Palmieri din seminte

Yanquapin

Member
Trachycarpus wagnerianus- pot afirma ca in 10 zile de la prima germinatie (prima observata a fost acum 4 zile, dar unele pareau ceva mai vechi) au germinat peste 100/200.

Rhapidophyllum- cand umblam la seminte (clatit, strecurat, zgaltait :eek: etc.) pentru a le spala si examina, STOP! Una germinase! Sper ca nu i-am zgariat /zdrobit radicula (1mm), ca ar fi imediat atacata de fungi... Am separat samanta si o voi examina dupa o saptamana- nu umblu la ea pana atunci!
Orice Rhapidophyllum e foarte valoros- cel mai rezistent la frig, protejat de lege in USA, rar, germinatie destul de slaba. Voi cocolosi orice pui care va binevoi sa-si arate... frunza.
 

Floria

Active Member
Deja imi creste tensiunea de emotie, cand imi imaginez cum voi reactiona eu, la asemenea descoperire: - prima samanta germinata :hipnotizat: . Am inceput numaroatoarea inversa si abia astept sa vina semintele acelea odata incat imi cade cu ciuda pe acest furnizor dificil :aoleu: . Mult succes Yanquapin si la mai multe! :dans:
 

Yanquapin

Member
Samanta de Rhapidophyllum a murit- foarte ciudata germinatie, foarte racoare. Poate am lovit radicula.
Am gasit Duminica seara 5 germinate, si azi-Joi- alte 6. Se pare ca de acuma incep. Ciudat este ca seminte de Nannorrhops pornite in acelasi timp au dat doar 5 plantute, dar din vreo 900 de seminte- de Rhapido am 200. Nannorrhops, care germinasera acum niste ani simultan si procent mare, si Rhapido, reputat ca mofturos!
Bine, inca mai e timp sa-si arate mofturile, dar sper sa mearga asa, macar- o samanta pe zi. In 6 luni imi ies toate :rofl: :rofl: :rofl:
 

Yanquapin

Member
Pana azi au germinat aproape 1/3 din Rhapidophyllum! Binisor pentru primele 2 luni, avand in vedere ca toti cei cu experienta spun ca se intinde pe vreo 2 ani germinatia!
Trachycarpus "Nainital"- au inceput si ei, in sfarsit!
Chamaerops humilis argentea- foarte repede, nici 2 saptamani, am vazut 2 germinari.
 

vio_mari

New Member
Intervin si eu in acest topic cu rugamintea sa ma invatati cum sa procedez cu semintele de Rhapidophillum ca sa germineze. Mi-a zis cineva ca imi aduce chiar maine cateva seminte de la acest palmier. Mie imi plac tare mult, dar sunt incepatoare si nu stiu cum sa procedez cu ele. Vreau musai un palmier pe care sa il plantez apoi in curte... :D
 

Yanquapin

Member
In apa 30-35 grade schimbata zilnic (fara socuri) o saptamana, apoi intre 25-35 pana binevoiesc a iesi. E totusi un palmier rar- de unde iti vin semintele? Nu e o confuzie?
 

vio_mari

New Member
Nu e o confuzie. Le-a comandat in Cehia, la kpr si imi da si mie cateva (vreo 5). Nu stiu daca voi avea vreun succes cu ele, dar incerc. Cata apa se pune peste seminte. Sa fie pe farfurie sau intr-un vas mai adanc? Te rog frumos, da-mi mai multe detalii.
 

Yanquapin

Member
Apa multa, nu doar umezite- la 5 seminte e de ajuns un borcanel de 0,4 l. Pune borcanul la soare, la fereastra, sa se incalzeasca bine apa.
 

Cristiana

Member
Fiindca zilele astea au fost mai mult decat pline, azi am inceput sa ma ocup de semintele primite prin comanda comuna. Am oarescare informatii despre ce si cum, dar vreau sa intreb cate ceva:

1. Semintele de Trachycarpus Fortunei au o coaja in jurul lor, ca un balon, coaja asta trebuie curatata de pe ele sau lasata acolo unde e? Caci le-am pus in apa si plutesc toate.

2. Nu am pungi zip. Pot sa le pun in substrat de cocos umezit in casolete etanse de plastic, de genul celor alimentare?
 

vio_mari

New Member
Si eu am primit semintele de Rhapydodhyllum si revin cu intrebari:
1. Pot sa le pun in apa de ploaie? Apa mea de la chiuveta e f calcaroasa.
2. Cat de des tb schimbata apa. Cum procedez cand le schimb apa?
 

Yanquapin

Member
Fetelor, voi ati citit tot ce am scris despre insamantari :rusine: ?
Trachy- la frigider, apa schimbata la 2 zile, timp de 10 zile. Cojile se vor inmuia si le poti curata dupa aia, dar numai ce zboara usor, nu si cea lipita de samanta. Nu afecteaza, asa ca nu te chinui.
Rhapido- la cald se inmoaie, schimbat zilnic, 1 saptamana. Apa de ploaie e buna, dar merge orice.
Toate se pun in perlit cu nisip, in pungi simple, verificati umezeala- sa fie potrivita, nu sa musteasca mediul!
Rhapido- cald, 25-35; Trachy- rece, 15-25 (puse afara la umbra, pe zidul de nord etc.).
 

vio_mari

New Member
Yanquapin, recunosc deschis ca nu am citit tot ce ai scris despre insamantari la palmieri, ci numai topicul pe care suntem acum. Am mai dat o cautare pe site, dar nu am gasit nimic despre insamantari la palmieri. Esti bun sa ne dai tu linkul? Cred ca si cealalta colega vrea, asa ca suntem doua fete care te rugam... :rugaciune:
 

Cristiana

Member
Da, Vio Mari, si eu vreau, dar nu spun nimic fiindca cred ca am luat sapuneala degeaba amandoua. Sunt multe topicuri amestecate, si chiar nu apuc sa le citesc pe toate in speranta de a afla ce trebuie sa fac cu semintele mele :( . Mai bag si eu cate o googaleala.
 

vio_mari

New Member
Asa am patit si eu. Multe topicuri amestecate, dar nicaieri nu am gasit explicat de la la A la Z cum se face o insamantare la palmieri. Deocamdata le pun in apa calda, o saptamana, cum m-a invatat Yanquapin si apoi mai vad eu.
 

Yanquapin

Member
Cautati la "Membri", dati pe mine, apoi "cauta mesajele lui Y."- gasiti mai multe si alegeti pe cele in legatura cu palmierii. Poate nu am descris in detaliu cum procedez (?).
De fapt, totul s-a spus zilele trecute- asta e cam tot: simplu, natural, dar substrat steril. Asta folosesc eu si merge.
Atentie mare la:
- umiditatea amestecului :!:
- nu caldura la Trachy
- nu sub 20 la Rhapido (si tropicali)
- pungutele nu in soare (la termofili), mor embrionii, fierti, sau mai ales radacinile!
 

Yanquapin

Member
De vreo saptamana, a aparut si primul varf la un Sabal minor "Carthage, Texas" si acum 2 zile am vazut 4 "tepi" iesind din cutia de "McCurtain, Oklahoma". Le ia o luna si jumatate de la germinare, la o temperatura medie de 25, sa apara la suprafata.
La Rhapido- primii germinati au fost scosi din perlit acum vreo 3 saptamani si aveau radacini bune si "lanci" deja pornite. Plantati in ghivece separate. Au stat afara cam mereu de atunci, si azi am scormonit cele 11 vase ca sa vad daca am probleme dupa ploi- nici un mort, si lancile erau la cel mult 2cm sub sol- vor apare deci intr-o saptamana cu nasurile la soare. Le ia mai mult timp decat sabalilor, in concluzie, desi ambele sunt specii lente.
 

Yanquapin

Member
Am observat germinari la T. Nainital (era si timpul) si chiar la T. fortunei cumparati ultimii! Ii cam batea soarele dimineata si i-am mutat repede- sper sa nu-i fi trimis la "culcare" caldura- intra in dormanta, se inhiba germinatia.
"Tepii" de S. minor "McCurtain" sunt acum 6- e una din cele mai expuse populatii, poate chiar cea mai expusa gerurilor serioase care vin din Canada- in plina campie, fara munti care sa mai blocheze frontul si sa il intarzie, si intre timp gerul sa se inmoaie. Cea din Arkansas ar trebui sa fie cam la fel, dar inca nu mi-a iesit nimic.

Vineri 30 Mai: aproape 50% din Rhapidophyllum au germinat- cativa au murit, poate de la vreo zgarietura fina a radiculei. Poate ieseau si mai multi, daca nu-i uitam afara in unele nopti saptamanile trecute (cam racoroase), lucru care-i blocheaza temporar.
 

Yanquapin

Member
Azi am cedat nervos :rofl: , m-au mancat unghiile si am "daramat" ghiveciul cu McCurtain si am repicat plantulele- 10 din 10 seminte germinate, nu am reusit sa stric niciunul! Inca 10 Rhapido repicati si ei, deja emisesera "sagetile" cu frunze.
Dupa 2 saptamani voi vedea rezultatul repicarii.

Kristina: si una, si alta :wink: . Am doar o curte deja neincapatoare, si trebuie sa-mi intretin si stolul de "pasarele". De fapt "stolurile".
Tinem legatura; nu-ti pot vinde acum palmieri, ai arunca banii degeaba si e pacat si de plante- la anul pe vremea asta, da. Trebuie sa aiba niste radacini bune si macar un sezon bun nederanjati.
Cu cactusii e altceva- incomparabil mai rezistenti. De fapt, dupa un -35, cred ca "fetele" multor gradini, livezi, vii vor fi mult schimbate, dar multi cactusi vor indura rezonabil. Pe aia ti-i pot trimite si iarna :) !
 

Yanquapin

Member
Raport- pana azi au germinat si:
- 25% din Chamaerops humilis (s-Italia)
- 25% din Chamaerops humilis v. argentea (Maroc)
(Chamaerops au fost intotdeauna cuminti, germinatori si nepretentiosi- cand semintele au fost proaspete, desigur)
- 1 Ensete glaucum!
 
Sus