Vase Made in Transilvania.

vali

Active Member
Moderator
Multumim frumos, DM si Flo, ca v-ati ocupat si de achizitie si de livrare :marfa: :D

Plata cum o facem, ”la livrare” sau ne dati un IBAN ceva, sa va umplem conturile (de respect :giggle: )? :D
 

vali

Active Member
Moderator
Revenind la vasele facute in casa, am reusit sa-l definitivez si pe cel larg. Am folosit un alt pigment pentru a-l vopsi, bine-nteles tot din cele de la materiale de constructii, pentru zugraveli si alte prostii :rofl: . Dar, se pare ca a fost o alegere fericita, pentru ca fierul continut ”a ruginit” instantaneu, obtinandu-se un joc de nuante mult mai aproape de ceea ce cautam eu. Asa arata la final:

Placa a fost gaurita si pentru evacuare si pentru sarme Acum, la final, nu mai e atat de evident ca e facuta din ciment.
Si cum la vasele ”semiluna” era loc de mai bine, le-am revopsit si pe ele cu noul pigment.
 

bandi87

Member
vopsele pentru ceramica

Astazi am trecut pe la Rembrandt, un magazin cu materiale de arta in centrul clujului(langa libraria universitatii), unde am gasit vopsele pentru ceramica(Decorfin porcelain paint). Au multe nuante, care sunt semi transparente si lucioase. Vopseaua se usuca in doar 2 minute si porma poate fi bagat vasul la cuptor 30 de minute.

Eu mi-am luat o sticluta de 50ml cu 14lei de culoare maro, si am crezut ca nu o sa-mi fie de ajuns. In fine, am tras vreo 4-5 straturi de vopsea pe vas fiindca am vrut sa am un maro foarte inchis si toata procedura a consumat putina vopsea(cca 15% din toata sticla). Deci eu zic ca merita incercat, rezultatul fiind foarte bun.(zic eu :) )

 

DracuMic

Member
Si uite asa vasele noastre incep sa arate tot mai bine....si pe deasupra sunt si ieftine.!
Bandi l-ai bagat si in cuptor cumva? sunt tare curios...
te sfatuiesc sa-l bagi o noapte in ligheanul cu apa sa vezi daca nu cumva se scorojeste vopseaua.daca tine inseamna ca ai gasit solutia perfecta.
 

bandi87

Member
l-am bagat 30 de minute la140 de grade....asa zicea pe eticheta. Si arata foarte bine. Arata ca si un smalt de vase.
 

vali

Active Member
Moderator
Bandi, vasul vopsit arata foarte bine. Ai optat pentru o vopsea translucida, sa-nteleg.... :)
Poti incerca sa vopsesti si fara pensula, sau macar ultimul strat sa-l dai cu un pulverizator ceva (iti poti face singur, foarte usor). Vei vedea ca felul in care ”se aseaza” sau ”curge” vopseaua va creea niste urme foarte interesante pe peretii vasului, dand mult mai mult impresia unui smalt clasic, ars in cuptor.
DracuMic a spus:
Bandi l-ai bagat si in cuptor cumva? sunt tare curios...
te sfatuiesc sa-l bagi o noapte in ligheanul cu apa sa vezi daca nu cumva se scorojeste vopseaua.daca tine inseamna ca ai gasit solutia perfecta.
DM-ule, nu cred ca experimentul cu "o noapte in apa" e elocvent... E foarte posibil ca dupa asta vasul sa arate inca bine, dar in toamna toata vopseaua sa fie exfoliata :(.
Felul in care rezista vopseaua in timp, depinde foarte mult de felul in care au fost arse vasele. Cele arse la temperaturi inalte, nu au absolut nicio problema; celelalte insa...

Iar din experienta (si din pacate :) ), vasele pentru plante facute de olarii nostri, fie ca e vorba de ghivece clasice, fie ca e vorba de cine stie ce vase facute la comanda, nu sunt "coapte" suficient de mult, pe motiv ca "la plante, vasul trebuie sa respire". Si este perfect adevarat, dar asta nu are nicio legatura cu ce vrem noi de la un vas bonsai.
SPER :rugaciune: ! sa ma insel in cazul vaselor comandate de tine, insa am renuntat deja la cateva vase vopsite astfel si care dupa 1-2 ani incepeau sa se "dezintegreze" :(, in sensul ca incepeau sa se umfle pe sub vopsea, iar la cea mai mica atingere sau miscare, se desprindeau bucati din ele.
O noapte de stat in apa nu evidentiaza lucrul acesta. Un an de udari si uscari succesive, da! Iar culmea e (de fapt nu e nicio culme :) , daca ne gandim pentru ce le-a conceput olarul) faptul ca cele nevopsite rezista mult mai mult.

Insa, atata timp cat le privim ca pe niste vase de antrenament, nu vad care ar fi problema... mai ales la preturile astea... :D

PS: Probabil ca daca ar fi impermeabilizate cu ceva inainte de a fi vopsite, problemele ar disparea, iar vasele ar tine mai mult :wink:
 

DracuMic

Member
800-900 de grade.....
dimensiunea cuptorului la interior 200 centimetrii,trei focare...
adancimea utila 120 centimetrii.
au fost arse 400 de vase in acelasi timp.....adica 35 de vase ale mele plus 365 de oale de sarmale...ca vine vara sa aiba ce vinde.!
asa este cu ideea mea de a tine vasul in lighean dar ma gandeam ca daca nu a facut priza buna cu ceramica in 12 ore se exfoliaza.!
mi sa spus si cum se vopsesc vasele la ei si deaia is curios daca va tine.....olarii culoarea de baza o pun pe lutul crud,altfel cica nu tine si dupaia il baga la ars.
noi incercam altceva...aici e buba principala.!
 

vali

Active Member
Moderator
Este diferenta de la cer la pamant intre cum ”incercam noi sa vopsim” vasele si cum o fac olarii ... Sunt doua lucruri total diferite. Ei privesc notiunea de ”vopsire”, ca ceva ce se face inainte de ardere, indiferent ca e vorba de 8-900 gr.C (insuficient pentru un vas bonsai), ca e vorba de 1000-1200 gr.C (ceea ce considera olarii nostri ca fiind suficient pentru glazurare, adica pentru topirea si aderarea substantelor ce vor constitui ”smaltul”, dar temperatura care este considerata in afara ca fiind necesara pentru ”coacerea” unui vas pentru bonsai), sau ca e vorba de 1200-1400 gr.C (temperatura considerata ca fiind necesara pentru glazurarea unui vas bonsai). Noi, ne multumim sa avem un vas de o anumita forma (indiferent de duritatea acestuia) si de o anumita culoare (mai reusita sau nu). Dovada, stau incercarile de a face vase din ciment simplu sau amestecat cu hartie, desi e evident faptul ca de calitate nu poate fi vorba. :) Si cu toate acestea, eu (si probabil si altii) prefer sa le fac pentru consum propriu, in conditiile in care sunt constient ca nu am copacei care sa merite vase valoroase.

Eu nu spun ca olarii nostri nu stiu sau nu ar putea sa faca vase pentru bonsai... sau ca nu ar vrea (sa le faca la calitatea necesara)... Dar nu merita si nu sunt interesati!
Cine dreaq sa le cumpere, astfel incat sa justifice efortul realizatorului? :)

Suntem o mana de ”ciudati”, si se intampla o data la ”n” ani sa apara cineva ca tine, care sa comande 10-20, sau 30 de vase (in numele TUTUROR CELOR POTENTIAL INTERESATI!)... :D

Eu, daca as fi olar, as face vase romanesti, traditionale pentru Germania si alte tari interesate, iar vasele bonsai le-as privi ca pe o ciudatenie (INCA!). :D

PS: Deci, eu vroiam doar sa atrag atentia asupra faptului ca pentru a ajunge la ce vrem NOI in materie de vase bonsai, se mai pot face mici amendamente, in functie de pretentiile si priceperea fiecaruia. Olarii ne asigura doar BAZA! Asta fara a fi vina lor, ci doar a faptului ca le cerem ceva ce inca nu exista in Romania (iar din acest punct, ma astept sa apara iar Vasile care sa dea iarasi cu mine de pamant pentru ca am avut nesimtirea sa spun, iarasi, asta! . :D ).
 

vali

Active Member
Moderator
vali a spus:
SPER :rugaciune: ! sa ma insel in cazul vaselor comandate de tine, insa am renuntat deja la cateva vase vopsite astfel si care dupa 1-2 ani incepeau sa se "dezintegreze" :(, in sensul ca incepeau sa se umfle pe sub vopsea, iar la cea mai mica atingere sau miscare, se desprindeau bucati din ele.
Iata la ce vase ma refeream:
Asa aratau prin 2005-2006 (cand erau noi)
Si asa au ajuns sa arate acum, desi n-au avut copacei in ele mai mult de 1-2 ani

De-aia am optat pentru vopsele care sa intre efectiv in peretele vasului (sa patrunda in lut), in locul celor ce raman doar ca un strat de suprafata si care, in timp, se pot exfolia.

Dar asa cum spuneam, daca vasele sunt coapte bine, problemele tind sa dispara.
Deci Bandi, bafta multa! :D
 

Richy

New Member
Doar o parere, nu ca m-as pricepe...
Daca vasul este bine acoperit (in totalitate) cu o vapsea impermeabila sau cu un lac poate ca nu ar mai aparea problemele, mai ales daca vopseaua intra in structura vasului. Am vazut la Sooters vopsele si lacuri DEKA, nu stiu cat sunt de bune si daca ofera protectia necesara, dar cine e dispus poate sa incerce.
Richy
 

bandi87

Member
ee si care e problema? doar nu mergem la expozitie de bonsai cu ei sa zica nea Pius Notter 'rusinicaaa :rusine: '. Importanta e forma vasului, si daca se poate de ce nu si aspectul? :) merita incercat....peste doi ani postez poze cu vasele :rofl: ca sa vedem cum au 'evoluat'
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
Desi nu ma pricep si la olarit,cred ca este vorba de cuptorul in care e ars vasul.
Si,doar ca o sugestie incercati si made in Moldova,recte ceramica de Marginea,daca aveti chef,timp si pamant de acela.
Daca e in plus sau off postarea va rog sa o stergeti ca nu ma supar.
 

vali

Active Member
Moderator
Asa este Mnina, conteaza si cuptorul in care sunt arse vasele, si MODUL in care e folosit cuptorul, dar (si nu in ultimul rand) si materialul din care sunt facute vasele. Ca noi il numim lut, argila, pamant, etc., e treaba noastra. Ca vine din Transilvania, Moldova, Dobrogea sau Germania de Vest, iar e treaba noastra... Dar un olar, cand ii ceri un vas anume si cand ii spui la ce vrei sa-l folosesti, STIE din ce va trebui sa-l faca, cum si cat va trebui sa-l arda, astfel incat sa-l tii minte (tu, ca client) si sa-l recomanzi si altora.
Dar atata timp cat nu exista interesul... Si Doamne Fereste! nu ma intelegeti gresit, nu e vina olarului. Nu exista interesul din partea solicitantului, adica nu exista CERERE! Atunci, ce rost are ca acel olar sa-si chinuie mainile si cuptorul pentru a face 10 vase comandate de 3 ciudati (care nu se stie daca vor mai comanda vreodata! :) ).

Asa ca revenim la practici mai obisnuite pentru noi, ca de ex. reconditionarea vaselor vechi. :rofl:
Astea sunt vasele uzate de care vorbeam mai sus, dupa ce au fost ”restaurate” :rofl:
Noi sa fim sanatosi si sa avem ce pune in ele...
 

vali

Active Member
Moderator
Continuand pe ideea vaselor din ciment si pasta de hartie, a aparut si seria a doua. Aici am incercat sa ma joc mai mult (sau mai cu indrazneala :) ) cu pigmentii.

Mai este si o platforma, aceasta: pentru un proiect la care ma gandesc de mai mult timp. Cam asa ceva aveam in minte , dar ”vasul” era o problema :gandit: . Acum a incetat sa mai fie :).

Marele avantaj e ca in maniera asta iti poti face vasele de dimensiunile, formele si culorile dorite. Ceva de genul ”punct ochit, punct lovit”. Merita sa incercati.
 

bandi87

Member
sunt foarte faine....culoarea aia verzuie la primul vas imi place foarte mult..abia astept sa am timp mai mult sa pot sa incerc aceste vase :)
 

Sash

Active Member
Mie imi place albastrul ala electric :) Sunt curioasa sa vad ce pomisor o sa cazezi acolo.
"Proiectul" arata foarte interesant si nu taman facil avand in vedere cantitatea redusa de pamant prevazuta.
Chiar astept cu nerabdare poze cu locatarii si cu evolutia lor in timp.
 

vali

Active Member
Moderator
Sash, ”albastrul ala electric” cere, cu certitudine, un copacel mult mai ”colorat si impopotzonat” decat vasul :) . L-am facut cu gandul la azalee, dar recunosc ca il vroiam ceva mai inchis la culoare. Insa, deh, una e culoarea lichida cand o prepari si alta e ce ramane pe vas, dupa ce se usuca :) . Puteam sa incerc sa-l mai ”inchid”, dar am zis sa-l las totusi asa, sa am si un vas mai ”excentric” :rofl: .
Pentru el, la una din astea doua m-am gandit dar cum ambele au fost duse sa guste din traiul patriarhal, la tara in gradina :) , nu stiu cand se va intampla asta...
In ceea ce priveste ”proiectul”, am rezolvat doar problema platformei :) . Mai sunt destule altele... In varianta cea mai fericita, care implica sa mearga totul bine, platforma tot nu va fi populata mai devreme de primavara viitoare.
 

Sash

Active Member
Chiar imi place nuanta care a iesit si da, ma gandeam ca e nevoie de un pomisor deosebit pentru a "eclipsa" vasul si a nu se pierde in decor. Eu votez pentru cea alba (asta daca nu cumva esti stelist infocat :) ) cred ca impreuna vor arata foarte bine.
Cu platforma... iti tin pumnii sa gasesti cea mai buna varianta, am rabdare si... sunt cu ochii pe tine primavara viitoare :rofl: Ce soiuri te gandesti sa plantezi? Acelasi la ambele nivele sau diferite?
 

vali

Active Member
Moderator
Asa ma gandeam si eu. Cea alba ar da mai bine, nu? :D Si nu, nu sunt stelist, de fapt nu sunt microbist! :rofl:
Pentru paduricea ”Sus la munte” :) voi alege o singura specie, ienupar sau alt cupresaceu. Inca ”rumeg” :) , astept sa ma loveasca :idea: .
 
Sus