D
dyayzh
Guest
lili a spus:Dipladenia este o planta acidofila, chiar daca in literatura de specialitate nu gasim prea des semnalat acest aspect. Este mare iubitoare de caldura, 20-22 grade C, umiditate ridicata 70-80% si lumina directa pe timp de iarna , putin umbrit vara ( valabil ptr. toate plantele cu frunze pieloase). Umiditatea poate fi rezolvata prin amplasarea ghiveciului pe o farfurie in diametru mai mare decat a ghiveciului, cu bilute de argila , mentinute permanent umede. In acest caz planta are vegetatie permanenta fara repaus .
In situatia descrisa de voi fetelor, planta a intrat in repaos vegetativ, bioritmul ei s-a incetinit de unde si degarnisirea plantei de frunze. Este un lucru firesc. Cantitatea de apa trebuie redusa drastic deoarece ii poate fi fatala.
Consider ca este obligatoriu repaosul vegetativ chiar si celor care nu vor trebuie indusa aceasta stare . In momentul cand reintra in vegetatie vor fi robuste si fara prea multe probleme in materie de boli si daunatori (sistem de aparare ridicat)
Nu este cazul sa o tundeti acum deoarece ii provocati rani , nu are putere sa se apere de boli .
lili a spus:Dipladenia , eu nu o consider ca plante de interior, a mea, toata vara a stat in aer liber. Am spus ca nu este indicat acum sa tundem plantele deoarece se afla in faza de repaos, puterea lor de aparare in fata bolilor , este scazuta. Energia chiar nu si-o risipeste pe partile uscate.
Faza cu bilutele nu mai merge, deoarece ea acum a intrat in repaos si cum nu mai are frunze![]()
florisiplante a spus:Marea problema la ele este udatul. Am observat ca prea multa apa le dauneaza. Ar trebui lasat pamantul sa se usuce, dar sa existe putina umiditate in aer si apoi udat cu moderatie din nou.
Kati a spus:Nu stiu daca va ajuta cu ceva, dar pot sa va povestesc despre Dipladenia mea, care este mare, plina de frunze, de boboci si si-a deschis deja o floare. O sa-i fac o poza s-o vedeti. Floarea are aceeasi culoare ca si anul trecut, si este imensa. Sta pe un pervaz care da spre nord-vest, dupa masa are lumina puternica, dar nu prea mult soare direct de pe la ora 6 incolo. Frunzele mari de anul trecut au inceput sa-i cada de pe la baza tulpinilor, insa nu se observa, fiindca altfel este foarte deasa.
Iar apa ii place la nebunie, aproape in fiecare zi trebuie s-o ud, dar cu moderatie. Ingrasamant ii pun odata la 2 saptamani, si... cam atat.
Cu udatul procedez in felul urmator - cu toate plantele (in afara de cactusi): nu le ud pamantul doar cand stratul de suprafata (cam 0,5 cm mai precis) este uscat. Am facut niste experiente si am vazut, ca partea de jos a pamantului este inca usor umeda, cand partea de sus a ei este aproape uscata deja, deci ganditi-va ce se intampla, cand planta este udata foarte des. Radacinile baltesc in apa nonstop, ceea ce nu ii face bine aproape niciunei plante. Nu le punem la socoteala pe cele care cresc langa apa.
Toate astea le-am scris, fiindca am o usoara banuiala, ca multi dintre oameni tind sa-si ude florile prea des, si de aceea au probleme.
Cornelia, mi se pare ciudat ca Dipladenia ta sa retina apa atat de multa vreme. Ce pamant are planta ta, normal sau cu multa turba olandeza?
Mai este ceva interesant de remarcat: cand afara este vreme urata sau rece, apa se evapora mult mai lent din ghivece, deci plantele trebuiesc udate mult mai rar. Cel putin la mine asa se intampla.
Si ca incheiere, am observat ca nu tuturor plante le merge bine la mine, sunt unele carora le-as putea face orice, ca tot nu le-ar conveni. Probabil ca si la voi tot asta o fi problema cu Dipladenia, sau cu alte plante care nu se dezvolta cum trebuie.
cornelia a spus:Kati si mie mi se pare la fel. Pamantul ala pare a fi un soi de turba care de la mama ei a fost imbibata cu apa. Stiam ca e problema cu udarea asa ca am luat-o incet. Am sa-i pun un pamant al carui "comportament" il cunosc si sper sa-i fie bine. Am sa-i schimb si locul ca ea acum sa in spatele perdelei, in sufragerie. O sa-i gasesc un locusor cu ceva soare.