Primula

melu

Member
Sa va relatez aici "patania" mea cu o primula cumparata recent. Desi am citit ce sa scris pe acest topic, am constatat ca primula mea pe care o tineam la servici pe birou a doua zi era toata moale si as zice " lesinata". Cand am vazut-o asa am vrut sa o arunc pt ca avea si frunzele si tija florala moi, prelinse pe ghivecel. O colega mi-a zis sa-i pun apa ca s-ar putea sa-si revina ( mentionez ca ii pusesem cu o zi inaninte putina apa si la mine in birou nu sunt mai mult de 20 grade) Pe ideea ca oricum nu mai am ce pierde cu ea, i-am pus apa in cutiuta de dedesubt ( am ghiveciul pus intr-o cutie de margarina) cam 250 grame de apa si spre bucuria mea si-a revenit si traieste de aproximativ 2 saptamani si i-a dat inca o tija florala. Deci a mea ( soiul acesta cu frunze mari si florile grupate pe o tija centrala) s-a dovedit ca este foarte setoasa, prin urmare incercati si voi sa procedati cum v-am spus ...cei care nu s-au acomodat cu primulele la ghiveci.
 

iraira

Member
Foarte frumoase, gabiuta, nu am vazut batute in comert.Eu am cumparat ieri 5 bucati din metro, erau neudate si pareau aproape moarte, erau chipurile la reducere(3 lei ghiveciul), le-am luat acasa si am pus apa in tavita(nu in ghiveci), dimineata erau vii si frumoase.Cum da caldura, o sa le pun in gradina, pana atunci le tin pe hol, in geam, unde e rece (17 grade).
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Lelia, sa-ti traiasca!
Eu experimentez: am cumparat in primavara asta cred ca vreo 12 primule - pe majoritatea le-am tinut in casa dar nu pre le-a placut... in concluzie, vreo patru dintre ele, cele ramase fara flori isi vor petrece prima noapte afara - nu le-am plantat inca in gradina dar le-am scos pe pervaz afara. Oricum, daca le-as mai tine in casa cred ca mor saracele...asa ca va voi spune cum le merge in zilele viitoare.
Si pe langa ele sunt si doua mini-cyclamen, ca nici astora nu le-a placut caldura...
Uite ce frumoase sunt:
<img src="http://lh3.ggpht.com/_obpN2JoAQdk/SaKwBofaWLI/AAAAAAAAA4g/Me1r-xoL7RA/s144/februarie%202009%20%288%29.jpg">
 
eu am luat acu vreo 2 saptamani jumate 4 primule si le-am plantat de atunci in gradina ( era o zi frumoasa), intre timp a nins de vreo 2 ori pe ele . cu toate astea ieri am vazut ca una avea o floricica proaspat deschisa. credeam ca le-am pierdut, dar se pare ca nu.

poate am noroc si se pastreaza de la an la an.

nu stiam ca exista si cu floarea batuta. de unde le-ati luat? ( in afara de piata delfinului-ca-i departe de mine) in supermarket-uri nu sunt?
 

valentyna

Member
am avut o primula pe care am tinut-o in casa si in 2 zile a fost kaput.acu am luat alta si am tinut-o pe pervaz si de vreo luna e ok.infloreste continuu.... :wink:
 

isabella

Active Member
Am primit de 1 Martie doua primule. Anii trecuti am mai primit insa credeam ca-s anuale si daca vedeam ca se ingalbenesc le lasam sa moara :cry: , credeam ca e normal :oops: Anul acesta insa m-am documentat , am citit tot ce s-a scris aici despre ele si sper sa reusesc :D Le tin pe pervaz la aproximativ 15 grade .
 

fixpix

Active Member
da auziti voi... primulele astea care is "available" acuma de sarbatorile astea FEMININE, is bune de pus afara in gradina.
mi se par uimitor de sanatoase, florile uriase "cat blidu" si culori cum n-am mai vazut.
nu-s cumva din alea corcite cu ceva sa iasa mari, frumoase...dar de viata scurta???
adica... acuma dupa sarbatori, or sa fie mai ieftine... merita sa iau cateva sa le pun in pamant... in idea ca oi amea din ele peste ani si ani ???
adica... investitie pe termen lung...ce mai ???
:mrgreen:
 

iraira

Member
Eu am mai pus si in anii trecuti in gradina la bunica prietenului meu.
Se adapteaza foarte bine numai ca florile ulterior sunt un pic mai mici, dar asta poate tine si de conditiile pe care le au.Cateva din ele au mai murit, dar marea majoritate s-au prins si au rezistat de la un an la altul.
Dupa ce trece sezonul de martisor se ieftenesc tare in magazine si florarii, mai ales alea cu florile trecute, dar sunt numai bune de pus in pamant
 

iraira

Member
Mi-am cumparat si eu un plic de seminte de primula aseara din Carrefour.O sa le plantez zilele astea.
 

isabella

Active Member
Nu am mai asteptat pana au trecut florile celor doua primule primite, le-am plantat asa inflorite in gradina. Sper sa nu fii gresit insa parca simteam ca e mediul lor acolo... :D
 

mimish

Active Member
Sunt flori rezistente la temperaturi scazute. Cel putin cele doua pe care le am eu de ani de zile nu au nicio problema in gradina. Si eu plantez zilele astea in gradina ce am in ghivece.
 

coral

Member
Primulele mele sunt printre cele mai frumoase flori pe care le am in gradina.Acum abia au scapat de zapada de pe ele iar primele floricele isi scot deja capetele,iar in curand se va opri toata lumea sa se minuneze de cat sunt de frumoase,ca in fiecare an.Am o gramada de culori:alb,crem,galben roz,mov,rosu.grena,bicolore,prinse din seminte puse de mine acum vreo 3 ani.Nu va grabiti cu insamantarea,oricum anul asta n-o sa vedeti flori de la ele.Sunt plante perene, dar le plantati prin aprilie-mai,in toamna puneti rasadul la loc definitiv si v-ati luat grija.Nu mai faceti nimic,nu sunt pretentioase,se inmultesc singure,doar sa va bucurati de ele.Cat despre „uriasele” de prin florarii sa nu va faceti sperante ca vor rezista in gradina prea mult timp.Am sa revin cu poze cand vor inflori ale mele.
 
Sus