Taierile practicate in pomicultura

multumesc multt de raspuns...mi-am facut si eu ordine in cap :idea: in aceasta privinta :rofl: Crezi ca as reusi sa-l altoiesc singura dupa niste sfaturi ?si cum ar trebui sa procedez...?
 

happy

Well-Known Member
Fabian am cativa meri,10 buc,le-am taiat din lastari sa-i mai aerisesc putin,mai ales in mijlocul coroanei lor.Am facut rau sau bine? :D Din atatea ploi au crescut lastarii cu nemiluita,iar merii ii am intre rindurile de vie din curte.Un rand de pomi doua randuri de vie! :rofl:
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
mihai63 a spus:
In primul rand tin sa-i salut pe toti membrii acestui forum.Intrebarea mea este urmatoarea:cum si cand se executa taierile la visin?Am in gradina 2 visini de 4 ani la care nu am facut taieri niciodata si ca atare au crescut haotic.
ACHIMENES a spus:
Functie de vreme sfarsitul lui februarie sau inceputul lui martie.
mihai63 a spus:
Am inteles cand,dar mai ales CUM se fac taierile?
ACHIMENES a spus:
Scrie in topicul despre taierile pomilor fructiferi. :wink:
mihai63 a spus:
Anul acesta pot spune ca pomii mei chiar au fructe :)
 

interval

Active Member
prun bolnav

Am un prun care are o problema mare. Anul trect un vant puternic i-a rupt mai multe ramuri si a mai ramas doar intr-una. Acum am observat ca aceasta ramura este crapata in lung pe o distanta de 25 cm. Crapatura traverseaza toata grosimea ramurii, este larga cam de 2 cm si desparte ramura in doua brate (pe distanra de 25 cm).

La o prima impresie si aceasta ramura ar trebui taiata. Am observat ca la aproximativ 1 m de pamant, din tulpina au dat doi lastari. Ma gandesc ca daca tot trebuie taiata ramura cu pricina, cel mai bun lucru ar fi sa tai tulpina prunului deasupra lastarilor. Este o operatiune cam barbara, dar la minima mea experienta, cred ca este unica solutie.

In speranta ca am reusit sa descriu starea in care se afla prunul cu pricina, intrebarile mele sunt

1. E musai sa tai ramura sau ea poate fi reparata daca reusesc sa strang si sa lipesc cele doua parti pe portiunea crapaturii?

2. Daca trebuie sa tai tulpina deasupra lastarilor, cum este mai bine, sa tai oblic sau paralel cu pamantul?.

3. Cum pot impiedica patrunderea bolilor in crapatura? Sa vopsesc locul, sa-l protejez printr-un bandaj sau altfel?

Va multumesc anticipat
Interval
 

interval

Active Member
MAR BOLNAV

O alta intrebare, fara legatura cu prunul de mai sus. Am un mar a carui tulpina este joarte afectata. Pomul prezinta un fel de jghiab pe o distanta de 1,2m in care se vede multa umezeala.

1. e bine sa curat locul cu o perie de sarma? sa curat cu altceva?
2. dupa curatare sa vopsesc jghiabul sau sa aplic niste tencuiala pe baza de ciment care sa umple locul? sau sa fac ambele operatii (vopsire si tencuire)?

Multumiri pentru amabilitate
Inter Val
 

ghia_don

Active Member
1. E posibil sa reusesti sa stringi si sa lipesti crapatura aceea, dar nu stiu cit va fi de bine pentru pom. Cu timpul, locul s-ar putea calusa, dar asta depinde si de cit de veche e rana...daca locul e inca "viu"si partile vor fi in contact perfect se "lipesc" mai repede. Oricum toata treaba implica niste riscuri, pentru ca nu stii daca pomul se va reface, si daca va mai avea rezistenta la o eventuala furtuna...
Mai asteapta sfaturi de la specialisti..
2. Daca trebuie sa tai , intotdeauna taietura se va face perpendicular pe ramura, pentru ca suprafata ranii sa fie cit mai mica si vindecarea sa fie mai rapida.
3. E bine ca orice rana mai mare de 2-3 cm sa fie protejata cu vopsea pe baza de ulei..
Un bandaj nu stiu cit e de indicat..el ar putea mentine umezeala si implicit patrunderea bolilor.

Am o intrebare...de ce tai pomii acum?
 

interval

Active Member
ghia_don a spus:
Am o intrebare...de ce tai pomii acum?
In primul rand, multumesc pentru raspuns.

Nu tai pomii acum. Doar pun intrebari. Daca rana pomului s-ar putea vindeca prin lipire, atunci operatia ar trebui facuta acum. Nu cred ca rana e mai veche de 2 luni, dar poate ca e mai bine pentru pom sa fac taietura. Atunci cand va fi bine.
 

alfa

Active Member
tranda09 a spus:
Pentru ca se apropie timpul pentru taierea crengilor, am luat crema bio Arbosan de la Plantella.Ea este indicata pentru crapaturi in scoarta si vindecarea leziunilor suferite de copac la taierea crengilor lui.Se utilizeaza cand vremea este uscata si temperatura peste 0 grade.
 

florrentina

Member
Pot sa ma apuc sa rotunjesc coroana pomilor? E prea devreme?
Dupa aceea imediat pot sa-i stropesc? ( am un par, cais, cires si visin).
Cu ce solutie? Cu cea uleioasa?
Anul trecut caisul a facut pe crengi ca niste rani din care curgea o gelatina, ca rasina, dar mai moale. L-am stropit, dar a ramas cu acele rani. E drept ca acum sunt mai uscate. Este ok? Oare trebuie sa-l mai stropesc si cu altceva pentru acele rani? :?
 

sebii

Member
din cate stiu eu e ceva normal la caisi...si ai mei au, dar sa lasam expertii sa isi spuna cuvantul :)
 

sicora fabian

Active Member
Ati avut monilioza anul trecut? S-au uscat lastarii cu frunze si floare?
Florentina, fa mai intai stropirea cu sulfat de cupru, apoi cea uleioasa.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Si abia acum zici . eu am facut pe aia uleioasa si acum trebuia azi sa fac cu sulfatul dar nu am mai avut timp , pe marti trec la cea cuproasa , e ceva rau ?
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Mie nu mi se pare ca o face bine , aici am gasit ceva mai explicativ.
Al doilea an de la plantare :
[youtube]lILzh8_hmuo[/youtube]

Al treilea an de la plantare:
[youtube]jcIycAFKPI8[/youtube]

Al patrulea an de la plantare:
[youtube]0VnQwEsOEuY[/youtube]

...doar parerea mea :wink:
 

mirela06

Active Member
Dragelor si dragilor m-am tot ,,preumblat '' pe net si ia uitati de ce-am dat.
Nu am pomi multi dar nu mi-ar strica asa ceva.I-am gasit omului astuia si adresa de mail. este in Italia, roman de al nostru si cred ca se ocupa cu asa ceva. cleste profesional de altoit.O minune mai ales pt. cei care vor ceva de calitate.

http://youtu.be/Ev-1bu3cTHk
 

sicora fabian

Active Member
Este foarte bun in masura in care organele active - cutitele - sunt de foarte buna calitate! Altfel juleste si-s putine sanse sa se prinda.
 
Sus