Inmultire hibiscus prin seminte

tzep

Well-Known Member
Moderator
Am si eu o mare intrebare, dar va rog sa nu radeti de mine. Cum arata semintele de hibiscusi de interior nu de gradina? Cloud nine a facut o maciulie care s-a uscat, a crapat si se ved ein ea ceva ca niste boabe de piper si ca marime si negre. Nu am desfacut complet "samantarul" sa nu distrug continutul. Daca sunt seminte in continuare ce fac cu ele? Am citit ca se pilesc la un capat, nu stiu inca daca am sa aflu care-i cel bun (capatul) :? . Apoi se seamana, vad eu in ce, dar cine a mai pus era frig, acum e cald. Unde le tin? In casa, in balcon, acoperite, descoperite, la soare, la umbra ....etc? :aoleu: :nu stiu: :gandit: :oops: :? :bolnav:
 
Draga Tzep,
Desi nu sunt cea mai competenta persoana in materie, incerc sa-ti raspund eu.
Alea sunt semintele, mici si negre, care de aproape arata ca niste rinichi in miniatura. Cu cat sunt mai proaspete, cu atat capacitatea lor de germinare este mai buna. Eu am cules informatii de pe net, unde ne invata ca se ciupeste foarte putin coaja - eu am facut operatiunea cu un cutter - pana cand se expune o parte minuscula din embrion (cat o gamalie de ac!) la partea mai bombata a semintei, care adaposteste viitoarele frunze, in timp ce din partea ascutita vor iesi radacinutele. Dupa asta, eu le-am tinut la inmuiat 24 de ore si le-am sadit in muschi sphagnum tratat cu Previcur si Atonik. Procentul de reusita a fost mare, zic eu - undeva pe la 65%. De tinut, le-am tinut la caldura, chiar la soare daca se poate - intr-o cutie din plastic transparenta si cu capac.
La mine germinarea s-a produs dupa 7 max. 10 zile. Ce n-a rasarit pana atunci, fie a putrezit, fie nu avea embrion.
In speranta ca ti-am putut fi de folos, iti tin pumnii :D
Bafta.
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Multumesc pentru raspuns! :hug:
Inca nu am spart gaoacea cu semintele. Ieri a cazut din hibi si e numai crapata si asa am vazut cam ce contine, dar de forma semintelor nici vorba sa vad. Maine dupa amiaza o sa incep cercetarea, acum e prea tarziu si mie somn. Ma gandesc totusi ca e prea cald daca acopar cutia. Poate noaptea da, dar ziua in nici un caz ca balconul e spre sud-vest. Mai astept, poate-mi mai raspunde cineva. :D
 

sini

Well-Known Member
Eu procedez astfel:dupa ce culeg semintele le las la odihna o saptamana,apoi decupez coaja neagra cam 1 mm in partea mai bombata a semintei si le pun in substrat de Florimo tip A in amestec cu perlit si apoi in sera la lumina neonului.In cca o saptamana ies plantutele.Nu am tinut niciodata semintele in apa calda,nu am pus nimic(substante) in pamant.Procentul de germinare a fost si de 100%,dar acesta depinde de calitatea semintelor,de tipul de hibiscus,de perioada polenizarii,...
Mult noroc cu ele!
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Multumesc!
Pai l-am polenizat pe 29 martie. Semintele s-au format pe Cloud nine, dar nu stiu exact cu cine, ca i-am polenizat in grup! :wink: :oops: M-am jucat, ca niciodata nu m-am gandit ca o sa faca seminte. Cam peste o saptamana spui sa le pun la germinat, dar in sera, acum, pe caldura asta? Am in balcon 28 grade, chiar si mai mult dupa amiaza si daca-i pun si-n cutiute acoperite ma gandesc sa nu se fiarba de tot, ca nu vreau ceai.
Daca e nevoie pun sera-n functiune, dar la cate grade s-o reglez? Nu am lumina la ea, trebuie musai cu lumina? Pun lampadarul indreptat spre sera daca-i nevoie.
O sa va mai sacai cu intrebari ca asa e la inceput. :nu stiu: :aoleu: :gandit: :rugaciune: :roll:
 

kriss

Member
Si eu am o capsula cu seminte de hibi, dar din pacate are numai 5 seminte. Macar sunt marisoare si poate au sanse mai mari.
Azi a cazut de pe hibi.
O sa le las si eu o saptamana si apoi incerc sa le pun la germinat.
Am aceeasi problema ca si tzep cu caldura.
 

sini

Well-Known Member
Eu nu am posibilitatea de a tine semintele la lumina naturala.Prin sera eu denumesc o cutie din plastic,care nu este inchisa perfect.Pot fi puse si intr-o astfel de cutie.


Aceasta cutiuta cu seminte trebuie plasata undeva la lumina.Caldura au acum destula.Cutiuta nu trebuie inchisa etans.Daca face condens mult trebuie aerisita(ridicat capacul si sters condensul.Apa pun putina atunci cand pun semintele.Dupa aceeea nu mai e nevoie.
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Multumesc pentru lamuriri!
Acum am inteles despre ce-i vorba. Eu chiar am o sera facuta de sotul meu cu termostat si pot regla temperatura, dar e mare, cam pentru 30-40 paharele si ma gandeam ca trebuie s-o pornesc. Saptamana viitoare desfac capsula si pun semintele, ce-o fi o fi. :nu stiu: :whew: :rugaciune:
 

sini

Well-Known Member
Si eu am inceput tot intr-o joaca.
Sfatul meu este sa polenizati aceeasi floare cu polenul de la ea,la hibii de la Gommer.Nu toti au viata prea lunga.Si eu am facut amestecuri si am pierdut originalele.Nu asteptati sa faca lastari.Cum prindeti o floare , faceti-i polenizarea.E asa de usor sa-i inmultim prin seminte!
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Inca un sfat bine de tinut minte. :D
Tot are boboci acum, asa ca atunci cand o sa infloreasca il gadil un pic. Poate se mai pacaleste si mai face-o gogoasa pe care s-o tina pana se coace, ca acum a mai avut una dar nu s-a copt, a cazut. :(
 

diana999

Active Member
Felicitari! sa va traiasca frumuseii. Abia astept sa-i vad infloriti ;-)
Dupa cat timp infloresc puiutii din seminte ?
 

sini

Well-Known Member
Felicitari Violeta si greenfingers! Sunt foarte frumosi.Sa va traiasca si sa-i vedem cat mai repede infloriti!
Grea intrebare,diana999
Ai mei cei mai mari arata asa
Au 85 cm de la nivelul solului.iI-am scurtat o data.
Oare cand vor inflori?
 
Multumesc, Sini :D
Raspunsul la intrebarea ta, Diana, e ... cand o vrea Dumnezeu!
Pe mine ma bucura privelistea lor chiar asa, fara flori. Poate spre toamna, cine stie?
 
Sus