Tipuri De Pesti Pentru Iazuri

Yanquapin

Member
Am deschis topicul asta pentru ca multi din noi vor dori sa aiba niste specii mici.
Crapii koi vor avea rubrica lor, cand ii va creste cineva- sunt fiare uriase si nu merg in bazinele mici pe care ni le permitem majoritatea dintre noi.
Carasii sunt la limita, deci vor intra in calcul.

O poveste urata cu Macropodus opercularis: am neglijat pestii destul timp, erau intr-un hardau supraincalzit, si atacati de bacteria care le roade aripile :( . I-am pus in bazinul de folie (care ar avea peste 1,5 metri cubi), cu adancime maxima de cca 75 cm, zone cu apa mica (20-30 cm). Si-au revenit in 2 zile, au inceput sa se simta extraordinar, pana cand, a 4-a zi, am gasit pesti morti, muribunzi si ametiti. Din 32 au murit pana azi 12, azi fiind ziua in care cei ramasi, separati de atunci in alt bazin, si-au revenit total.
Am cautat cauza- toxicitatea foliei, vecini dementi?? Prea brusc, si mai ales dupa ce se simteau perfect! Am vazut in apa Hydrometra si Notonecta- ultima arata feroce, si banuind ceva sinistru am cautat pe net. Bestia e pradatoare - exemplarul prins pentru a fi studiat mi-a dat fiori- suge fluide din prazi cu o trompita oribila. Are doar 2 cm, si Macropozii mei de peste 8 le urmareau, dar nu insistent. Am banuit astfel ca au fost intepati- caut mai departe si aflu ca au si saliva toxica!
Intre timp, hai la bazinul cu guppy. Dezastru! In apa erau 2 Notonecte si peste 10 guppy morti, de la adulti la pui de vreo 2 cm!! Am intarit concluzia ca ele ucid pestii, daca acolo unde apar ele eu gasesc mereu victime.
Cum ajung in bazine? ZBOARA!
Cu regret, dar decis, le-am omorat; am casapit si cateva din bazinul mare, in care am pus, pentru a distruge viitorii tantari, niste Gambusia (2tipi, 2 tipe si cativa pui abia nascuti). Azi nu am mai vazut cei 2 masculi, si o femela are o discoloratie stranie: in loc de translucida, culoarea pedunculului caudal era gri, si pe o singura parte! De acolo o fi prins-o bestia, plus ca inota un pic aiurea. Astept evolutia si poate apar si masculii de undeva...
Intre timp apa a devenit verzui-laptoasa- de asteptat, mai are pana la echilibrare. Aici am pus niste seminte germinate de Nelumbo lutea.

Asa ca aveti grija la Notonecta! Nu va lasati induiosati de ochii ei verzi- mie mi se par sinistri, de altfel. Un semn de recunoastere: inoata pe spate! O specie similara, inofensiva (Corixa) inoata ca oamenii normali, cu burta in jos, deci crutati-le. Notonecta- in nici un caz! O avea locul ei, dar daca vreti pesti, trebuie sa alegeti. Cei mici devin victime.
Link despre bestie:
http://naturenet.net/blogs/index.php/2007/04/26/shock_and_oar
 

crisili

Member
Yanquapin, spune-mi te rog cum arata un pui de caras abia nascut. Este cumva ca o liniuta neagra cu un punctulet in varf? Sa nu razi de mine, nu stiu cum sa descriu altfel ceea ce am vazut in ultima vreme prin bazinul meu. Pentru cateva secunde cred ca am vazut si o liniuta mai mare care avea si un fel de aripioare si aducea foarte bine cu un peste de aceea mi-a venit ideea ca s-ar putea sa fie pui de caras. Este oare posibil sa se fi intamplat asa ceva atat de repede? Daca da ce poti sa imi spui despre acest subiect? Trebuie facut ceva anume sau lasam natura sa isi urmeze cursul?
 

Yanquapin

Member
Seamana a pesti din prima, desi mai ciudati. Daca nu seamana a pesti, clar nu sunt pesti :) ! Ia apa cu cativa suspecti intr-un borcan si verifica-i. Se distinge clar inotatoarea caudala, coloana. Corp subtire de 6-7 mm, cap cu ochi mari- de fapt capul e numai ochi :eek: ... Scoate adultii, cu grija sa nu iei pui- depinde cum e situatia pe acolo. Hrana- daca au plancton spontan se salta singuri pana cand pot primi alta hrana. Cresc repede.
"Liniuta cu punctulet"- seamana al :evil: de bine cu descrierea larvei de tantar :rofl: :rofl: :rofl: !
 

Yanquapin

Member
Am pui de Macropodus ocellatus abia eclozati!!!
Sunt la stadiul de inot "in spirala", cu sacul vitelin inca neresorbit total. Nu e ca si cum as avea deja pestii "in mana", ca nu pregatisem hrana de pui, dar sper sa mearga totul bine :rugaciune: .
Masculul care era atat de fricos- deseori m-a facut sa-l caut crezand ca a disparut, dar era de fapt bine ascuns - a devenit fiara, m-a muscat de deget :rofl: cand l-am apropiat de cuibul cu pui, si, dupa ce l-am scos de la pui si l-am pus langa femela, s-a infoiat si a inceput s-o vaneze, fara sa se linisteasca deloc. I-am separat, ca o ucidea in cateva ore. Cand devine tatic, pestele ia de dusman, uneori, nu doar entitati ciudate (eu), ci si femela. Alteori nu se intampla nimic, dar daca devine feroce, femela trebuie scoasa neaparat. Cat au fost in bazin cu puii, n-a atacat-o- ori era prea ocupat sa-i adune in cuib, ori l-am tulburat eu cu mutarea.
Am adus si o oglinda si am ras de fraier pana n-am mai putut- s-a infoiat la propria imagine de crapau solzii pe el. Superbe irizatii- de asta sunt numiti macropozii "Pestii Paradisului"!
L-am lasat sa uite de pui si furiile pe femela intr-un bazin cu plante. Va uita repede, ca-i peste, saracu'... si voi putea sa-i reunesc.
 

crisili

Member
Sa iti traiasca puiutii si sa se faca mari sa se infoaie ca taticul
M-am convins ca sunt pestisori :hipnotizat: . Astazi am vazut doi care se ascundeau printre plante, mici si negrii si exact cum spuneai tu se vedea clar capul mare coada si aripioarele. Nu mi-a venit sa cred dar dupa bucuria initiala a urmat un pic de panica. Ce ma fac cu ei? Adultii nu am unde sa ii tin daca ii scot. Ce se intampla daca nu ii despart? O sa ii pape :ros_unghii: ? Deocamdata nu parea sa ii intereseze de soarta lor.
 

Yanquapin

Member
Multumesc :D !
Desi l-am separat, si dupa inca o zi am adus si femela, uneori o ataca! Noroc cu plantele, ca se ascunde repede biata pamantie si scapa. El insa nu mai ataca mana- nu mai are de ce, si e la fel de disperat ca inainte. Cand vor fi multi, se vor antrena unii pe altii si vor fi mai putin timizi- eu am ramas cu acestia 2, dar sunt o pereche sanatoasa, din fericire!
Puii- mici fata de cei de caras- inoata liber acum, si cred ca rontaie microorganisme de prin apa. Acum e dificil; dupa ce-i salti, pot consuma hrana mai mare. Dupa o luna, in general, isi vor forma si organul suplimentar de respirat aer atmosferic si vor fi aproape indestructibili "cu acte".

Carasii adultii ar trebui scosi, daca vrei multi pui. Poti sa-i pui in ciubere de mortar JOPA, sau sapa o gropita separata. Puii consuma diverse de prin apa, pana se fac mai mari, cand poti sa le dai purici uscati maruntiti- gasesti la acvaristi; nu te arunca la chestii scumpe, ca nu-i nevoie.
Vezi cu filtrarea, mai usor, sa nu aspire pui; in plus, vor fi indepartate multe organisme folositoare ptr pui- nu renunta, dar micsoreaza debitul. Daca apa nu e verde sau laptoasa, nu e nici o problema ca e un pic neclara. Cand vor avea 2-3 cm, poti sa revii.
 

Yanquapin

Member
A innebunit lupul... Masculul a facut iar cuib, dar nu stiu ce va iesi- e doar o saptamana, ce icre sa mai aiba saraca femela?? Masculul e superb, incredibil! Indiferent ce iese, ii mai las o zi si separ femela, o ingras o luna si abia dupa aia ii reunesc. Ca vad ca-i chinuie pasiuni arzatoare , dar ... pe uscat, ca ea e secata de icre.
 

crisili

Member
Cred ca i-au papat :roll: . Deja din a doua a treia zi nu i-am mai vazut pe aia mici. Pompa am oprint-o involuntar deoarece am facut fatada la casa si ne cam incurca cablul deci pe ea nu pot da vina. Oricum eu nu prea imi doresc asa mut puiuti, cred ca la marimea bazinului meu 3 sunt destui. Prin urmare in caz ca totusi voi avea puiuti as fi bucuroasa sa ii impart celor interesati.
 

crisili

Member
Violeta am incercat sa iti fur zanuta aceea din semnatura. Este super haioasa. Sper sa nu te superi pe mine.
 

crisili

Member
Se pare ca m-am inselat :oops: . Azi a aparut din nou un pestisor mic si negru. Are cam 1 cm si era tare vioi. Din pacate nu am timp sa amenajez ceva ca sa mut adultii. O sa plec pentru o saptamana de acasa asa ca sunt nevoita sa astept pana atunci si sa vad ce se intampla. Daca zdrobesc foarte marunt bobitele care le am pentru adultii o sa fie bune si pentru pui?
 

Yanquapin

Member
Puii de caras se vor descurca mancand plancton. Ulterior vor consuma si resturi mici din hrana adultilor; sunt ca purceii, mananca orice! Cel mai probabil vei avea pui mai hidrodinamici (daca a aparut vreo diferentiere pana acum) si sanatosi- au reusit sa evite parintii!
Asa am eu 2 pui de Macropodus opercularis. Din sute de pui (imi pare rau dupa ei :( ) au ramas doi, dupa vreo 2 saptamani. Am crezut ca au murit aiurea, mai ales ca-i si neglijasem. Cand sa golesc bazinele, vad 2 larve mai mari- i-am pus cu guppy dupa alte 2 saptamani, in care au mai crescut, dar tot neglijandu-i. Au crescut si puneau in pericol puii de guppy. I-am pus cu puii de caras- dupa un timp, la fel- alarma, fiindca fiarele urmareau puii cei mai mici cu o privire foaaarte atenta :rofl: ! Sunt specialisti la scos ochi, acesti opercularis, si mai ales cei 2 trecuti prin focul celei mai crancene selectii naturale presupun ca au toate diplomele luate in materie de ferocitate.
Acum sunt grasi, vargati, feroci, SUPRAVIETUITORI. Daca nu ati inteles, va pun eu o intrebare ajutatoare :rofl: : ce credeti ca au mancat pana i-am gasit eu? Erau in jur de 400 de... liniute :eek: !

Macropozii ocelati au depus, intr-adevar! Pe el il inteleg ca e gata mai mereu, dar ea, de unde icre? Mica si amarata... De aici tragem concluzia ca femeile cele mai fierbinti si fertile sunt astea mai subponderale :roll: ? De fapt, nu e subponderala, dar se presupune ca pentru depunere trebuie sa aiba o burtica rotunjita, plina, ceva, ce nu prea se reface dupa o saptamana de la ultima depunere!
Dansul nuptial- frumos, cu imbratisari, rasturnari... Dupa ce se depun cateva icre, se mai da o tura si se reia- cu unele rateuri, desigur. El sta sub cuib si aranjeaza icrele, apoi ea vine si reiau cu alta sarja de icre. Dupa ce au fost eliminate toate icrele, el isi da seama ca trebuie s-o ucida, sau cel putin, sa incerce asta. Ma rog, asta crede el de regula, dar data trecuta nu era asa hotarat. O urmarea cand ea iesea prea la vedere.
De data asta, el era foarte decis sa o ucida. Nu conta ca biata femeie statea ascunsa intr-un colt, in plante- o cauta si o vana prin tot bazinul. Vazand acestea, am separat-o in alt bazin, unde are ca vecini pe micutii Fratiori Macropozi (cei 2) si alti 5 juvenili semi-maturizati din alta sursa. Ocellatus si opercularis unt specii apropiate si pot chiar hibrida, dar la o anumita combinatie puii sunt sterili, ca la multi hibrizi. Oricum, nu fac asa ceva, si nici nu recomand.
 

crisili

Member
Pestisorii mei sunt bine :rugaciune: . Am vazut vreo doi care au crescut destul de mult si in plus am mai vazut ceva liniute. Cred ca reusesc sa scape de adulti datorita elodeei care in curand nu va mai avea loc in bazin. Trebuie sa o mai raresc dar imi este mila de ea ca acum inforeste tare frumos. Multumesc pentru sfaturi Yanquapin.
 

Yanquapin

Member
Atunci nu rari Elodea pana nu ai aranjat separarea pestilor- scoti adultii, apoi Elodea (cu grija, fir cu fir, sa nu iei si pui). Eu nu am tinut nici puii din doua serii impreuna, cei mari fiind in stare sa-i manance pe cei mici.
 

crisili

Member
Au inceput sa manance si puiutii hrana de adulti maruntita. Sunt super haiosi cand au burtile pline. Cum sunt ei aproape transparenti li se vede mancarea colorata in burtica :rofl: .
 

George

Member
Eu am bagat in lacul meu cca 15 carasi de lac (din cei ce sunt prinsi de pescari... habar n-am denumirea lor) Apa lacului fiind adanca si putin cam tulbure, pestii ies destul de rar la suprafata si doar in acele momente se vad. Uimirea mea a fost sa vad zilele trecute cativa care aproape si-au dublat marimea in cele 4 luni de cand i-am bagat in lac. In curand cred ca voi face de un gratar bogat :rofl:
 

crisili

Member
Iarasi eu cu intrebari :) . Puiutii mei fac foarte bine. Unul este deja mare incat isi permite luxul de a iesi dintre plante sa manance cu adultii deoarece nu il mai pot papa. Restul sunt micuti inca dar cresc si ei. Si acum intrebarea: cand se vor face si puiutii rosii? Exista vreo regula sau e in functie de mediu? Sunt sanse sa ramana si nergrii?
 

crisili

Member
AJUTOOOR .... mi s-a umflat un pestisor. Unul dintre pestii mari rosii s-a umflat ca un balon. Initial am crezut ca o sa fac puiuti dar deja este asa de ceva timp si se vede ca nu ii e bine. Inoata greu si parca nu poate sa se duca la fund. Pot sa ii fac ceva? Cine stie sa imi spuna ce se intampla? Sunt disperata :cry:
 

mihai_c

Member
Am scos carasii din bazin de sub gheata, apa avea +1gr.C si ei inotau de de-abia i-am prins. Acum sunt in casa la caldurica.
 

johnymic

New Member
Ai mei fac nani cuminti afara. La ce temperaturi au fost in ultima vreme incepusera sa cam misune prin bazin si toata lumea a sarit pe mine ca de ce nu le dau sa manance dar eu nu si nu :D. Sper sa reusim sa iesim cu bine din iarna.
 
Sus