Tratarea pamantului

carmenushka

Active Member
Cer si eu un sfat celor cu mai multa experienta in domeniu: Inainte de a-mi baga plantele la iernat in casa, unele dintre ele necesita schimbarea ghiveciului ca s-au dezvoltat mult peste vara. Cand fac aceasta operatiune sa fac si o "sterilizare" a pamantului, (pamant de flori cumparat la sac) la microunde :) ? Ajuta la prevenirea imbolnavirii florilor in mediul uscat si...neofertant din apartament?
Multumesc
 
A

Anonymous

Guest
Exista o teorie prin Asia, care recomanda in anumite cazuri aceasta manevra.
Atit eu, cit si toti profesorii de la Agronomie-Iasi pe care i-am consultat, sint impotriva tratarii solului la cuptorul cu microunde. Se distruge tot.
Daca doriti, va pot indica citeva substante pentru asa ceva.
 

carmenushka

Active Member
noiDoi+ a spus:
Exista o teorie prin Asia, care recomanda in anumite cazuri aceasta manevra.
Atit eu, cit si toti profesorii de la Agronomie-Iasi pe care i-am consultat, sint impotriva tratarii solului la cuptorul cu microunde. Se distruge tot.
Daca doriti, va pot indica citeva substante pentru asa ceva.
Va multumesc pentru promptitudine,
De fapt, daca stau sa ma gandesc bine, citisem la un moment dat ca daca uzi o planta cu apa fiarta la microunde, si racita in prealabil, planta nu se va dezvolta si in final va muri...
Ce metode simple, casnice, ca sa zic asa exista pentru tratarea pamntului? ce substante? si apoi, pentru pamantul de flori preambalat care se gaseste de cumparat, cat e de necesara tratarea?
 

sicora fabian

Active Member
Florentina, 3 cm înseamnă aproape bărbierit. Iar udat cum ai spus înseamnă că l-ai tuns măcar săptămânal! Nu înălţimea de tundere este greşită ci eventual o tehnologie incorectă! Un sol bun, chiar fără înveliş vegetal, nu crapă !
 

florrentina

Member
Am uitat sa spun ca pana sa ne facem casa pe acest teren a fost un strat de pietris peste pamant :oops:
Ma gandesc ca poate au mai ramas in profunzime.
Acum intrebarea si rugamintea mea este ce sa fac sa-l refac si sa ingras acest sol.
De udat l-am udat des dar fara aspersor. Promit ca ma duc sa cumpar.
Dar ce fac cu solul? Acum toamna pot sa iau gazon pentru teren arid sau tot de genul acesta si sa-l pun dupa ce sap?
Cu ce imbunatatesc solul? :?
 
A

Anonymous

Guest
Daca sinteti atit de riguroasa, doriti precizie, dar si sa-l renovati corespunzator, duce-ti o mostra de sol, la analiza. Nu-i scump deloc.
Asa veti obtine si informatii despre PH-ul solului, daca este alcalin sau acid.
 

sicora fabian

Active Member
Daca inainte de a semana ai asternut un strat de pamant macar de 20 de cm, este bine. Daca nu ai pus pamant vegetal, va trebui sa tii gazonul din ingrasaminte!
Off-topic: peluza se ingrasa ori de cate ori se tunde, apoi se uda pentru ca solul sa primeasca inapoi ce a consumat cu iarba tunsa si indepartata!
Cum ti-a recomandat si 2+, umple crapaturile chiar cu pamant de gradina, dar sfatul meu este sa-l amesteci 7:1 cu nisip.
 
A

Anonymous

Guest
Cu placere.
In rest chestia cu ingrasatul gazonului de cite ori se tunde...e "exagerata si stufoasa".
As vrea sa vad o singura peluza (ingrijita de "Spatii verzi") in Iasi, care arata impecabil. Acept si 2mp.
Cu trandafirii m-am lamurit.
Gazonul si cu tot ce decurge de aici, este o arta dar si o "tehnologie". Toti producatorii importanti de gazon indica si pasii ce trebuiesc urmati, din nefericire carti in domeniu nu prea sint. Este una prin librarii, dar contine si ceva lipsuri, dar foarte buna pentru inceput.
"Ingrijirea gazonului" autori Daniel Boswirth si Alice Thinschmidt, la editura Casa.
Cind va fi cazul va voi indica eu un ingrasamint "profesionist" pentru gazon. Il aplicati odata pe an, iar el i-si face treaba pina in toamna. Eu nu consider ca este reclama atunci cind indici precis un produs.
Chestia cu nisipul, este asa o....gluma. Nisipul se foloseste pentru imbunatatirea drenajului solului. Se uitilizeaza granulatie de 0.2-0.3 mm. Insa proportia (este variabila) se stabileste dupa calitatea solului din gradina. Ameliorarea nu va afea efectul asteptat daca procentajul de nisip nu este cel potrivit. De unde proportia de 7/1 ?
De aceea va propun sa nu va complicati.
 

sicora fabian

Active Member
Doi+, vă rog să-i propuneţi fetei o soluţie fără să-i combateţi pe ceilalţi, ca politicienii! Sunt destule metode care nu implică cheltuieli suplimentare căci aşa v-aţi lăudat, că daţi soluţii ieftine!
 
A

Anonymous

Guest
Nu...nu chiar asa, sint adeptul solutiilor simple, fara ca sa-ti complici gratuit existenta. Trebuie sa fac in asa fel incit sa nu stau zilnic pt. intretinere in gradina clientului. Insa respect "tehnologia" mai aprig decit cel care a prescris-o.
Nu uit niciodata sa citesc instructiunile.
Revenind la subiectul nostru, nu sint de acord cu adugarea de nisip, am motivat si de ce. Asa cum nu sint de acord cu "chestia" aia pe care o indicati dupa taierea gazonului.
Sint niste ingrasaminte pe baza de eliberare controlata (Danero poate sa va confirme) care odata aplicate fac toata treaba pe tot parcursul verii.
Ce se-ntimpla?
Rata de eliberare este influientata numai de temperatura din sol. Cu cit temperatura este mai mare cu atit aceasta rata de difuzie este mai mare si in consecinta longevitatea este mai mica.Cind solul devine rece rata difuzarii incetineste, astfel ca longevitatea va creste.
Personal nu va combat, spun/arat cind ceva nu mi se pare in regula, dar aduc si argumente, link-uri, furnizori, etc. Politicenii da, combat (defapt de aia si sint politicieni) insa nu pun nimic in loc.
Daca asa nu este permis, atunci va rog sa-mi spuneti clar acest lucru.
 

sicora fabian

Active Member
Când am vorbit de combătut, m-am referit la ceilalţi, căci mie cu greu îmi puteţi "vinde castraveţi"! Şi nici altora, din câte am observat! De aceea v-am rugat să vă limitaţi la a propune propriile dumneavoastră soluţii, argumentate sau nu, lăsând pe cel care a întrebat să-şi aleagă ce i se potriveşte! Vi se pare mai constructiv să împungeţi în toate părţile?
 
A

Anonymous

Guest
:rofl:, n-am castraveti, am renuntat de mult la ei, nu mai scapam de ei.
Fiind moderator, ma astept ca sa-mi indicati cum sa procedez daca cineva afirma ceva eronat, un neadevar.
Este o greseala ca sa arati eroarea ?
De exemplu in cazul nisipului pe care dvs. i-l recomandati, iar eu nu-i vad rostul, cum trebuie sa procedez ?
 

victoria222

Active Member
noiDoi+ a spus:
Chestia cu nisipul, este asa o....gluma. Nisipul se foloseste pentru imbunatatirea drenajului solului. Se uitilizeaza granulatie de 0.2-0.3 mm. Insa proportia (este variabila) se stabileste dupa calitatea solului din gradina. Ameliorarea nu va afea efectul asteptat daca procentajul de nisip nu este cel potrivit. De unde proportia de 7/1 ?
Imi cer scuze ca intervin dar nu nu cred ca argumentatia dumneavoastra este suficienta pentru a-l contrazice pe dl. Fabian. De unde stiti ca procentajul de 7/1 de nisip nu este cel potrivit, daca nu cunoasteti calitatea solului din gradina cu pricina? Si daca procentajul nu e calculat cu precizie in functie de sol, ce se intampla( cand acesta e mai mare sau mai mic)? Nu e sufiecient sa spuneti nu, trebuie sa spuneti si de ce e nu?
Faptul ca acel sol crapa cand se usuca arata ca este un sol lutos care necesita o incorporare de materii organice (compost, mranita)dar cum Florentina a spus ca acestea sunt excluse,nisipul este cel mai potrivit material pentru imbunatatirea structurii lutoase a solului, pentru imbunatatirea drenajului si impiedicarea impietririi solului cand acesta se usuca pe timp de seceta. Daca umple fisurile cu pamant de aceiasi calitate, rezolva problema fisurilor dar nu si pe cea esentiala- a solului, care, din moment ce crapa cand se usuca, atunci cand e ud - retine prea multa apa. .
 

sicora fabian

Active Member
Victoria, nu stiu daca ai facut-o pentru a-mi lua apararea, dar argumentele tale denota ca te pricepi la compozitia solului si la rolul pe care-l joaca fiecare component in parte.
Din "argumentele" aduse, se pare ca 2+ este obisnuit sa cumpere de-a gata - ceea ce nu-i rau, dar nu toti isi permit!
Raportul de 7:1 mi l-a spus "nasul", "mirosul" meu, avand in vedere ca de 18 ani fac sute de metri cubi anual de pamant amestec si am fost nevoit sa schimb proportia componentelor in cazul in care imi lipsea unul din ele sau pentru plante cu necesitati diferite ori tehnologii diferite!
Daca avea mranita, raportul ar fi fost cam de 8:3:1, pentru turba - 8:4:1, daca avea si mranita si turba, cam 9:4:3:1, deci se observa ca raportul nisip:celelalte componente scade de la 1:7 cand este singur, pana la 1:16 in amestec complex!
In ceea ce priveste "erorile", trebuie sa fiti sigur ca sunt erori!
Si apoi . . . intrebarea moarte n-are! :)
 
A

Anonymous

Guest
@victoria222, incerc sa motivez de fiecare data cind fac o afirmatie pro sau contra.
Si de data asta am facut-o:
"... Nisipul se foloseste pentru imbunatatirea drenajului solului. Se uitilizeaza granulatie de 0.2-0.3 mm. Insa proportia (este variabila) se stabileste dupa calitatea solului din gradina. Ameliorarea nu va afea efectul asteptat daca procentajul de nisip nu este cel potrivit. "-Posted: Wed Sep 15, 2010 12:01 pm
Nu contest expertiza dl.Fabian in pregatirea diferitelor tipuri de substrat, dar o face dupa "nas" si "miros".
In rest, nu cred ca merita riscat amestecul cu nisip, pentru niste fisuri. Nu imbunatateste cu nimic toata suprafata.
Nu ma grabesc sa trag concluzii prin corespondenta, deocamdata suspectez ca terenul a ajuns cu fisuri, datorita irigarii deficitare si a gazonului taiat prea scurt.
 
A

Anonymous

Guest
Solutii nu dau, propun solutii. :!:

"In rest, nu cred ca merita riscat amestecul cu nisip, pentru niste fisuri. Nu imbunatateste cu nimic toata suprafata. "

Am, scris ceva mai inainte, nu este necesar sa se adauge nisip in pamintul cu care se vor umple fisurile.
 

sicora fabian

Active Member
Da, am văzut că vă împiedicaţi permanent de nisipul ăla din crăpături, dar pentru suprafaţa mare ce soluţie "propuneţi"?
 

Edelweiss

Active Member
Pamant si pamanturi :oops:

-soluri argiloase: culoare maronie, cu argila multa; se incalzesc greu, necesita ingasaminte. Se poate folosi la cultura plantelor daca se amelioreaza cu nisip, var stins si macinat, rumegus, ace de coniferesau orice alt material care nu dauneaza plantelor.
-soluri humoase: continut mare de materie organica; sunt negre, se incalzesc repede, pentru majoritatea plantelor nu necesita ingrasare

Terenul pentru gazon trebuie sa fie un pic "grasut" si bine drenat. Daca pamantul este argilos (retine multa apa cand ploua si devine lipicios si are culoarea de cacao) se amelioreaza cu nisip. In ce proportie, se stabileste la fata locului.
Daca solul e argilos, nu ai alta sansa decat adaugarea de materii pentru ameliorarea lui, drenaj si substrat gras deasupra. Daca ploua vara si balteste apa se arde, daca se crapa solul e lipsa de apa...si o sa ai un mozaic verde-galbui. Cantitatea optima de apa este cam 10 litri/m2 pt 1 cm adancime. Adica daca uzi 1 m2 cu 10 l de apa...cantitatea optima de apa se afla pana la 1 cm adancime. Daca uzi cu 100 litri, cantitatea optima de apa ajunge pana la 10 cm adancime. Fireste, nu toata apa odata :wink:
 
Sus