Weigela

ACHIMENES

Member
Si dupa ce o tunzi, te mai alegi si cu niste butasi si daca ai noroc poate la anul vei avea mai multe plante :D
Eu am tot timpul anului cate ceva la inradacinat. Inca din toamna am pus niste buxus, deutzia, corn cu lastarii galbeni, weigella, un butas de trandafir de gradina, salvie, hedera variegata si chiar asa de chichi, sa vad daca rezista temperaturilor de -7 grade din spatiul unde le tin, un butas de ageratum (pufulet) care este o planta anuala.
Astazi am ridicat capacul si toate sunt vesele si asteapta caldura sa izbucneasca :rofl:
 

elenafles

Active Member
The Gardener a spus:
Nu fi disperata! O singura greseala ai facut. N-AI TUNS-O!!! :) Varitatea de Weigela cu frunzele bicolor nici nu cresc de obicei mai mari de un metru! Si asta dintr-un singur motiv: ca sa infloreasca cat mai multa vreme, dupa perioada de inflorire din mai-iunie se tund, iar tufa iti va inflori din nou in august-septembrie si chiar si octombrie! Deci, in primavara o tunzi la aprox. 25-40cm(depinde cat te lasa sufletul), in iulie cel tarziu, o tunzi din nou la fel.
Niciodata n-o sa aiba flori cat are una cu flori rosii, de exemplu. Daaaaar, fiecare planta cu frumusetea ei! Nu-i asa?Succes!
Scuze doar acum am citit raspunsul tau.Pai nici nu m-am gandit s-o tund ca nu creste,parca sta pe loc.Acum am sa procedez asa cum m-ati invatat tu,Chrystalwaters si Achimenes(pentru care va multumesc),la primavara trec la treaba.Trebuie musai sa devina si a mea mandra ca ale voastre.Intentionez sa cumpar si una rosie.Ce soi imi recomandati?
 

ACHIMENES

Member
Cand i-ai pus... la inradacinat?
Daca au inradacinat bine, in aprilie este bine, daca nu esti sigura ca au radacinile bine formate si viguroase ..... adica .... sti si tu...
De unde ai campsis???????
Vreau si eu, ca am cautat ca nebuna, am gasit pe undeva, am luat semintele dar nu stiu pe unde le-am pus..... asa ca sunt suparata foc ca nu am camsis radicans.
Ai in plus? te rooog... :)
 

ghia_don

Active Member
Achimenes, daca vrei campsis iti trimit eu un lastar cu radacina cind se incalzeste.
Infloreste asa
 

tranda09

Member
ACHIMENES a spus:
Cand i-ai pus... la inradacinat?

De unde ai campsis???????
Vreau si eu, ca am cautat ca nebuna, am gasit pe undeva, am luat semintele dar nu stiu pe unde le-am pus..... asa ca sunt suparata foc ca nu am camsis radicans.
Ai in plus? te rooog... :)

Am luat din parcul Carol, sunt 2 tufe enorme care au invadat un copac si un stalp de electricitate. Le-am pus in noiembrie, dar zilele astea vreau sa ma duc si sa mai iau cateva tije.
 

mirela06

Active Member
Anul trecut am pus, spre intrarea in curte, o weigela. A inflorit, desi mica, f. frumos si am incercat sa-l modelez ca pomisor. Asta iarna cred ca l-a afectat frigul si nu a mai dat nimic in partea de sus, dar iar lastareste de la baza. Nu stiu ce sa fac . Sa-l las tufa sau iar sa-l prelucrez :?
 
Sa conduci Weigela ca pomisor este riscant la noi mai ales ca lemnul batran la acest arbust crapa si se exfoliaza mult deci este sensibil la ger (mult mai sensibil decat, sa zicem vita de vie nobila).
In cazul in care dorim neaparat aceasta "forma" este nevoie de protectia tufei pe perioada de iarna (mai ales a trunchiului) cu hartie industriala cerata si panza de sac; toamna, dupa scuturarea frunzelor coroana se tunde lasand ramurile de 30-50cm si apoi se proteaza cu un "capison" de hartie si panza, lasandu-se orificii pt respiratie. Primavara, dupa dezghet se indeparteaza protectia iar coarana se mai tunde odata la jumatate. Pe parcursul perioadei de vegetatie mai sunt necesare tunderi repetate ale varfului lastarilor deoarece cresterile care depasesc 80-100cm se ingreuneaza foarte mult si pot dezbina coroana.
Oricum trunchiul lemnos la weigela are viata scurta (max 10 ani) iar tufele lastaresc mult de jos deci este nevoie de atentie privind taierile --

daca vrei din nou sa conduci weigela ca pe un pomisor atunci alege un lastar mai apropiat de verticala, tutoreaza-l si cand ajunde la inaltimea dorita ciupeste-l. Nu indeparta lastarii de pe trunchi deoarece acestia il ajuta sa se fortifice.
 

dana_rusu

Member
am si eu doua tufe si desi au petrecut doua ierni afara in primavara aceasta una din ele este mai galbena si cum nici o nenorocire nu vine niciodata singura le-a afectat si bruma,
 

albela

Active Member
Eu am o tufa mica plantata anul trecut. Chiar azi o admiram ce verde si stufoasa a pornit anul asta :D .
 

armeana

Member
Fetelor aceasta floare, weigela este superba,aveti careva de vanzare sau sa -mi dati si mie un puisor,eu stau la bloc,dar fata sa mutat la casa si as vrea pt. ea.
 

iudit

Well-Known Member
Moderator
Armeana,nu stiu dacase prinde din lastari,si nu stiu daca merita.Cand vii spre Aiud,imediat dupa Graden Land,vei vedea o sera,la a 3-a casa parca.Au flori multe de vanzare si productie proprie si aduse.Eu de acolo am luat Weigela variegata ,cca 50-60 cm inaltime,cu mai multi lastari,inflorita,cu 20 ron.Mai au multe plante de exterior.
 
Sus