Altoiri...

Sash

Active Member
Cred ca tot in acest topic ar fi si locul acestui subiect.
Eu am experimentat/incercat de curand sa altoiesc 3 hibiscusci, dar fara succes. Ma gandesc ca n-a mers experimentul pentru ca nu erau nici plantele suport si nici butasii lemnificati, dar mai pot fi ale 1000 de motive sau greseli pe care le-am facut.
Daca aveti experienta in astfel de operatiuni sau o "baza documentara" detaliata poate puteti posta niste sfaturi sau linkuri si pentru ... sa zicem "incepatori" ca mine (americanii ar fi folosit alt epitet :) ) .
 

sicora fabian

Active Member
AP

Sincer sa fiu, nici nu m-am gandit vreodata sa altoiesc hibiscusi, pentru simplul motiv ca se butasesc foarte usor. Insa un copacel cu flori de mai multe culori, ar fi interesant. S-ar mai putea obtine si prin plantarea a 2 -3 puieti unitulpinali si un pic etiolati unul langa altul si apoi impletiti. Cand s-ar ingrosa tulpinile, ar arata fain, am avut o fucsie asa, daca-i mai gasesc poza, o postez.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Mai era cineva (cred ca Dracusorul nostru :D ) care avea de gind sa impleteasca o fuchsie si sa o faca in mai multe culori..........Deci se poate :? .Interesant.Chiar foarte interesant.Ceva detalii ne poti da?Daca pui si pozele.........e de-a dreptul perfect :D
 

sicora fabian

Active Member
AP

Nu gasesc pozele la cea impletita in trei, dar voi face la cea in doua. Nu promit, desi nu este la fel de spectaculoasa! Nu-i nimic complicat, se impletesc exact ca si ata, insa decorativa este abea peste 2 - 3 ani, dupa ce se ingroasa tulpinile si se ating intre ele.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Ar fi interesant de vorbit :mrgreen: adica Fabian sa ne povesteasca :oops: cam cum ar face el o altoire de .....lamii de ex.Desi cred ca la topicul despre citrice s-o mai fi vorbit.Dar...........fiindca este deschis acesta special chiar ar fi interesant.
Pas cu pas..........ca la tangou :mrgreen:
 

sicora fabian

Active Member
AP

Anul acesta am pus doar un altoi de lamai, la 2 saptamani i-a cazut petiolul asa cum scrie la carte, altoiul era verde, turgescent, dar mugurele intarzia sa creasca si acum, dupa 4 luni a inceput sa se deshidrateze. Citindu-ti mesajul, mi-am adus aminte de el si i-am desfacut legatura, elucidandu-se si misterul: nu i-am potrivit bine zonele generatoare si nu a calusat destul pentru a-l hrani indeajuns! Imi pare rau de proprietar, dar va trebui sa mai astepte pentru ca toti lamaii mei sunt la al doilea val de crestere si trebuie sa se matureze putin lastarii pentru a-i folosi ca altoi. Tot timpul am altoit in despicatura, insa peste o luna il voi altoi in oculatie. Nu vad de ce nu ar merge. Are cineva alta explicatie?
 

Sash

Active Member
La mine au murit toti... si altoiul si suportul.... o sa imi ia ceva sa-mi adun curajul sa experimentez iar... Mai degraba o sa incerc sa-i impletesc, mi se pare mai putin complicat si mai putin riscant. Multumesc mult pentru idee!
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Fabian :eek: mi-ai vorbit exact in chineza.Ma voi uita in dex ce inseamna fiecare cuvint sa nu ma fac de ris cind o sa incerc sa traduc si s apun in practica cele scrise de tine :)
 

sicora fabian

Active Member
AP

Pentru Sash: Nici dupa 30 de incercari nereusite sa nu-ti pierzi curajul! Desi nu cred ca vei avea nevoie de atat de multe pentru a-ti reusi. Repetitia este mama invataturii, nici altoitorii experimentati nu au reusita mai mare de 70% pentru ca sunt foarte multe conditii ce trebuie indeplinite pentru a se prinde un altoi. Nu renunta, bafta!
 

sicora fabian

Active Member
AP

Nu vad de ce sa te faci de ras, nu s-a nascut nimeni invatat. Voi explica cativa din termenii folositi, desi sigur ma vor lua unii peste picior spunand ca ei de fapt stiau, iar eu ma bag in seama.
petiol - codita frunzei ( pe altoi se lasa doar codita, care este un indicator de prindere, daca dupa 2 saptamani cade usor la atingere, altoiul s-a prins - nu 100% din cazuri, cum am patit eu, dar sunt exceptii);
turgescent - lastar plin cu apa, sanatos;
deshidratat - a pierdut apa (opus pentru turgescent), coaja se strange, incepe sa faca riduri pe lastar si se ingalbeneste;
zona generatoare - intotdeauna la altoire trebuie avut grija sa se alinieze perfect partile dintre coaja si lemn, acolo sunt vasele conducatoare si tot acolo se formeaza calusul;
calus (calusare) - tesut nou, ingramadire de celule nediferentiate, care pot sa ia locul oricarei celule din planta, seamana cu o bucatica de aluat pentru copt. Din calusul butasilor se formeaza radacini, la altoire se formeaza vase conducatoare. Probabil la calus ii spun unii " celule stem"
Pentru cei ce vor spune ca stiau deja termenii, nu ii rog, ci ii provoc sa ma completeze, pentru ca n-am dat explicatiile in intregime ci doar atat cat sa se stie despre ce este vorba.
Daca mai sunt si alti termeni pe care nu-i cunosti, nu neaparat folositi de mine, spune-i si-i voi explica daca stiu, daca nu, ma voi interesa si tot le vom da de cap.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Ok.Iti multumesc foarte mult.
Ba sa se bage in seama si altii fiindca numai asa putem invata. :!:
Cinste celor care cunosc termenii !E o rusenie sa ii inveti pe rind?Nu.
Deci inca odata multumesc...........
Nu stiu daca este acum perioada optima de a face o altoire dar am un lamii de citiva ani care saracu' in afara de faptul ca a fost mutat si rasmutat din ghiveci in ghiveci a mai fost si taiat asa cum m-am priceput cit sa ii formez o coroana eleganta :) .Ma bate gindul de vreun an sa fac aceasta altoire singurica (in definitiv nu am ce pierde si capat si experienta :mrgreen: )asa ca daca imi dai unda verde intr-o saptamina ma pun pe treaba.Daaarr.............de unde iau eu un altoi? :?Trebuie sa ma gindesc :roll:
 

magda

Active Member
Moderator
lastar pt. altoi trimit eu, daca mi se spune cum trebuie sa arate si binenteles daca este perioada propice. Am calamondin si lamai
 

sicora fabian

Active Member
AP

Perioada optima este primavara devreme. Daca lamaiul pe care-l ai este batran si are coroana frumoasa, continua sa-l intretii caci va fructifica singur (10 - 12 ani).
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
:rofl: :rofl: :rofl: eu sunt o fire optimista dar.............totusi........
Ok.Inteles:nu acum :)
 

romeroc

New Member
Salutam pe toti. Intreb si eu, ca n-o fi foc. Poate o fi cineva care a auzit sau care stie si vrea sa ne spuna si noua. Am cetit ceva foarte sumar despre altoitul in radacina. Cica ar fi mai simplu si mai usor de realizat. Daca stie cineva si o spune, dau "o bere". Multumesc de pe acu.
...
"Daca vrei sa ajuti un om, nu-i da un peste, da-i o undita si invata-l cum sa pescuiasca"
 

sicora fabian

Active Member
AP

Pt Elf_a:
Cauta un pui de agud(unii duzi drajoneaza), de 2-2,5 m si transplanteaza-l la toamna la locul definitiv, iar la primavara altoieste-l in despicatura punand doua altoaie(unul intr-o parte si unul in cealalta). Iti trebuie mastic pentru altoit. Poti sa altoiesti si cu lastar sub coaja sau acum, in ochi dormind, dar lastarii care vor creste se vor dezbina foarte usor cand ii atingi in primii 2-3 ani si cad, de-ti vine sa urli de ciuda(am patit-o, aveau 40-50 cm, parca nu mai puteam respira de ciuda). Daca nu gasesti puieti(chiar mai mici, care sa creasca), ramane sa produci portaltoiul din seminte, cam 4-5 ani dureaza, apoi altoirea si fetita ta va putea face majoratul sub coroana larga a "batzului cu claie"! Bafta!
 
A

Anonymous

Guest
Re: AP

am deja pui cam la 1m si 1,5m!
da baiu e de unde iau altoiu ?
am vazut undeva la o banca "batz cu claie" da cam cat e viabil altoiul?
ca io de la locul faptei si pana la dus ,in conditziile actuale de trafic pot face si 3,5 ore,deshi sunt pana in 50 de km distantza
da.........trebe sa trec de podurile si pasajele lu videanu -oprescu .lua-i-ar gaia pe amandoi
deci ceva mai multe amanunte please!
am niste ceara preparata pt altoire(ceara de albine cu ceva sacaz si nu mai stiu cu ce.reteta de la bunica-miu)
 
Sus