Tratarea pamantului

A

Anonymous

Guest
De aici apare greseala. Nu-i nimic, invatam toata viata.
Era ideal ca sa utilizati un aspersor, indiferent de care, dar ceva mai de calitate. Unul de ala care sta pe gazon si puteati ca din cind in cind sa-l mutati pe suprafata.
Asa ati avut si consumuri mari de apa, poate chiar si de energie electrica.
La ce inaltime ati taiat gazonul in aceasta vara. Nu-i asa ca scurt, scurt ?
 

florrentina

Member
Nu stiu sa aproximez. In orice caz nu foarte scurt.
Dar as vrea niste sfaturi cu privire la refacerea lui. Sigur o sa ma duc sa-mi cumpar un aspersor. Trebuie un anumit tip? Functie de suprafata?
Si ce fel de substrat? Cum sa-l pun si cand? Si evident gazon. Trebuie sa luam in calcul si faptul ca am catelusa de 1 an ciobanesc german si mai face 1+2 in gazon. Ma gandesc ca poate 2-ul este ingrasamant! :rofl:
 

sicora fabian

Active Member
Cantitatea minimă de apă la o udare pentru ca solul s-o poată folosi în perioada de vegetaţie este de 8 l/mp! Altfel nu este decât un şpriţ! Citit în cărţi şi verificat în teren . . . anual! V-am mai spus că eu vorbesc doar din experienţa mea , nu de pe net, citate din cărţi ori "bărbile" vânzătorilor! :evil:
 
A

Anonymous

Guest
Ntz....2-iul nu da bine....acuma, Doamne...ce mi-ati facut ! sa nu credeti ca noiDoi+ este similar cu "ideea"/"rezultatul" de la catelusa dvs. :rofl:
Crapaturile trebuiesc umplute cu un "substrat". Nu neaparat de ala cumparat de la magazin. Daca aveti posibilitatea luati din gradina un pamint similar, umpleti fisurile bine si udati-l generos ca sa se lase cit mai bine.
Singura grija este ca sa nu fie infestat cu buruieni.
Nu-mi dau seama cit de mari sint fisurile acelea, cit pamint va trebuie, o roaba, doua ?
Pentru aspersor(irigatie) as vrea sa va dau un sfat valoros, sa cumparati odata si bine si sa va amintiti cu placere de mine.
Va rog, masurati suprafata respectiva cu o ruleta, faceti o plansa si dati-mi-o.
Ma refer la o plansa facuta la mina, fara mari pretentii, scanata si apoi postata aici...ori trimisa pe e-mail. Nu conteaza.
Apoi, repede vedem ce solutie alegeti.
Inca ceva, daca imbratisati propunerea mea, atunci va rog sa desenati pe acea schita si rondourile cu flori (ce flori ?)
 

sicora fabian

Active Member
Revenind la subiectul topicului, un sol crăpat înseamnă că are textură prăfoasă şi o structură slabă, adică apa nu se infiltrează în adâncime şi ţi se pare ud dar în câteva ore este uscat iar. Un sistem de irigaţie nu este de ajuns dacă nu faci şi alte lucrări pentru a îndrepta cauza!
 
A

Anonymous

Guest
...ca si la Roundup, se descopera ca privesc cam simplist lucrurile. Prea usor,
prea fac economie la buget.
Nu-i nimic....invat.
Acum adaugam la cele 2-3 aspersoare si un buldo-escavator (aici este aprox. 100 lei/ora). :rofl:
 

sicora fabian

Active Member
Mă luaţi peste picior, însă in acest fel n-o ajutaţi pe Florentina deloc! A spus că vrea să păstreze gazonul!
 

victoria222

Active Member
Am si eu o intrebare si rugamintea unui sfat. Am reusit, cu mari chinuri, sa ma descotorosesc de 3 trandafiri batrani care erau ramasi de la fostii proprietari. Am obtinut astfel o suprafata de 4m pe 1m de pamant pe care vreau sa-l pregatesc pentru plantele care vor veni. Intentionez sa plantez tot trandafiri pe acest loc in aceasta toamna. Cum ma sfatuiti sa lucrez si sa imbunatatesc solul pana atunci? Mentionez ca e pamant negru de gradina, cu un drenaj bun, dar banuiesc ca trandafirii pe care i-am scos au consumat destule resurse din el.
 
A

Anonymous

Guest
@Fabian....n-as indrazni ! :D
Tousi ,am constatat ca uneori nu ne intelegem, adica exista vicii de comunicare.
De ce spun asta? Eu am inteles ca dvs. recomandati decopertarea terenului, sau saparea lui.
Infine, eu incerc ca sa-i propun solutii ieftine si chiar fiabile. Nu uit ca simtem in criza iar banii sint dramuiti. Cu putina munca si totul facut cu atentie si dragoste, greselile vor fi corectate.
(nici la Roundup nu am inteles logica incercarii/calibrarii pompei pe suprafata.Nu mai incercati, ca sint uneori tare conservator)

@florentina,nici eu..dar mi-a placut conincidenta intimplatoare.
Revin cu o intrebare, gazonul la ce inaltime a fost taiat pe parcursul verii, si cit de des ?

@VICTORIA 222, rezolvarea problemei dvs , este destul de simpla. Intr-adevar dupa niste trandafiri vechi, trebuie luate citeva masuri pentru revitalizarea solului. Insa "noi" o sa fentam pe mama natura, apelind la o solutie mult mai ieftina si cu succes garantat. Chiar eu am utilizat-o anul trecut la o amenajare mare.
In loc sa executati tratamente costisitoare, unde chiar puteti gresi, veti face groapa pentru noul trandafir (ori trandafiri) ceva mai mare, 60x60x60 cm.
In interiorul acetuia veti aduce un pamint nou. Poate fi chiar din gradina, sau substrat cumparat de la magazin, dar este cam costisitor.
Smecheria este ca avind groapa la aceasta dimensiune, trandafirul dumneavoastra va fi tare multumit, deoarece nu se va intinde cu radacinile, in ani mai mult. Apoi, acestea se vor dezvolta facil, solul fiind afinat...asta ca sa nu spun ca va fi nevoie de mult mai putina apa.

Mai ramine sa decideti ce metoda de plantare preferati. Este si aici o discutie :) .
 

sicora fabian

Active Member
Indeparteaza toate resturile vegetale de pe acea suprafata, imprastie cate o galeata de mranita pentru un metru patrat si sapa-l cat mai adanc poti. Daca nu ai mranita, imprastie cate o mana de ingrasamant complex la metrul patrat inainte de a-l sapa adanc. Mai sunt cateva tipuri de ingrasaminte organice, am mai vazut prin magazine, sa te uiti pe ambalaj ca scrie doza pentru ingrasarea de baza (care se face in momentul pregatirii terenului) sau faziala (in vegetatie).
 

victoria222

Active Member
Va multumesc pentru sfaturi. Zilele acestea voi imprastia mranita, voi sapa cat mai adanc, iar la plantare ( vor fi trandafiri cu radacina nuda) voi aplica metoda cu groapa de 60 cm pe care o voi umple cu compost din productie proprie. Compostul e ok?
 
A

Anonymous

Guest
Depinde.
Nu inteleg, la ce doriti sa folositi groapa si compostul ?
Daca pentru trandafiri, atunci raspunsul este clar NU.
In rest chestia cu mranita imprastiata pe teren, ma abtin...nu inteleg la ce foloseste. Identic si cu recomandarile laconice/ generale despre ingrasaminte. O abordare profesionista este sa indici "ceva" clar, precis...eventual postezi si un link. Asa, sa trimiti omu' la cautat prin "magazine", sa fii la mina celor din fitofarmacie... :cry:
 

sicora fabian

Active Member
"Indicare precisa" inseamna reclama!
Fiecare este liber sa aleaga varianta care i se pare mai buna - costuri, facilitatea obtinerii, rezultate pe termen lung, afinitati . . . De aceea nu merg pe o singura solutie!
Compostul, daca este bine fermentat, este ideal dar amestecat cu pamant din groapa.
Mranita imprastiata si incorporata aduce un surplus de fertilitate si, cel mai important, imbunatateste structura solului - capacitatea de retinere a apei si schimbul de gaze, aerarea, faciliteaza dezvoltarea microflorei si microfaunei, deci dezvoltarea ecologica si durabila a zonei respective!
Dar pe dumneavoastra nu va intereseaza tehnologiile verzi, prietenoase cu mediul! Intr-o zi veti realiza ca nu chimizarea excesiva este calea . . .
In ceea ce priveste "abordarea profesionista" in maniera pe care o folositi, pare ca ascunde unele "dedesubturi"!
 

victoria222

Active Member
Cum nu intelegeti :eek:? groapa doresc sa o folosesc exact la ce m-ati sfatuit, la plantarea noului trandafir...iar substratul pe care mi-l recomandati din magazin (cel cu care voi umple groapa in care va fi plantat trandafirul nou) tot compost este....
noiDoi+ a spus:
In loc sa executati tratamente costisitoare, unde chiar puteti gresi, veti face groapa pentru noul trandafir (ori trandafiri) ceva mai mare, 60x60x60 cm.
In interiorul acetuia veti aduce un pamint nou. Poate fi chiar din gradina, sau substrat cumparat de la magazin, dar este cam costisitor.
In legatura cu mranita nu inteleg de ce sunteti asa de sceptic. Mranita este ingrasamantul natural perfect pentru orice substrat de gradina, este acel " organic matter" atat de des pomenit in toate cartile si emisiunile de gradinarit din strainatate. Toata lumea o recomanda ca metoda de ingrasare a solului, dar si pentru o retentie mai mare de apa, si pentru un mai bun drenaj al solului in acelasi timp.
 
A

Anonymous

Guest
OK-ei, nu doresc sa fiu etichetat ca negativist ( "in fiecare om e ceva bun-deviza canibalului" )
Sint pentru manopere putine, cheltuiala mica, simplitate, etc...dar rigoare.
Chiar credeti ca un teren cu suprafata de 4mp, merita atita efort ?
Revenind la trandafiri, substratul din sacii din magazin, nu este indentic cu compostul.
Rezerva mea este vizavi de compostul dvs. Nu stiu, nu sint sigur, ce ati pus in lada la macerat.
De aceea, ca si la inceput va propun sa folositi pamint simplu, dar bun, din gradina personala.
Mai este un aspect, trandafirii nu trebuiesc cocolositi. Trebuiesc "caliti"/aclimatizati cu ceea ce aveti acolo. Ideal ar fi, ca in cazul in care cumparati un sac de substrat, sa-l amestecati 50% cu pamintul existent din gradina.
 

victoria222

Active Member
Am inteles puntul dumneavoastra de vedere. Consider ca cei 4m patrati merita efortul avand in vedere ca voi planta acolo 4 trandafiri pentru multi ani de acum incolo, mai ales ca se afla chiar in fata terasei. Peste tot am citit ca pregatirea unui sol inainte de plantare este esentiala pentru o dezvoltare buna a plantelor in viitor si scade novoia de fertilizari repetate. Compostul meu este un compost bun produs din resturi exclusiv vegetale, resturi de legume, fructe, plante, ceai, cafea, multa iarba si frunze uscate, asa cum am citit peste tot ca se produce cel mai bun compost, bogat in substante nutritive. Substratul universal din magazin este in general alcatuit din compost de gazon sau frunze uscate, amestecat cu turba si pamant negru.
Cat despre pamantul bun din gradina personala...cum sa-l depistez fara a procura chituri de testare scumpe si greu de gasit? De exemplu, pamantul ramas pe cei 4m patrati dupa ce am scos trandafirii e la fel de negru si poros ca cel din aratura, dar sunt convinsa ca e secat de substante nutritive.
 
A

Anonymous

Guest
Da...Ieri mi-a trecut prin minte, ca este posibil sa fi taiat gazonul prea scurt si asta sa fie inca o cauza pt. fisurarea solului la dumneavoastra in gradina.
Gazonul vara, dar mai ales in perioadele cu temperaturi foarte ridicate, se taie ceva mai lung (peste 5cm) deoarece asa firul de iarba se umbreste si-si pastreaza mult mai usor umezeala la radacina.
Acesta a fost rationamentul meu, gazonul fiind scurt nu a reusit ca sa pastreze cei 2-3-4 cm, in adincime, solul umed.
Mai sint si alte cauze pt. care nu se taie drastic, dar acum nu mai este momentul.


@instructor, nu va contrazic, insa va rog sa observati ca motivez intotdeauna cu argumente afirmatiile, lasindu-va posibilitatea ca sa ma combateti. Daca doriti ca sa scriu "da, e bine" in orice conditii, va rog ca sa mi-o spuneti. :D
 
Sus