Palmieri din seminte

Gata, am comandat seminte. Mi s-a promis ca saptamana asta le am.Am comandat: Trachycarpus fortunei, Washingtonia filifera, Sabal minor. Imi puteti spune va rog in ce fel de ghivece sa le saman? Cam ce marime? Paharele de plastic sunt mici? Sau trebuiesc in pungi cu perlit(asa ceva am citit).
 

radu

Member
Nu vreau sa par neghiob, dar imi poate spune mai explicit sau o poza ceva ca sa imi dau seama cum arata acea punga cu perlit ? E o punga simpla de un leu ? Ca dace e asa mi se pare nu tocmai cea mai buna solutie fiindca la o simpla miscare a pungii se c-am deranjeaza si radacinile fragile ale palmierilor.
Am vazut la Baumax ceva minisere la preturi mici cu capac si usite de aerisire. In acea minisera cum e mai indicat sa plantez semintele de palmier dupa germinare, in paharele mici de turba+perlit, sau sa pun perlit pe fundul miniserei in strat mai gros ???

Multumesc anticipat !!!
 

Yanquapin

Member
Perlit:nisip= 3:1. Nu conteaza prea mult granulatia, optim 1-4mm. Sa nu fie praf si pulbere.
Se pot face insamantari cum vreti: cutii/ghivece sau pungi. Pungile sunt indicate pentru specii care ies esalonat- ce germineaza se scoate, vasele pentru specii care ies uniform. Se usuca destul de usor, asa ca atentie la uscare/apa in exces.
Punga sa fie micuta, sa nu fie de fapt sac, sa se rupa/zdrobeasca radacinile cand verificam. Delicat. Cautati variantele potrivite.
 

Yanquapin

Member
Eu nu am incercat nimic altceva, sunt un incapatanat notoriu si asa mi s-a pus mie pe creier. Am multe de invatat/experimentat, dar nu am timp si bani. Trebuie sa ma limitez la ce stiu momentan- nu e rau, merge destul de bine.
Un lucru stiu: ce am aflat, e doar din incercarile mele. Normal ca sunt multe alte variante, poate mult mai eficiente, dar asta e in functie de multi factori- nu bat campii cand spun ca si personalitatea individului conteaza. Vrei sa te joci? Ai timp si bani de materiale? Fain! Descoperi multe in felul asta.
Cea mai buna metoda e aia care-ti merge. Eu recomand simplitatea, dar nu vreau sa limitez pe nimeni.
De exemplu, acel "Neem coir"- James de la Europalms spune ca e miraculos, il recomanda cu caldura- il cred, dar eu de unde :evil: sa iau asa ceva? Eu sunt om serios, bugetar, am copii mici, nu am resurse pentru perversiuni d'astea :rofl: !
Copacul asta, Neem, e miraculos si cunoscut/folosit de multa vreme. Indienii il apreciaza foarte mult. Cred ca se gasesc destule informatii cu Google.

"Caut, esperimentez, ezigst, deci mananc!" :tavalit: :tavalit:
Vanghelie Chisu, clasic in viata

Asa ca... esperimentati!
 
Nu inteleg cu ce am deranjat. Doar am intrebat de caramizi de cocos. Daca acestea sunt perversiuni.... Si eu sunt tot bugetara, serioasa si am si copil de crescut. De unde atata foc aruncat? Am crezut ca daca esti moderator o sa raspunzi mai decent, dar...Plus ca de aceste caramizi de cocos am aflat ca foloseste si dl. Attila.Cumva te-am deranjat ca am cumparat seminte si ai pierdut un potential client? Nu cred ca e asta. Si de ce crezi ca e mai simplu cum faci tu si nu cum fac altii?
 

radu

Member
Cu respectul cuvenit fiecaruia, au fost puse mai sus 2 intrebari, una de mine si una de Kristina, iar raspunsul dat de Yanquapin inca nu am inteles cui i-a fost adresat. Nu vreau sa iau apararea nimanui si nici sa par absurd, dar oricum, trebuie apreciat Yanquapin pentru cunostintele sale in materie de plante-palmieri si pentru faptul ca a dat intotdeauna raspunsuri prompte care pe mine m-au ajutat, lucru pentru care eu il respect si stimez !
 

Yanquapin

Member
AngelEyes si VioletaB au sesizat, natural, ca nu e nimic ciudat in raspunsul meu- poate umor, dar vad ca devine sport extrem umorul asta...
Radu, sunt informatii pentru tine si Kristina imprastiate in raspunsurile mele- ambele cereri referindu-se la insamantari, intr-un fel sau altul.
Multumesc de apreciere! As fi meritat totusi sa-mi iei apararea :wink: , pentru ca nu am ofensat pe nimeni- nu e cazul sa-mi fie tolerate mie insultele doar pentru ca mai dau raspunsuri utile!

Kristina:

Daca acestea sunt perversiuni
:rofl: :rofl: :rofl: - pentru mine, DA! Daca tu poti face rost de acel "Neem coir" de pe undeva din zona, voi incepe sa folosesc si eu. Pana atunci, il incadrez la vise indecente, ca pe multe altele la care nu am acces.

De unde atata foc aruncat? Am crezut ca daca esti moderator o sa raspunzi mai decent, dar...
Pentru ca sunt dragon :rofl: :rofl: :rofl: . Si unul indecent! Kristina!!!

Plus ca de aceste caramizi de cocos am aflat ca foloseste si dl. Attila
"Nu comentez". Intreaba-l pe dansul atunci- mai ales ca foloseste caramizi de cocos :rofl: :rofl: ...

Cumva te-am deranjat ca am cumparat seminte si ai pierdut un potential client?
Foarte tare. De fapt, chiar din asta traiesc. Kristina...

Nu cred ca e asta
E sau nu e? Am ramas pe drumuri, d'aia am foc! Nu mai am vanzare! Ia fa tu un search micut, sa vezi CINE a initiat comenzi si a dat cele mai usoare si ACCESIBILE metode pe tava- desi am fost sfatuit sa nu o mai fac, ca nu va conta pentru nimeni la un moment dat- si CINE a descurajat sistematic pe cei care voiau sa mi se alature la comenzi, pentru a obtine, INDIVIDUAL, cu mijloace proprii, plante IEFTINE. Caramizi de cocos!!! Mein Gott! De unde, ma rog? Cunosti vreo persoana care ti le poate furniza? Lasa-ma sa ghicesc :idea: .

Si de ce crezi ca e mai simplu cum faci tu si nu cum fac altii?
Iarta-ma ca te-am pus pe piste gresite ... Fa cum crezi tu, atunci.

Nu ai fost doar intrigata de mesajul meu- asta se poate intampla, accept, dar m-ai intepat cu "clientul pierdut" si cu "si de ce ca tine si nu ca altii". Daca ai taria sa iti sustii propriile "sageti" pana la capat, te-as ruga sa nu folosesti nimic din sfaturile mele- fii consecventa cu ultima intepatura!

SUPERB!

Multumesc, oricum; chiar daca nu ti-a fost prea greu, intentia conteaza.


Mai e o posibilitate: nu a fost Kristina_racoasa, ci un TROLL- din aia care intra pe forumuri si arunca soparle, ca sa iasa cearta. Cercetarile continua :rofl: !
 

AngelEyes

Member
:rofl: Eu una rad copios cand citesc postarile lui Yanquapin si se simte ca nu are nici o intentie malitioasa sau de a jigni pe cineva,de-asta am intervenit(cam offtopic ce-i drept),insa am incercat sa aplanez un conflict care ar fi pornit de la o gluma neinteleasa :D Aici suntem toti amici(mie asa imi place sa cred) si sfaturile voastre m-au ajutat foarte mult.Pentru asta va multumesc!
 

AngelEyes

Member
Sunt total de acord cu tine Violeta si multumesc pentru alint :oops: Se vede ca Yanquapin este un om inteligent si care detine multe cunostinte folositoare,asa ca tot respectul! Mai ales ca ne si binedispune :rofl:
 
Imi place ca va aparati unii pe altii. Asta da spirit de echipa. Eu doar am intrebat de acele caramizi de cocos(se gasesc si la noi in tara) si am primit niste raspunsuri...Si de ce considerati ca sunt figuri? Cat costa acel perlit? O caramida de 5 kg si cu apa face 80 litri de substrat. Mi se putea raspunde doar cu "nu am folosit acel substrat". Simplu si la obiect.
 

Cristiana

Member
Yanquapin, ajuta-ma si pe mine cu un sfat: semintele de banan au inceput sa se umfle, sunt bucuroasa. Pe cele de trachy le scot azi din apa si le pun la germinat in casa, la racoare. Dar ce ma fac cu cele de Caryota mitis care sunt rotunde si nu-mi dau seama pe unde ar trebui sa iasa radicula? Semintele de Ensete si Caryota le-am lasat la germinat tot in casa, sa le mut la caldura? Sunt in caserole de plastic inchise ermetic, sa nu piarda umiditatea substratului, e ok asa?
 

Yanquapin

Member
Asta da spirit de echipa
Asta da venin, Kristina.
si am primit niste raspunsuri...
... esti singura care nu le-a inteles. Se pare ca alte raspunsuri au fost apreciate- ma refer la cele pe care tot tu le-ai cerut. De unde schimbarea asta?
Mi se putea raspunde doar cu "nu am folosit acel substrat". Simplu si la obiect.
Am mai auzit asta undeva. Laconia, Sparta. THIS IS SPARTA!!!
Voi incerca sa evit vorbaria atenienilor si neghiobia beotienilor- adopt de acum stilul concis, laconic. Pe care se pare, din nou, ca nu-l intelegi, de vreme ce mi-ai pus destule intrebari inclusiv PM atunci cand l-am folosit. Nu m-a deranjat sa-ti raspund cand cunosteam raspunsul si in limitele timpului meu. Nu asteptam monument, dar nici ce ai pus tu aici...

Cunosc un gen de oameni care, initial curiosi si cuminti, devin tiranici de-a dreptul odata ce au "sacii in caruta"- recte, informatii, trick-uri, sticksuri... Desi nimeni nu ti-a gresit cu nimic, ai fost si lamurita cand te-ai incins prima oara, cu ultimul raspuns, la care nu mai ai scuze, te plasezi printre acei oameni. Ai sugerat ca suntem o gasca unde indivizii se acopera unii pe altii... M-ai complimentat maret. Etc.
Daca erai barbat, iti puteam da niste raspunsuri CU ADEVARAT cinice- sau poate nu ti le dadeam deloc, fiind un forum- spatiu public- si eu fiind destul de veninos, as fi depasit doza letala. As fi evitat deci si asta.
Ma multumesc sa spun ca m-ai dezamagit, dar eu nu regret nimic- am fost amabil si ti-am raspuns la intrebari. Problema e a ta.
 

Yanquapin

Member
Scoate tot si pune-i la amestec.
Musa si Ensete- intre 20-28C.
Caryota mitis- intre 22-30C; nu conteaza pe unde iese- pe la unul din capete, trebuie sa fie acolo o denivelare mica, eventual.
E bine si in caserole- ca sa fiu mai scurt si precis, simplu si la obiect :tavalit: , nu am folosit, dar cred ca respectand cerintele, e in regula.
 

Cristiana

Member
Yanquapin a spus:
Scoate tot si pune-i la amestec.
Musa si Ensete- intre 20-28C.
Caryota mitis- intre 22-30C; nu conteaza pe unde iese- pe la unul din capete, trebuie sa fie acolo o denivelare mica, eventual.
E bine si in caserole- ca sa fiu mai scurt si precis, simplu si la obiect :tavalit: , nu am folosit, dar cred ca respectand cerintele, e in regula.
La Caryota nu vad nici un capat, e enervant de rotunda samanta :rofl: , caserolele le-am luat din camara in lipsa de pungi zip.

Mie poti sa-mi dai si raspunsuri mai detaliate, caci n-am multa sursa de inspiratie in domeniul palmierilor.
 

Yanquapin

Member
Din tot ce ai scris nu am inteles dacat ca esti un bun orator
Pacat. Si nici macar asta nu e adevarat :( ...
Dar lasa, o sa inchei.Daca tu zici ca eu am gresit asa sa fie
Firesc, de vreme ce tot tu ai si inceput. Si nu pentru ca zic eu.
Sunt incepatoare si de aia
Mesajele nu au avut un caracter tehnic, unde poti sa te declari incepatoare. Nu vad nici o legatura...
De data asta las capul plecat.
Nu asteptam cu nerabdare o data viitoare, te rog!
Asta nu e un loc unde cineva trebuie sa-si plece capul. Eventual numai atunci cand gestul e sinonim cu scuze/regret, dar evident nu e cazul aici.


Toata lumea a supravietuit, asta e esential. In rest, cum spune un bun inamic de-al meu, "d'asta nu mai ploua in West Virginia"...
 
Am zis ca sunt incepatoare referindu-ma la treburi de gradinarit. Dar hai sa o incheiem ca pentru mine nu exista nici un avantaj. Nu imi place nici cearta si nici nu doresc acest lucru. Si cred ca tu esti la fel. Sa spunem ca la acel mesaj eram intr-o pasa proasta. Putem trece la subiect? Cred ca da. Am cautat prin raspunsurile tale dar mi-e ca nu am inteles bine si nu vreau sa incep asa, nelamurita. Poti sa-mi dai din nou raspuns la cateva intrebari?
Semintele pentru care ma intereseaza sunt: Trachycarpus fortunei, Washingtonia filifera, Sabal minor
1) Cate ore trebuiesc tinute semintele in apa calduta(25-30 grade)?
2)La ce adancime se seamana?
3)La ce temperatura se tin? :D :D :D :rofl:
 
Sus