Masdevallia

Sash

Active Member
Sunt bucuroasa si trista in acelasi timp.
In final masdevallia a deschis si la mine un bobocel. Din pacate insa am descoperit ca i s-a ingalbenit o frunza si ca unii bobocei s-au uscat :(
 

IULIA

Active Member
Fetele, care mai e experienta voastra cu masdele?
Cornelia, Sash, Tina, Diana, ce mai fac ale voastre?
au mai dat ceva?
sint ff curioasa.
ale mele au dat frunze noi...dar atit. sint ff setoase.
le-ati transplantat? ce substrat ati folosit? :?
 

Tina

Active Member
Eu le-am transplantat de atunci (de cind le-am luat) in scoarta de orhidee.. si, la fel ca ale tale, fac frunze si beau multa apa..... :wink:
Cea portocalie, pe care am luat-o din departari, a reinflorit cam dupa 9 luni.. :)
 

Sash

Active Member
N-am remarcat un parfum al florilor, insa in realitate e mult mai delicata si mai expresiva decat in poze.
A mea nu o duce grozav... ale voastre ce mai fac?
 

Sash

Active Member
Uff...ceva nu-i fac bine inseamna...si cred ca e legat de udat - in ce sol le ai si cat de des si cum le uzi? Unde le tii - temperatura... lumina.. orientare?
Eu o tin in casa, orientare S-V, soare de la pranz pana la apus, o ud prin scufundare 1 data pe sapt, substratul e un amestec de scoarta si pamant de orhidee...unde gresesc? ca i se tot usuca cate o frunza cate o frunza...
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Eu cred ca e de la soarele direct. La mine nu le vede soarele direct niciodata. Iar puiul a stat mereu la umbra.
 

IULIA

Active Member
Sash, e o orhidee de sera rece. va trebui sa ii asiguram un maxim de 22-24 de grade. chiar mai rece(la carte zice 18 max).
eu le am la lumina indirecta(deci nu bate soarele pe ele).
 

marean

Active Member
Dragutelor,sunt tare curios cum au evoluat plantele voastre !
Pozici noi cu toata planta , ca sa vedem si noi cat au mai crescut,nu mai ati facut ?
Sunt curios,in special cum ati facut ca plantele sa treaca cu bine peste vara caniculara,tinand cont ca ele sunt de sera rece :wink: .
 

marean

Active Member
Maaai,ce oameni secretosi,haideti,curaj,spuneti cum au suportat plantutele voastre vara cea calduroasa ! :wink:
Cornelia,Tina,Dyana,Iulia , curaj !!! :D
 

Tina

Active Member
Scuze, Marean, e de ramoleala, nu de secret.. am uitat sa iti raspund.. :oops:
La mine situatia e minunata, adicatelea lipsesc cu desavirsite.. au murit toate peste vara, din cauza ca am facut aceeasi greseala ca anul trecut, le-am lasat pe partea calduroasa si insorita.. poate la anul ma invat minte... :mrgreen:
Cu bunavointa lui Sash (multumesc !), mai am o jumatate din jumatatea ei alba.. pe care am pus-o in/la hidrocultura.. si care nici nu moare, nici nu traieste.. :wink: :wink:
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Sa va spun drept, Masdevalliile mor oricum, fie soare fie umbra. Temperatura maxima nu avem cum s-o controlam peste vara. Si tocmai asta nu le place. Eu stiam de mofturile lor si le-am tinut la umbra in cel mai racoros colt cu putinta. Si tot ne-am luat adio.
 

Tina

Active Member
Desi, prima mea masdevalie a supravietuit peste vara pe aceeasi parte calduroasa.. in anul al doilea a cedat.. cred ca a fost norocul incepatorului, altfel nu imi explic... :mrgreen: :mrgreen:
 

marean

Active Member
:eek: De ce ma feream,aia am aflat :rofl: :rofl: !
Nasoala treaba , imi pare rau !
Sash imi trimite mie cealalta jumatate din cea alba (multumesc mult) :mrgreen: si eram curios cum va descurcatarati cu ele peste vara .
Sunt foarte pretentioase micutele astea la temperatura,vor maxim 22-23 grade,si asta cele de era calda ...
Uitati ce am aflat eu cat am citit in ultimele 2-3 zile , daca ati fi strigat ca nu le merge bine mai devreme,poate ca va erau de folos aceste informatii (eu nici nu citisem nimic despre aceasta specie pana acum 3 zile :mrgreen: :oops: ) :

Masde se impart in 3 categorii,iar temperaturile care se incadreaza in fiecare limita este alta decat pt aceiasi termeni care desemaneaza alte specii de orhidee :
--de sera rece - vor temperaturi de 5 grade noapte si 10 seara
--de sera cu temperaturi medii - vor cam 10 grade noaptea si 15 grade ziua
--de sera calda - vor temperaturi de 12 grade noaptea si maximum 22 ziua

Hibrizii comerciali sunt putin mai ingaduitori decat speciile,asa ca aceepta maximum 24-25 grade ziua.

In vremuri foarte calduroase plantele trebuiesc inlaturate de la lumina , puse la umbra deasa si racoare si udare rarita aproape de tot,pt ca plantele intra in repaos fortat - de fapt,e un fel de stare comatosa,aceasta specie nu are reapos in mod normal- ; desi aceasta specii adora umezeala mare si substratul usor umed permanent,in conditiile caniculare nu trebuie udata,putrezeste usor ; specialistii sfatuiesc ca plantele sa fie mai degraba pulverizate si 'umiditatea rece' crescuta (adicatelea sa fie aerul umed,dar rece :mrgreen: ,cica se brine efectul cu mini-ventilatoare , cum sunt coolerele de la computere).

Cam asta era informatia obtinuta de mine pe tema caniculei , bine ca vine iarna si sper sa apuce sa isi dezvolte radacinile suficient (iarna se transplanteaza) pana la venirea verii,cand voi incerca sa o fac sa supravietuiasca :oops: .
O chestie haioasa,britanicii au facut niste frigidere speciale pt masde,in care tin plantele la nevoie :mrgreen: :rofl: !
 

marean

Active Member
Si tu,Brutus :) ?
Multumesc frumos ,sa fie !!!
Din cate am citit eu de la britanici,musai substrat care sa respire,insa retentiv si marunt - ei foloseau cu succes scoarta tocata foarte marunt sau muschi sphagnum proaspat,schimbat des . Eu o sa o bag la cocos,are cam aceeasi consistenta cu cele mentionate mai sus,si ,in plus,pun si niste muschi viu care sper sa se lase convins sa creasca ...
 
D

dyayzh

Guest
Mareane...sunt cu trup si suflet pentru prietenii mei, la pierderi si infloriri :D
Eu nu Brutus...eu loiala, nu vreau a fi exceptia :rofl:
Eu mai mult cu pierderile ca infloririle ma cam ocolesc :rofl:
 

Tina

Active Member
Multumim de informatii, Marean.. in ideea ca mai achizitionam asa ceva, e bine de stiut... :wink: :wink:
 

lelia

Well-Known Member
Chiar voiam sa intreb si eu ,ce specii de orhidee suporta temp. mai scazuta .Aceasta se incadreaza perfect la conditiile ce-i pot oferi ,acum o alta intrebare ,de unde sa fac rost de ea ?
:rofl: da......si uite asa se extind ..........peteleeeeeeeee :cry:
 
Sus