Phalaenopsis

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.

marean

Active Member
Da,cele cateva de deasupra sunt uscate .
Am si eu cateva,dar le-am lasat acolo pt ca nu ma incurcau cu nimic.
Daca vrei sa le tai,taie cu grija doar ce e uscat ; atentie , unele au doar varfurile care stau suspendate afara uscate,in rest radacina e functionala .Dupa taiere poti pudra cu praf de carbune daca ai (carbune banal de gratar , eventual si scrum de tigara - eu am folosit cu succes) si ai grija sa nu scapi apa pe taieturile proaspete .

Betisorul vad ca e putin mucegait . Nu e bai,asa se intampla mereu,de la umezeala . Il poti scoate usor si spala bine , se recomanda sa fie tinut in apa oxigenata sau hipoclorid (se clateste foarte ,foarte bine apoi cu multa apa ) ,apoi il poti infige la loc,cu grija sa nimeresti acelasi traseu pt a nu ranii radacinile .
Bafta !
 

Aly

New Member
multumesc foarte mult pt sfaturi.Cred ca am sa le las asa :D
si in legatura cu betisorul mersi ca mi-ai spus ce trebuie sa fac :rofl: l-am spalat bn si sper sa nu mai faca :gandit: totusi cred ca era asa de cand am luat-o pt ca eu nu am udat-o inca :oops:

Multumesc mult :)
 

giulia

Member
trebuie sa vedeti o orhidee eroina .
am cumparat-o de la expozitie din hornbach in 29 noiembrie cu 5 flori , apoi s-au format boboci in continuare , prima floare deschizandu- se la 1 martie , de atunci incantandu-ma cu 9 flori , acum se formeaza iar boboci .
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Sa-mi laud si eu campioana:
asa arata in ianuarie
<img src="http://lh3.ggpht.com/_obpN2JoAQdk/SXl91zWW6tI/AAAAAAAAAdg/oTvXEt3yznU/s144/ian%202009%20042.jpg">
si asa arata azi (e prima orhidee din dreapta) si mai formeaza o tija de flori. Ma intreb oare cand va intra in repaos :)...a avut si cate 20 de flori odata, ca nu m-am putut abtine si le-am numarat
<img src="http://lh5.ggpht.com/_obpN2JoAQdk/Sg0JP-b8XMI/AAAAAAAACfw/ETy8ZCVrTfI/s144/IMG_0767.JPG"> :D
Sunt foarte curioasa sa aflu, daca stie cineva, de ce phalele fac un numar relativ constant de flori de fiecare data cand infloresc? Oare e o informatie setata genetic? Am phale care fac doar cate 4 flori si contraexemplul aici de fata...
 

angela draganoiu

Active Member
aceste phale, caleidoscop pe numele lor, sint cele mai harnice si fac foarte multe flori care tin cel mai mult. cred ca e ceva genetic la ele, ne-o lamuri Iulia ca ea le stie pe toate legat de orhi, numai sa apara.
am si eu 2 si fac flori mereu, nu atit de multe ca a ta dar acum au iar tije desi abia le-au trecut florile. eu le pun ingrasamint tot la a2a udare poate si din cauza asta sint pline de flori si tije toate.
am o "triunghiulara' care face flori non-stop de cind am luat-o. zicea Cornelia ca se epuizeaza planta, asa o fi dar mi-e mila sa-i tai tija pe care face flori mereu.
uite asta e :
http://i59.photobucket.com/albums/g317/ ... G_2928.jpg
acum toti bobocii aceia s-au deschis. e o minune, draga de ea.
 

cory_helen

Active Member
e foarte frumoasa, draga angela... si ce fel de ingrasamant le pui? se poate pune substral - vital activ...? mi-e teama sa nu se usuce radacinile...

ca eu daca le pun la florile obisnuite si ating vreo frunza, le arde... mersi pentru raspunsuri, anticipat... 8)
 

angela draganoiu

Active Member
Cory eu le pun ingrasamint special pt orhidee, este de la Compo si l-am cumparat anul trecut din Hornbach. fac dilutia conform indicatiilor de pe ambalaj si il pun astfel : pun orhideele intr-un lighean cu apa calduta le las cit sa se umezeasca scoarta si apoi pun la fiecare in parte in ghiveci, cin sint inca in ligheanul cu apa, cite un strop de ingrasamint, le las cam 15 minute le scot si le pun la scurs. astfel se dilueaza si mai tare ingrasamintul si nu are efecte negative. poate diluez prea tare dar plantele se simt bine asa.
substratul nu e pt orhidee deci nu se adiminstreaza. eu pun ingrasamint celorlalte plante dupa ce am udat mai intii pamintul pt a nu arde radacinile si am grija sa nu ating frunze si flori.
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Angela este foarte frumoasa triunghiulara ta - imi amintesc ca explica Marean cum e forma i se datoreaza unei mutatii genetice. Eu le pun ingrasamant aproape la fiecare udare...bine, pun doza jumatate din cat e recomandat pe flacon....poate asta sa fie explicatia ca infloresc atat de mult.
 

cory_helen

Active Member
multumesc mult pentru informatii... eu o ud pe-a mea cu dusul cu apa calduta lasat cam 5-10 minute, cat se imbiba bine scoarta... si se inverzesc radacinile...

vad ca-i merge foarte bine... mi-a facut surpriza de a mai da doua tije...
o sa o fotografiez, ca mi-e tare draga...

in fiecare zi ma invart pe langa ea... :oops:
 

angela draganoiu

Active Member
sa te bucuri de ea dar decit sa lasi dusul sa curga mai bine o pui intr-un vas cu apa calduta cit sa acopere scoarta din ghiveci, o lasi acolo 10-15 minute. apoi o scurgi bine si o pui la locul ei. asa faci economie de apa iar planta e udata cit ii trebuie.
am uitat sa-ti spun. mai intii le pun in lighean apoi dau drumul la dus si las sa curga apa pina cind acopere scoarta din ghivece. in felul asta le dusez bine si le si ud, 2 in 1 :rofl: .
 

angela draganoiu

Active Member
cory_helen a spus:
dar nu se ridica scoarta si nu fuge din ghiveci? ca mi-e teama de asta... :wink:
ei mai iese scoarta dar putina, o adun si o pun la locul ei. am grija sa spal bine ligheanul inainte de a uda orhideele, sa nu ramina ceva pe el ca il mai folosim si la alte treburi casnice. spun lighean pt ca am mai multe si merge mai repede mai multe in lighean decit cite una.
 
D

dyayzh

Guest
Deoarece azi am fost iar la florarie sa admir papuceii, nu am putut pleca cu mana goala


 

marean

Active Member
Foarte faina,nu vad bine variegatia ,dar e un hibrid stuartiana x schilleriana , nu stiu daca e hibridul primar pana nu vad frunzele ( numit Wiganiae),sau vreun hibrid secundar/tertiar al aceleia .
Superba oricum !
 
D

dyayzh

Guest
Mareane.......foarte interesant ce spui tu..dar pe mine numai ca e frumoasa si plina de floricele ma intereseaza :wink: O sa pun o poza cu frunzele de vrei sa elucidezi misterul variegatiei :)
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Sus