http://egradini.ro/forum/faq.php
O sa te ajute sa folosesti mai bine forumul."
 

Kati

Active Member
Florareasa aceea probabil doar vroia sa-si protejeze planta. Stiu ca nu ai vrut sa-i faci rau cycasului, nu ma intelege gresit. Insa gandeste-te, daca intr-o florarie fiecare pipaie cate o planta, ce va ramane din ele peste putina vreme...
Dupa cate stiu eu trunchiul cycasului nu se pulverizeaza, daca chiar vrei, poti pulveriza frunzele. Eu nu-mi pulverizez cycasul deloc, doar cand ii fac dus sa sterg frunzele de praf. Pun ghiveciul intr-o punga in asa fel incat aceasta sa acopere si trunchiul, doar apoi folosesc apa.
 

mihai_c

Member
In general e de evitat atingerea/lovirea frunzelor la plante dar nu insemana ca daca ai atins o frunza aceasta se usca.
Nu luati de bun tot ce cititi; eu am citit la un moment dat despre udarea plantelor in ghiveci ca trebuie sa verifici cu DEGETUL LA 8 CM ADANCIME daca pamantul este uscat si doar atunci sa uzi... :tavalit:
 

carmenn

Member
buna....am primit un cycas maricel frumusel...
acuma cine imi spune cam cat trebuie sa fie ghiveciul in care il mut? care e proportia?
are vreo 15 frunze...si e SUPERBBBB
si cat de des trebuie sa-l ud?
cat despre lumina, am inles ca vrea lumina buna, dar repaos iarna? sau mai racoare?? ( asta nu-mi convine, ca dc e la frig, eu cum il admir? imi fac ore de vizita?)
 

mihai_c

Member
"Maricel frumusel" e destul de subiectiva descrierea... :mrgreen:
Ca si proportie insa poti folosi un ghiveci cu diametru de 3 ori grosimea trunchiului de la cycas, usor adanc.
La repaos iarna nu l-am pus niciodata si nu cred ca are nevoie.
Udat 1-2 ori pe saptamana, drenaj bun, atentie sa nu stagneze apa...
 

mihai_c

Member
Frumooos... 8)

Eu sunt adeptul ghivecelor mari, cum spuneam, l-as pune intr-un ghiveci cu diametru de 3 ori grosimea trunchiului...
 

carmenn

Member
i-am luat asa cum mi-ai zis, unul de 3 ori mai mare ca diamatru, si e destul de inalt fata de alte ghivece de talia lui, so...cred ca in urmatorii 3 ani nu mai am probleme cu mutatul lui....
mersi de info...
 

ditta

New Member
cycasul meu a facut in vara asta 3 frunze, dar pentru ca l-am tinut in camera, unde am mai lasat jos si storurile citeodata au crescut foarte lungi. Le-am taiat in speranta ca la anul va face altele
spre marea mea bucurie la nici 2 luni a facut alte trei. L-am scot afara sa aiba cam 3 ore si soare si s-au facut foarte frumoase. acum le-am pus din nou in camera la un loc luminos, dar frun zulitele noi incep sa se ingalbeneasca la margine.le scot din nou la geam, dar n-o sa pot ot timpul pentru ca trebuie sa tin geamul deschis. Oare pot sa le mai salvez? imi pare tare rau de ele.
 

radu

Member
Imi poate spune cineva la cat timp se fertilizeaza Cycas-ul, ca intr-o carte scria ca se fertilizeaza doar in lunile iunie si septembrie. Voi ce spuneti ?
 

carmenn

Member
si eu am o intrebare despre cycas...incep sa i se usuce frunzele de la baza...care o fi mortivul ? prea cald, vrea pulverizari ?
 
Sus