Poze de balcoane si terase

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Cred ca ar fi interesant ca atunci cind se fac poze pentru florile pe care le avem/aveti pe terasa sau balcon sa le pozati si pe ele(adica balcoanele/terasele :D ).Poate ideile unora vor putea fi adoptate si de altii in aranjarea lor.Cum ati asezat ghivecele,jardinierele,cum ati umbrit balconul sau terasa........fiecare dintre noi ar avea ceva de invatat nicidecum de comentat.Poate numai in sensul bun :) .Ce ziceti?
O poza de floare este frumoasa prin ea insasi dar aspectul general cred ca si el poate "comunica" ceva din personalitatea florilor expuse.
Asa cum sunt poze de gradini(putine de altfel ) asa ar fi frumos sa fie si poze cu balcoanele :D puse chiar la aceasta sectiune.
 

adrianam

Well-Known Member
Pai, sa incep eu! :D

Va prezint balconul de sud, unde vara este o caldura ucigatoare - aproape ca nu poti rezista in zilele caniculare decat dupa ce apune soarele.
A trebuit sa selectez plante care sa nu fie predispuse atacului paianjenului rosu.
De-a lungul timpului, am constatat ca cel mai bine se comporta muscatele curgatoare sau clasice, hibiscusii, clematitele, leandrii, begonii curgatoare, cactusii bineinteles, mixandrele, panselele si zambilele, nu-ma-uita, gura-leului, barba imparatului (mirabilis jalapa).
Printre ele, am si plante solitare: keria, lewisia, un trandafir acoperitor Fairy si un urcator- Schneewalzer, o potentilla fructicosa
2004:


2005:
, , , ,

Eu am incercat sa utilizez tot spatiul disponibil: pereti, tavan, parapet, podea. pervazul ferestrei

Pe pereti- am pus ghivece astfel incat plantele la maturitate sa nu se incomodeze una pe alta. In zonele de perete unde ajunge soare mai mult, pun muscate curgatoare. In zonele de sus, unde soarele ajunge doar dupa-amiaza am gasit un soi de muscata clasica ce infloreste abundent in locatiile respective, fara a se lungi dupa soare.

De tavan am atarnat opt ghivece in care pun in marte nu-ma-uita roz si bleu iar in mai le scot si pun muscate curgatoare si begonii pendula.

De parapetul balconului am atarnat in exterior pe toata lungimea si pe ambele laterale, suporti de jardiniere din metal. In jardiniere pun bulbi de lalele, zambile si branduse (anul acesta este primul in care am incercat cu bulbi pusi in toamna). Urmeaza pansele in martie. Tot in exterior am si o lewisia care a rezistat foarte bine la cele -13 gr.C din iarna aceasta si se pregateste sa infloreasca cat de curand. Dupa ce se termina panselele, le schimb cu muscatele clasice care si-au revenit intre timp dupa iernarea in pungi de plastic tinute in boxa.
Pe lateralele exterioare ale parapetului pun leandrii, hibiscusii, mai incerc cu cate o petunie sau muscata curgatoare.

De interiorul parapetului am agatat jardiniere, dar mai mult pe laterale, pentru a-mi ramane si mie o carare! :)
Acolo incerc cu diferite plante sa vad care se acomodeaza mai bine conditiilor de caldura excesiva. De exemplu begonii cu bulb drepte, dalii pitice, cale, fresii, anemone, ceapa decorativa, anul acesta- ranunculus si garofite pitice.

Pe pervazul ferestrei ce da in balcon, am scos anii trecuti gloxinii, pui de hibi, achimenesi, zephyrantes.

Pe podea am ghivece mari ( din cosurile de gunoi cu capac) in care am pus clematite impartite: grupa 2 in stanga- pentru ca nu le tund primavara, ci dupa prima inflorire, iar in dreapta cele din grupa 3 si trandafirul urcator. In fiecare ghiveci mare am pus bulbi de crini. In unele am mai pus garofite pitice, gura-leului, mixandre, garofite turcesti (dianthus barbatus). Tot in ele rasar in fiecare an portulaca, barba imparatului, petunii.
Langa trandafirul curgator am mai pus anul trecut o radacina de gypsophyla, o radacina de margarete, vre-o cinci bulbi de liatris spicata care au rezistat peste iarna, garofite pitice din acelea clasice, roz, un bulb de crin galben si o panseluta rasarita din semintele de anul trecut. A mai fost o radacina de phlox pitic dar care cred ca nu a rezistat si pare uscat.

Mai caut poze si din 2007, daca nu v-ati plictisit! :)
 

albela

Active Member
adrianam, cand ai timp sa te ocupi de atatea plante? :eek: . Tot ce ai pe acest balcon arata minunat :clap: . Am inteles ca ai si o potentilla fructicosa. Am planata si eu una pe 15 martie in gradina, dar nu da semne de vegetatie. Cat de des trebuie sa o ud?
 

adrianam

Well-Known Member
Potentilla cred ca trebuie sa ai grija sa fie alternanta intre uscat-umed pana se prinde.
Dupa ce se prinde, va rezista foarte bine la uscaciune.
 

albela

Active Member
Am reusit in sfarsit sa imi inchid terasa. Acum in butoaie am ranunculus, muscate curgatoare, impatiens, o mana maicii domnului, si am pus seminte de thungberia alata. Ma sfatuiti si pe mine ce s-ar mai potrivi in aceste butoaie?
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Eu as zice ca in butoaie fiindca par mari si adinci sa pui plante care au nevoie de spatiu pentru radacini.Plus ca depinde si cit soare ai acolo.Imi pace tare.Rustica si bun gust!Bravo!
 

albela

Active Member
Multumesc de aprecieri. Este soare dimineata numai. Plantele cu radacini adanci sunt si inalte, nu? Nu as vrea sa pun plante inalte. In afara de cataratoare si curgatoare nu stiu ce ar merge.Poate mai are cineva vreo idee :idea: , please :D
 

adrianam

Well-Known Member
Cred ca ar merge clematite, cercelusi, begonii drepte si curgatoare.
Poti sa incerci si cu trandafiri pitici, sau acoperitori, sau urcatori.
 

albela

Active Member
Mi-am comandat begonii curgatoare de la bakker si le astept ca sa le pun in butoaie. Tranadafiri nu prea as puna ca e plina toata curtea de ei. As pune niste bulboase gen zephirantes, ismene, tigridia. Si pante pitice ca gazania, verbina la care am rasaduri puse de mine.
 

adrianam

Well-Known Member
S-ar putea sa nu aiba soare suficient cele de care zici tu.
In plus au o perioada de inflorire destul de scurta, dupa care ai numai frunze, fara flori.

Cred ca si begonia semperflorens ar fi buna, lobelia, achimenes.

Toate cate le-am enumerat au o perioada lunga de inflorire chiar daca au soare foarte putin- le-am testat pe balconul meu nordic.

Acum faci cum vrei! :D
 

albela

Active Member
Multumesc, Adrianam. Ai dreptate nu m-am gandit la toate aspectele. Begonia sempreflorens am avut anul trecut in jardiniere si a inflorit de primavara pana toamna. Am sa iau si anul asta. Nu stiu nimic despre achimenes, dar am sa dau o cautare.
 

Fleur

Active Member
Mie mi se par prea mari ghivecele acelea pt ce plante vrei sa pui. Peste iarna ce faci cu ele? Le adapostesti sau raman acolo?
Eu as pune in ele hortensii. muscate zonale, leandrii, daturi (seara miros nemaipomenit) lantana etc adica plante mari si stufoase. Sau poti planta din cele care raman mereu verzi daca raman afara: buxus tuia etc
 

albela

Active Member
Butoaiele or sa ramana afara iarna dar fara plante. Vreau sa pun plante anuale iar daca sunt si perene la mut in ghivece mici si la tin in garaj sau in casa peste iarna. Ma gandesc sa pun cataratoare care sa se urce pe gard si in rest ca intr-o jardiniera, plante nu prea inalte. Tuia nu mai pun in ghivece pentru ca am avut si s-au ingalbenit si aproape ca i-am pierdut.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Si eu zic ca si Fleur de aia ti-am si spus ca par mari pentru ce vrei tu................Poti face si altceva.Poti pune ghivece cu plante ingropate in pamintul din butoaie si le scoti in toamna ca sa nu ramina afara peste iarna.Astfel butoiul devine decor.Sunt prea mari pentru plante minuscule si nu dau bine :( .Parerea mea...........cataratoarele si curgatoarele pe linga sunt solutia ideala :oops:
Decizia oricum iti apartine :D .
 
Sus