Deci , anul asta m am pus si eu pe cultivat rosii la ghiveci

. N am mai facut asa ceva pana acum! Mi am luat seminte , le am crescut de mici , le am pus in vase mai mari si au aparut si primele 5 rosii . M am pus serios pe cultivat , am vreo 6 ghivece

. Intrebarea mea este , am tot urmarit pe net tot felul de video ptr rosii , copilire, legare , dar mi se pare prea mare tufă de rosie , sa mai rup ceva la ele ? Mi e frica ca la cat le am gadilat, sa nu o stric acum la final . Le ud in fiecare seara , e vreo problema? Imi spunea un amic care mi a admirat micutele rosii sa le ud o dată pe săptămână
Am avut si eu rosii in ghiveci cu ceva ani in urma dar mi-am dat seama ca lor le trebuie soare din plin, daca se poate toata ziua sa stea in soare (astfel distanta intre noduri va fi cea conform speciei).
Acolo ori aveti o varietate care este si inalta ori au parte de lumina insuficienta din cauza ca unele plante le vad prea alungite.
Dar cred ca este vorba de ambele situatii. Cand cumparati seminte de rosii pentru ghiveci sa va asigurati pe plic ca merg si la ghiveci si cititi pe plic inaltimea maxima a plantei. Pentru a face o planta pitica , la sere , se mai pune Cycogan care este un regulator de crestere care scurteaza distanta inter-nodala si face planta pitica. Dar avand in vedere ca este vorba de chimicale si ca se administreaza exact la o anumita perioada (cam cand rasadurile au doar 10 cm si doar cu masura si cel mai bine dupa o lunga experienta) mai bine nu recomand astfel de substante care fac plantele mai pitice ( regulator/inhibitori de crestere
https://www.marcoser.ro/produse/pesticide-protectia-plantelor/regulatori-de-crestere/ )
Cred ca magazinele online de seminte au anumite soiuri care sunt mai pitice si se preteaza la ghiveci dar nu sunt sigur adica trebuie facute sapaturi pe internet si studiate speciile.
Ca sa tunzi o rosie sa lastareasca nu cunosc, posibil sa i se piarda si viitoarea productie.
Dare din ce vad plantelestau jos, daca ar fi stat puse pe scaune sa le ridice mai sus de la podea, sa le bata soarele poate era altceva.
Leguminoasele in general sunt foarte iubitoare de lumina .
La ora actuala am ardei iuti la ghiveci, cu astia e mai simplu , ii poti tunde ca sa formeze o coroana mai bogata si varietati precum little wonder
https://plant-shop.ro/specialitati/987-ardei-iute-ornamental-seminte-capsicum-annuum-little-wonder.html (acei ardei iuti mici care isi schimba culoarea in functie de faza cresterii adica pleaca de la un verde crud, se fac mov deschis pe urma se fac rosii) merg bine la ghiveci . Pe urma mai este si jalapeno
https://www.ferma-gradina.ro/seminte-ardei-iute-mexic-jalapeno-0-4g.html si de asta am ,trebuie sa infloreasca. Daca va place sa consumati ardei iute la anumite feluri de mancare atunci mai bine cresteti ardei iuti decat rosii. Si la astia nu trebuie vase mari, un fir se poate descurca chiar si intr-un vas de iaurt de 900g daca are pamantul bun.
Leguminoasele prefera un pamant foarte gras (de gradina) si nu se descurca bine doar in turba chiar daca primesc si ingrasamant. Dar depinde mult de calitatea substratului.
Plantele de rosii pe care le aveti arata foarte bine, atat doar ca sunt alungite de la lumina insuficienta. Tulpina subtire si distanta mare intre noduri, la orice planta, inseamna lumina insuficienta. La inceput se vede tufa mai scunda si mai joasa si mai deasa,semn ca au fost in alta parte si au avut parte de lumina mai multa .
Cat despre udat , daca nu se zvanta repede pamantul atunci udati la o saptamana sau la 5 zile cum vi s-a recomandat.
Nu am testat dar as fi incercat cu extract de acid humic si acid fulvic si v-as fi recomandat daca aveam rezultate bune . Acidul humic e mai scump dar poate fi gasit natural in compost si spre exemplu daca aveti niste pamant gol peste iarna depozitat afara e bine sa puneti in el resturile vegetale de la bucatarie, codite de marar , patrunjel, de la leustean, flori ofilite din vaza ,coaja de la cateva nuci, coaja de la 2-3 oua dar fara coji de cartofi sau de legume cu coaja groasa si moale care prin descompunere miros urat. Daca folositi resturi vegetale e posibil cand udati planta sa vedeti ca se scurge surplusul de apa de culoare mai maronie la inceput, e de bine, dar poate sa pateze.
De rupt nu ma bag sa va recomand asa ceva sa le mai scurtati decat lastarii lacomi care apar . Daca aveti cam 5-6 flori pe planta care incep sa lege fruct tot e ceva , cu cat mai putine flori pe planta cu atat trebuie ca fructele sa iasa mai mari dar regula asta se aplica in sere unde se vrea rosii mari ca dimensiune. Dar cum plantele astea nu au multe flori nu mai trebuie reduse din ele ca e posibil ca planta sa mai avorteze cate o floare pe ici pe colo.