marirogo a spus:
Cand vine vorba de tuica, si eu zic ca pute, iar sotul zice ca miroase bine.
Dar stiti vorba aia: De gustibus non disputandum.
Tuica nu pute, mai bine zis, TUICA BUNA nu pute. Dar ca sa faci o tuica buna trebuie culese fructe bine coapte, sanatoase, butoaiele, cazanele si alte vase sa fie bine spalate si facute din materiale pur alimentare, focul sa nu fie prea tare, trebuie eliminate (cum bine zicea cineva) reziduurile, adica o parte din frunte si coada, etc. Iar palinca, asta chiar ca este ceva dincolo de orice banuiala. Ungurii chiar pretind ca palinca este o forma de cultura ... lichida.
Poate ca au gustul lor specific, asa cum whiskey-ul miroase a pleosnite (pardon, a cereale) sau cum unele bauturi germane sau nordice au iz de cartofi.
Dar, este adevarat, de gustibus ... Unora nu le place carnea de miel (oaie)
Apoi, ca veni vorba despre bucatele de Craciun. Unii nu pun gura pe lebar, toba, caltabosi, gandindu-se la ce a fost ianinte in matele acestea. Dar majoritatea, si in special noi oltenii (ragatenii) nu concepem o masa de Craciun fara aceste mezeluri (matze cum le zicem noi). Totul este sa se respecte o anume igiena si un proces specific.
Pe la noi pe la olteni, cand se taie porcul, se mananca si asa numita ciorba de mate, adica zeama in care au fiert lebarul si caltabosii (chiar si toba). Trebuie degresata, pentru ca se aduna grasime in cantitati mari, mancata fierbinte si acrita cel mai bine cu hrean in otet. In fond, in acea zeama au fiert maruntaiele (ficat, splina, inima, bosog), sorici, carne, uneori chiar si afumatura. Multora nu le place, mie da, cu un ardei iute foc si o tuica buna. Nu face parte din meniul de Craciun, dar nici nu se arunca.