Vase Made in Transilvania.

Aurelian

Member
Pana primavara viitoare cand probabil vei popula aceste vase va trebui sa invatam ce inseamna rabdarea ...asta daca nu cumva te vei gandi ca in vreunul dintre ele sa plantezi vreun ficus ceva.
Deci ...cum caruta e facuta ...asteptam cat mai curand si caii.
Revenind la vase, poate pentru cei interesati de asa ceva ar fi util un tutorial in care sa prezinti tot procesul de fabricatie ,asta bineinteles daca dispui de timpul necesar.
Personal am inteles cum anume se prepara materialul , dar as mai avea nevoie de ceva informatii privind matritarea (pentru vasele la care folosesti asa ceva)
 

vali

Active Member
Moderator
Cand am spus ca merita sa incercati sa va faceti singuri vase, am facut-o convins ca link-ul catre tutorialul ce mi-a servit si mie drept model, este pe undeva pe-aici. Stiu sigur ca Flo l-a trimis (adica, eu de la el il am), dar la fel de convins eram si de faptul ca a fost pus pe-aici pe forum. Se pare ca m-am inselat.:?
Daca nu pomenea Aurelian de tutorial, nici nu bagam de seama.
In fine, de asta e vorba http://marioyamadori.blogspot.com/searc ... results=35
Pentru a intelege textul, nu stiu ce/cat trebuie sa beti :) , dar imaginile sunt concludente.

Referitor la matrite, acestea sunt (asa cum se vede si in imagini) fie ”negative” facute din diverse ”spume” (poliuretan, polistiren, styro. etc.), fie sunt simple vase de plastic.
 

vali

Active Member
Moderator
Un ”oval” (in aceeasi matrita a primului) cu o culoare mai aproape de adevar :) si un ”rotund” cam intunecat :evil: Dar iese la spalat, daca-mi pun mintea cu el 8)
 

DracuMic

Member
Domnu`? :)
Da` nu arati unu care e locuit deja? ca is curios :?
Si as avea si eu de comandat o bucata pe un maro daca tot ai timp de dulgherit :rofl:
Un oval sau un dreptunghiular de vre-o 25 centimetrii si cu o adancime de 5-6......
Plata in ceruri.
Sa traiti :) :) :)
 

vali

Active Member
Moderator
:rofl: :rofl:
Mai DM-ule, de populat n-am populat niciunul, ca-i prea devreme (sau prea tarziu, ca le-am facut cam dupa ce am terminat cu replantarile... bine, exceptand ficusii, dar astia aveau alte vase alocate).
Daca-i vorba de comanda, pentru tine oricand cu placere! Mai ales ”cu plata in ceruri”, acolo unde n-o sa dau niciodata de tine, ca tu - drac fiind - ai cartierul general la subsol, la cuptoare :evil: .
Pentru un dreptunghiular de 25 nu am matrita facuta (acum!), dar ovalul din imagini e de 24x17 cu adancime de 4. Daca e, pot sa-i fac o ”bordura” sus si sa-l mai inaltz 1 cm.

EDIT: de fapt, am gasit o iedera pe care am plantat-o intr-un ”ciment” d-asta nou Dar e ”mini” rau si e trecuta la categoria ”prosteli” :)
 

DracuMic

Member
hmmmm....io stiu daca s-ar potrivi la buruiana mea? albastru?
acum e in maro si i sta bine..... vedem noi....i voi face o poza sa-si de lumea cu parerea.>! :rofl:
 

vali

Active Member
Moderator
Pai nu albastru, mah! Eu ziceam de dimensiuni. Culoarea se face...
Am inteles ca vrei maro. Clientu' nostru, stapanu' nostru! :rofl:
 

liviu2512

Member
Ne puteti explica mai pe indelete si totusi in romana cum ati facut?Cum ati facut pasta de hartie,ciment sau adeziv de faianta,timpul aproximativ de uscare,cat de grele sunt ghivecele,etc.Daca la ciment alb s-ar adauga colorant pentru chitul de faianta?Vreau si eu sa incerc sa vad ce imi iese...
 

vali

Active Member
Moderator
Salut liviu2512,

Pasta de hartie se prepara relativ usor: intr-un vas cu apa se adauga bucati din hartie de ziar. Cu cat hartia e rupta mai marunt, ,cu atat mai scurt va fi timpul alocat omogenizarii. Se lasa peste noapte sa se inmoaie bine. A doua zi se poate forma pasta, folosind o bormasina cu un mixer. Dupa ce hartia s-a omogenizat, se lasa sa se aseze, apoi se transfera intr-o sita, pentru a se scurge surplusul de apa. Nu se preseaza, nu se manipuleaza in nici un fel. Trebuie sa se scurga doar apa care e in exces. Astfel pregatita, pasta de hartie poate fi pastrata zile in sir.
Pentru formarea vaselor, se adauga ciment (nu adeziv de faianta, nu alte amestecuri) in cantitate egala cu a hartiei. Amestecul se face intr-un vas curat, cu ajutorul mixerului. Apoi, se aplica acest amestec pe interiorul unei matrite pregatite in prealabil. Forma si complexitatea matritei, grosimea in care se aplica amestecul (adica grosimea peretelui viitorului vas bonsai) tin de imaginatia si priceperea fiecaruia. Vasul astfel turnat se usuca in 24-48 h, dupa care poate fi scos din matrita (cu grija! :) ). Se finiseaza cu un raspel sau smirghel mai grosier.
Personal, nu agreez adaugarea pigmentului in amestec, inainte de turnarea vasului. Culoarea iese prea uniforma. Mult mai ok mi se pare vopsirea vasului dupa ce acesta e uscat si finisat. Te poti juca cu nuantele si ai o gama variata de optiuni.
Referitor la greutatea vaselor nu pot spune decat ca acestea sunt UIMITOR de usoare. Dupa ce-l vei scoate pe primul, te vei convinge.
Existau unele retineri in ceea ce priveste rezistenta in timp a vaselor din „papercrete” la variatiile iarna/vara. Acum lucrurile s-au mai linistit si lumea s-a convins ca sunt mult mai rezistente decat par.

Sper c-am fost suficient de "in romana" :).
Toate bune si spor la treaba! :D
 

liviu2512

Member
Wow,ce promptitudine.Multzam fain de lamuriri.Au fost foarte in romana :) .Presupun ca la vasele mari se foloseste si plasa...La mine nu va fi cazul deocamdata :D Ma pun pe strans ziare :rofl:
 

vali

Active Member
Moderator
Da, la vasele mari se poate folosi si-o armatura, plasa de rabit sau fasa de pansament intre straturi.
Dar la fel de bine se poate incorpora in amestec fibra de sticla si-atunci nu te mai complici cu plasa. :wink:
In acest caz insa, ar fi indicat sa folosesti manusi.
 

vali

Active Member
Moderator
:rofl: Mai DM-ule, a :evil: e pielea pe tine, vad ca te mananca limba :) . Sau ai constatat ca se termina anul mintenas si n-ai folosit "toate minutele" pe care le aveai la abonamentul eGradini :rofl:

Gaurile alea se dau pe o masina speciala (de gaurit in coordonate) asistata de calculator, cu o scula si mai speciala. :) Asa ca faceti voi vasele si dupa aia veniti cu ele la mine ca vi le gauresc eu :rofl:
 

sicora fabian

Active Member
Vali, esti o comoara!
Ca si-asa tot strambam din nas ca nu gaseam sa cumpar ce-mi place - ba-s prea mari, ba-s prea patratoase, ba-s prea inalte, si toate cele bune sunt scumpe!
Sa fii sanatos si multam' fain!
 

vali

Active Member
Moderator
Mah Fabiane, "sa fiu sanatos" sunt de acord.
Dar "multam fain" pentru ce? Ca eu am zis ca va fac doar gaurile, vasele vi le faceti singuri! :p :rofl:
 

liviu2512

Member
He,he...am facut si eu ghivece :D Mai mult din curiozitate sa vad ce iese din compozitie,nu am facut in matrite speciale si nici nu am dat mare importanta formei.Dar imi place ce iese din combinatia de ziare si ciment.Nu am folosit ciment alb,ci negru.Trebuie sa imi fac matrite...sa vad din ce...
 

vali

Active Member
Moderator
Bravos dom'le :D
Eh, cu matritele tine de imaginatie...

PS: In cazul meu, pe prima diploma obtinuta scria "sculer-matriter", asa ca n-a mai fost nevoie de imaginatie :rofl:

Distractie placuta, in continuare!
 
Sus