Gardenia

D

dyayzh

Guest
Gardeniile sunt minunate, fantastice, mirositoare...dar asa de greu de inteles :cry:
 

v.cristina

Active Member
sunt perfect de acord cu tine dyayzh
eu am ucis vreo 5 si inca nu m-am lecuit , eu vreau sa cred ca am invatat cate ceva din fiecare crima :( si acum o sa ii ofer caminul perfect gardeniei cea noua ..oare??? :evil:
 

gani

Member
mi-a inflorit si mie gardenia :)

prima floare, desi am luat-o acum o luna plina de boboci. E clar, trebuie sa ai rabdare cu ea :)

am observat ceva ciudat la gardenia mea: seara, daca-i puna pe boboci, acestia parca abia se tin pe capatul crengutei. Unul chiar mi-a ramas in palma. Dar dimineata toti bobocii sunt vigurosi, cand incerci sa-i misti se misca creanga cu totul. O fi vreo problema?
 

v.cristina

Active Member
tare greu...cand incepe sa se usuce nu prea mai este cale de intoarcere...dar speranta moare ultima..poate poate isi revine :)
 

nutilepadat

Active Member
BYBY nu te enerva draga gardeniilor nu prea le place sezonul toamna iarna ,au nevoie de umezeala si caldura naturala ,iar acum asta s-a cam dus,si la mine tot asa arata gardenia ,dar stii ce i-am facut eu nu am bagat-o in seama,am curatat-o si in tavita i-am pus pietricele de ceramicape care le-am umezit asa sper sa ii fie mai bine
 

IULIA

Active Member
eiii...eu nu mai cred nimik despre aceasta planta.
tot chele ajung. si plineee de daunatori, de ma sperii citeodata cumd e mai rezista.
azi tocmai le-am aplicat un dus. sa le mai revigorez. dupa dus le merge binisor o perioada. dar scurta. :evil: :x
 
D

dyayzh

Guest
Gata...si ultima se manifesta prin uscare fara motiv. Eu ma las pagubasa :(
 

gani

Member
e ok ca floarea sa se ingalbeneasca in nici trei zile? pur pariu ca diseara o gasesc ofilita :( bine macar ca tocmai se pregateste alt boboc sa se deschida :)
 

v.cristina

Active Member
eu cred ca trebuie sa numim topicul acesta legat de gardenii lista de decese :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: ca pe rand se tot duce cate una :wink: :wink: :wink: :wink:

sunt curioasa cat o sa reziste a mea, momentan nu da semne de suparare :wink:
 

dana

Member
Vad ca si a mea,cea luata in vara sta cuminte si se chinuie sa faca bobocei.
O ud cand mi-aduc aminte,in schimb am grija sa-i pun apa peste pietricelele din farfurie sa-i fie umezeala mai ales ca uneori dam drumul al caldura.
Si nici nu prea se supara.
Vad ca lastareste intr-una si boboceii stau la locul lor- probabil m-a auzit cand am spus ca daca nu-i cuminte si face fite o declar cea mai urata floare. :evil:
Si culmea,sta si pe geam unde,e adevarat,are lumina difuza din cauza viei de pe casa
 

cory_helen

Active Member
mi-am luat si eu o gardenie de la florarie, de fapt sunt 4 puiutzi mici in ghiveci...

nu stiu inca ce culoare vor avea, ca au boboci... dar inca nu sunt infloriti...
ii astept la cotitura...

sa vedem cum se vor comporta... revin zilele urmatoare cu poze... sunt tare mici, cam 10 cm...

as vrea sa stiu ce trebuie sa fac in continuare... cand ii pot tunde... cum sa-i ud acum iarna...

va multumesc tuturor... astept sfaturile voastre...
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
George a spus:
vali Trimis: Lun Sep 05, 2005 4:11 pm Titlul subiectului: Gardenia
Nu este vorba de un subiect nou, ci de un răspuns pentru IoanaM a cărei întrebare a fost postată în altă subsecţiune a forumului.
Deci, dragă Ioana,
Bănuiesc că înainte de a ajunge la mine, ai parcurs toate informaţiile referitoare la Gardenia, existente pe site-ul gazdă. Personal, sunt un împătimit al Azaleelor (înafară de bonsai), dar voi încerca să răspund în speranţa că-ţi voi fi de folos.
Cred că ar trebui să încep cu o atenţionare: de cele mai multe ori (mai ales când e vorba de o plantă nou achiziţionată şi despre care nu ştim prea multe) avem tendinţa de a o sufoca cu atenţia noastră şi de a exagera un pic în ceea ce priveşte întreţinerea. Poate fi şi cazul Gardeniei. Este catalogată ca o plantă acidofilă, e-adevărat, dar eu personal aş poziţiona-o undeva la limita dintre acidofile şi cele care suportă un PH neutru. Pentru Gardenia se recomandă un PH 6 - 6,5, deci o idee sub valoarea neutră de 7. Fiind vorba şi de plante achiziţionate din comerţ (nu importate de la mama lor), îţi spun cu mâna pe inimă că pot suporta fără nici o problemă şi un PH neutru. Asta nu înseamnă că dacă poţi să-i asiguri condiţiile ideale, să nu o faci; dar nici să te chinui să atingi nu ştiu ce culmi ale chimiei şi să faci mai mult rău decât bine.
Referitor la Gardenia ta:
1. balconul orientat spre E este perfect. Spui că razele soarelui nu ajung niciodată la ea. Dacă ai posibilitatea să o muţi undeva (în balcon) unde soarele să o mângâie până-n ora 10 am ar fi ideal. Razele de dimineaţă sunt benefice. Pentru iarnă, însă, trebuie să cauţi un loc destul de luminos, undeva în casă. Spre deosebire de Azalee, care pot ierna afară fără nici o problemă, Gardenia nu suportă frigul.
2. Spui că o pulverizezi zilnic cu apă distilată. Eşti o fericită dacă îţi permiţi să uzi plantele cu apă distilată şi să le mai şi pulverizezi. Eu, în condiţiile unui balcon modest, în care am aprox. 40 de ghivece, consum cam 4-5 L de apă zilnic (udat şi pulverizat). Ar trebui să mi-o distilez singur .
Oricum, e bine că dispui de ea. Dar mai bine ar fi dacă ai pregăti-o un pic înainte de a o folosi. Lasă un săculeţ de pânză, umplut cu turbă, 3-4 zile în apă înainte de a o folosi la udat Gardenia şi Azalea. Îţi vei da seama când e gata, căci va căpăta o culoare gălbuie sau ca de ceai.
Dar mai e o problemă... spui că o uzi în farfurioară de 2-3 ori pe săpt. E posibil să fie puţin. Ca să fii mai sigură că apa ajunge la toate ramificaţiile rădăcinii ar fi indicat să scufunzi (în cel mai pur sens al cuvântului) ghiveciul într-un vas în care, în prealabil, ai turnat apa şi să-l laşi acolo aprox. 10 min. Nu-ţi face griji, nu va păţi nimic, eu scufund planta cu totul (cu excepţia perioadei în care are flori şi boboci).
Apropos de flori: se spune că Gardenia înfloreşte greu. Din păcate, dacă nu eşti atentă la unele detalii, e adevărat. În primul rând, e posibil să vezi puzderie de boboci, pentru ca apoi să-i vezi căzând pe rând, fără să ai o floare măcar. Gardenia este foarte sensibilă la agenţii externi în perioada de înflorire. O diferenţă bruscă de temperatură, scăderea luminii, mutarea ghiveciului, fertilizarea inadecvată în timpul înfloririi, fiecare dintre acestea poate duce la pierderea florilor. Eu renunţ la pulverizare în perioda în care planta are flori, evit manipularea ghiveciului, iar fertilizarea o reduc la jumătate (ca dozaj nu ca frecvenţă). Poate ţi se va părea ciudat, poate în alte părţi vei găsi sfaturi total contrare (am găsit şi eu surse în care se recomanda fertilizarea intensă a Gardeniei în perioada de înflorire, dar în acelaşi timp diminuarea fertilizării la temperaturi de peste 30 C). Ce te faci dacă înfloreşte la peste 30 C ? În fine, părerile sunt împărţite...
3. Referitor la necesarul de fier al Gardeniei. E-adevărat că în cazul acidofilelor aportul microelementelor, fierul în special, este mai important decât în cazul celorlalte plante.
Spui că ai luat "o fiolă care conţine fier" de la farmacia umană... Eu i-aş da-o lu' soacră-mea... să ruginească ea ! Dar n-aş folosi-o la plante.
Lăsând gluma la o parte, orice fertilizant pentru acidofile este suficient. Eu folosesc VITAFLORA nr. 2 (fără a face reclamă), care nu este special destinat acidofilelor, iar Azaleele şi Gardeniile ai văzut cum arată. Are NPK 13/4,5/6,5, iar microelemente: Mg 100; Fe 100; Zn 100; Mn 100; Cu 100; B 200; Mo 10; Co 10. Se găseşte la orice florărie, este un recipient de plastic de 100 ml, de culoare verde. Preţul nu mi-l mai aduc aminte, dar parcă în jur de 10 RON.
În rest, nu ştiu ce să-ţi spun... perioada grea este până vă cunoaşteţi mai bine (tu şi Gardenia ta).
Eu rămân la părerea mea: între plantă şi posesorul acesteia se creează o legătură ce nu poate fi explicată.
asta pentru inceput......si mai sunt si alte posturi despre gardenie.Citeste-le cu atentie si vei intelege.
Asta insa mi s-a parut cel mai bun.
 

cory_helen

Active Member
multumesc foarte mult, gabiuta... am salvat sfaturile voastre si sper sa mearga bine plantutzele...

o sa revin cu stiri despre ele...
are bobocei... sunt curioasa deja ce culoare...

:D :oops:
 

melu

Member
Florile gardeniei nu pot fi decat albe, iar pe masura ce "imbatranesc" capata o placuta culoare galbena.
 

cory_helen

Active Member
ok, mersi... eu am vazut si flori galbene in florarii, dar erau probabil palnte mature...

sunt superbe, oricum ar fi... ma bucur ca sunt albe... sunt un fan al florilor albe...
 
Sus