probleme cu violetele

carmenushka

Active Member
Am tot citit topicul asta si de-odata mi-a picat fisa! Cred ca si violeta mea are trips :cry: Am o singura violeta in floare, albastra simpla, numai ca am observat ca frunzele noi nu s-au mai dezvoltat ingramadindu-se in centru si floricele s-au dezvoltat anemic si nu mai sunt albastre ci un violet decolarat. Aseara i-am rupt ce tija florala mai avea saracuta, si am stropit-o cu un spray Total Protect care scrie pe el ca e bun si impotriva tripsilor
 

emeclau

Active Member
Carmenushka, mai exista o cauza pentru frunzele tari si rasucite din centru ...exces ( prea mult) de ingrasamant ; asadar , atentie! daca ati exclus aceasta posibilitate, sigur sunt daunatori!
de spay-uri nu stiu ce sa zic, nu le folosesc , deci nu ma pot pronunta :oops:
 

carmenushka

Active Member
Nu cred ca e de la ingrasamant, ca nu cred ca i-am pus decat o data din cel universal pentru plante cu flori. Plus ca am sesizat uimita ca floarea nu mai e albastra ci violet asa, ca decolorat de soare, dar nu e la soare, e pe balcon la umbra. Cu altceva decat acel spray nu aveam sa-i dau. Planata pornise bine dupa ce am rarit frunzele mature in primavara, se imbracase iar cu frunze si facuse tije florale, primele flori au fost albastre, apoi de vreo 2 saptamani cred, am sesizat ca alte tije florale nu s-au mai dezvoltat si ce flori apucasera sa infloreasca erau decolorate
 

Roxana

Active Member
acum m-am prins ca si violeta mea ar putea sa aiba tripsi. prezinta aceleasi simptome ca si cele descrise de carmenushka.
sau la mine s-ar putea sa fie din cauza ingrasamantului....ii pun o data pe saptamana :? cu toate ca celelalte trei violete nu se plang deloc.
carmen, frunzele violetei cu sunt? sunt verzi, tari sau nu?
 

carmenushka

Active Member
In ansamblu violeta nu arata rau, frunzele sunt de un verde frumos, si sunt tari. Dar pe mine m-a mirat cel mai tare schimbarea culoriii florilor, a stagnat din dezvolatrea tijelor florale si implicit a florilor si are o ingramadire de frunzulite mici in centrul rozetei
 

Roxana

Active Member
a mea se comporta la fel cum zici tu, dar are frunzele pleostite. frunzele din mijloc vad ca sunt bine deocamdata. oare are sanse sa-si revina? sa o ud mai rar si sa-i pun mai putin ingrasamant?
a mea cred ca se comporta asa din cauza excesului de apa, totusi. :(
am taiat niste frunze pe care le-am pus la inradacinat in apa. sper sa faca radacini
 

doina

Member
Roxana , ar trebui sa verifici radacinile plantei tale care spui ca are frunzele exterioare pleostite , e posibil sa aiba probleme la radacina .
Cel putin la mine asa este , cand frunzele exterioare sint blegi dar centrul este bine , sunt sigura problema este la radacini .
 

Roxana

Active Member
am verificat radacinile. sunt de culoare maro deschis si nu am vazut nici un fel de daunator.
 

flowerlover

New Member
Buna ziua
As vrea sa-i rog pe cei mai experimentati sa ma lumineze si pe mine care este cauza pentru care unora dintre violete le apar frunzele noi mici si tari, rosii pe partea inferioara?
Multumesc.
 

Alina L.

Member
Si eu am o problema cu violeta mea.
O am de prin noiembrie , era inflorita cand am primit-o si a tot facut flori pana acum vreo 3-4 saptamanii cand au inceput sa i se pateze frunzele . Se pateaza din spate frunzei spre fata frunzei (unele frunze aveau pete doar pe spate ) . Acum vreo doua saptamani am taiat toate frunzele patate insa au reaparut petele . Nu sta in plin soare si nu am schimbat pamantul de cand o am .
Cam asa arata :
http://alinal.sunphoto.ro/Plante_cu_probleme

A mai avut cineva problema asta ? Ar trebui sa ii schimb pamantul ? Sau macar sa umblu prin el sa vad poate gasesc ceva "musafiri " ?
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Nu cumva cand o uzi, din greseala pica apa pe frunze? Mie cam asta-mi pare cauza. :nu stiu: :?
 

Alina L.

Member
Nu , nu ajunge apa pe frunze .
M-am uitat la radacini si nu are nimic . Nu am gasit nici vreun musafir pe acolo . I-am si schimbat o parte din pamant . Sper sa isi revina .
 

Roxana

Active Member
asa avea frunzele si una din violetele mele, dar ce-i drept avea ceva soare direct dimineata. de cand am mutat-o intr-un loc fara soare si i-am rupt frunzele bolnave nu se mai pateaza frunzele.
dar daca zici ca nu are soare este din cauza picaturilor de apa care stagneaza pe frunze. o uzi in ghiveci direct sau in farfurioara (este mai indicat acest mod)?
 

IoanaTweety

Active Member
Fetelor, am o intrebare la voi: am pus o frunza la prins, a iesit puiul de vreo cateva zile. Pot sa-i scot punga din cap sau sa o mai las? Multumesc. :D
 

Fleur

Active Member
Tenger a spus:
am mai multe violete dar nu stiu din ce cauza nu le merge prea bine...dau sa faca frunze si flori noi dar putrezesc.... le tin in casa pe pervaza, nu bate soarele pe ele dar au lumina... le ud cam de 2 ori pe saptamana... ce pot sa le fac? :cry:
quote="ena"]Ai citit aici: http://egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=6013 ?[/quote]

lucia_lucia a spus:
le tii cumva la aer pe pervaz ? probabil din cauza asta , altfel nu stiu :?
lucia_lucia a spus:
poate curentii de aer , sau daca apa ajunge pe frunze, nu stiu ce sa zic
dorinas a spus:
Stropeste pamantul cu un fungicid (ex Topsin sau Dithane), cel mai probabil e infestat cu o ciuperca care produce putrezirea asta in cazul in care nu le uzi prea tare si pamantul e mereu ud. Aeriseste foarte bine si nu le pune pe pervaz inghesuite.
 

Fleur

Active Member
cornelia a spus:
Tenger a spus:
Multumesc pt sfaturii, probabil cauza e ca le tin pe pervaz si stau in curent si le-am mai dat si apa pe frunze, dar acuma stiu ce am de facut :D
danya a spus:
dorinas a spus:
Stropeste pamantul cu un fungicid (ex Topsin sau Dithane), cel mai probabil e infestat cu o ciuperca care produce putrezirea asta in cazul in care nu le uzi prea tare si pamantul e mereu ud. Aeriseste foarte bine si nu le pune pe pervaz inghesuite.
Mor daca sunt inghesuite? :?
Kati a spus:
Nu e vorba ca mor, dar niciunei plante nu-i place sa stea prea inghesuita una intr-alta, si mai e o treaba: bolile se transmit mult mai repede in acest fel, si daunatorii au cale mai usoara de a se raspandi pe ele.
 

doina

Member
Dupa cum arata mijlocul lor s-ar putea sa fie acarieni sau lumina prea puternica dar eu cred ca sunt acarieni.
Le poti pulveriza cu Talstar , Omite sau alt acaricid.
 
Sus