Inmultirea prin frunze

emeclau

Active Member
din punctul meu de vedere, este un mit cum ca frunzele putrezesc daca sunt puse sub un pet si intra in contact cu acesta :incapatanat:
exemplu:

 

danya

Active Member
Coditele vad ca sunt tari.
Ma gandesc ca le am pus prea putina apa de frica sa nu putrezeasca...
Emeclau, tu le dai jos petul din cand in cand?
Scria cineva ca atunci cand le-a luat petul s-au pleostit rau :|
Nu am folosit niciodata pet si nu prea stiu ce si cum.
 

mena

Member
Eu nu am folosit pana acum pet. Am pus frunzele in pamant si gata...am asteptat sa se intample minunea si sa vad puiutii iesind.
Claudia, crezi ca e vreo problema daca nu acoperim frunzele?
 

Fleur

Active Member
Eu am pus si cu si fara pet si e valabila vorba aia "cu cat vrei mai mult sa se prinda cu atat nu se prinde" . Pun pet cand vremea e mai rece sau pot fi curenti de aer rece in locul unde le asez. Frunzele mai mari ori le pun asa cum am mai zis sub minisera (din bidon) ori pun paharelul mic ori pastila de turba in altul transparent si muult mai mare (cel de bere) si-l acopar cu folie ori nu.
 

danya

Active Member
Eu cred ca am gresit aici: dupa plantare nu le am udat imediat, le-am udat putin a doua zi.
Mi s-a intamplat odata sa fie ud deja pamantul de la florarie, am pus frunzele, am udat si... au putrezit.
Acum am zis sa le ud a doua zi, dar stau pleostite.
 

andreiacamelia

Active Member
Dana, stai linistita ca nici eu nu prea am noroc. Unele se prind altele nu. Nu cred ca depinde de noi, ci de ele daca vor sau nu sa traiasca!Asa ca, ce-o fi, o fi!
 

ena

Member
Claudia are dreptate. Nici frunzele mele desi au atins marginile paharului nu au putrezit. Paharul are gauri de aerisire, deci nu este necesar sa il scoti. Eu de regula il las 3-4 saptamani pana cand frunzele au radacini si dupa aceea il scot. Am constatat ca frunzele se pleostesc mult mai usor daca sunt fara pahar. De udat se uda mult mai rar iar la tine s-ar putea sa fie de la faptul ca ai udat abia a doua zi. Poti sa incerci sa le hidratezi (cred ca s-a mai scris despre asta) in apa cu putin zahar si sa le pui iar in pahare.
 

Fleur

Active Member
Eu le ud putin imediat. Dar numai putin cam pe unde apreciez eu ca este capatul coditei. Daca le tin acoperite le ud numai atunci cand s-a uscat pamantul, deci rar. Nu mi s-a intamplat sa se usuce cand le iau petul si in general incerc sa le obisnuiesc treptat cu aerul liber.
La mine singura problema e cu ele ca deodata le gasesc maro :( fie ca sunt frunze pui ori violete mature.
 

Fleur

Active Member
Violetele mele nu au niciodata prea multa apa, dimpotriva. Nu le uda cu apa cu zahar! Pune-le in minisera si atat.
 

emeclau

Active Member
:eek: :eek: ho...hoo ...ce de activitate pe aici! putin va las fetelor si ia....ce va intindeti la vorba! :rofl:
sa incerc sa raspund pe rand:
Dana 1705, eu nu le dau jos petul.. asta e un raft..si mai am unul tot cu frunze puse la prins...nu am timpul necesar efectiv cand sa le dau jos ; la unele am facut o gaura mica de aerisire la majoritatea nu :D
Mena, anul trecut am avut toate frunzele neacoperite..s-au prins si asa..oricum exista un procentaj care mor, indiferent de vointa noastra si de conditiile optime pe care le oferim; cu toate astea, cresc considerabil sansele sa se prinda si frunza lucreaza mai bine in conditii de sera :wink:
Dana1705, chiar dupa ce plantez frunza o ud bine si pe urma pun petul si gata...nu mai ud nimic -3 -4 sapt! la unele ies puii si inca nu le-am udat niciodata , decat la plantare! :) explicatia- se formeaza un fel de circuitul apei in pahar :rofl: ...dupa ce se depune sub forma de condens pe peretii petului, picura inapoi pe pamant daca il misc
Dana 1705, nu le uda cu apa cu zahar, uda-le cu apa statuta, pur si simplu si pune-le un pet in cap
daca nu isi revin pana maine, alta e cauza inmuierii
codita maro e de la prea multa apa...dar mi s-au maronit si au murit si fruze udate putin...eu cred ca asa mor pur si simplu, cele care mor..se maronesc si gata.. :(
 

danya

Active Member
Nu e nevoie sa corectezi :)
O sa va urmez sfaturile fetelor, multumesc!
A...si nu o sa le ud cu apa cu zahar. :D
 

mena

Member
Multumim pt sfaturi Claudia si Fleur.
Citim, bagam la cap si punem in practica :wink:
Bine ca avem cui sa cerem sfaturi... :hug:
 

ena

Member
In apa cu zahar se tin frunzele pentru hidratare (toata frunza, scufundata). Functioneaza foarte bine mai ales cand frunzele au facut mult pe drum si sunt deshidratate.
 

marean

Active Member
Eu am facut diferite experimente pe violete,iar acum vreo luna am incercat si varianta cu pet .
Le-am plantat intr-un ghivecel mic (am pus inclusiv fragmente de frunza de violeta) in cocos si perlit umed,fara scurgere , apoi am pus totul intr-o caserola transparenta de inghetata ai carei pereti i-am pulverizat cu apa .
Nu stiam ce sa zic,atuncea eu le dadusem sanse minime , dar am zis sa incerc.
Ei bine , desi frunzele sunt ude mai tot timpul (capacul caserolei atinge perfect frunzele,si picaturile condensate cad pe ele), sunt perfect sanatoase,au facut multe radacini si s-au prins inclusiv fragmentele de frunza !
De udat nu am mai udat,am mai pulverizat putin microsera . Am aeirisit din an in Paste,cand mi-am amintit - de fapt eu vroiam sa verific starea frunzelor :mrgreen: - . Va tin la curent cu evolutia frunzelor,deocamdata nu am vazut puii ,dar au inradacinat extrem de bine,nu pot sa le mai trag din substrat :) .
La voi cam in cat timp apar puiutii de violeta,am impresia ca la mine dureaza o eternitate :oops: ?
 
Sus