Plante relativ exotice dar full Hardy pt România

MiraMinca

Member
Dragi prieteni,

Având eu mai multe păsărele sub scufiţă decât păsări sunt în Deltă, am decis să o să mor dacă nu am în curte următorii arbori, arbuşti şi liane aduse din America:

- vitis rotundifolia /muscadine - viţă de vie specific Americii de Nord, teoretic ar trebui să reziste, măcar în sudul României, cel puţin variantele negre. As incerca un hibrid autofertil cum e Cowart;

- carya ilinoyensis - pecan, un fel de nuc american
- carya ovata - hickory, un altfel de nuc american
- juglans aliantifolia / heartnut - un nuc japonez
- araucaria araucaria (hardy monkey puzzle)
- asimina triloba - altoit, alte soiuri faţă de Sunflower care se găseşte la noi, paw paw - un arbust specific americii de nord
- Acer saccharum - arţar de zahăr


De asemenea, sub aceeasi amenintare de pieire, trebuie sa am, de data asta din Olanda:
- Eleutherococcus senticosus - o rudă arboricolă a ginsengului
- Schizophragma hydrangeoides
- castanea mollisima - castan comestibil chinezesc, mult mai rezistent la frig decât al nostru
- Schizophragma hydrangeoides
- decaisnea fragersii
- hovenia dulcis

S-ar mai înscrie cineva alături de mine la aşa efort?

Cu stima, Mira Cureleanu
 

MiraMinca

Member
M-am decis să-l lansez la apă abia ieri, după ce am văzut că au mai existat alte asocieri legate de achiziţii plante, intra şi extra comunitare
 

Floria

Active Member
Nucul acela Pecan este foarte tentant, dar in cati ani produce de la insamantare ? sa fiu sigura ca am sanse sa gust si eu din el !
 

MiraMinca

Member
Pecanul produce cam la 10-15 ani după însămânţare, de asta am lansat acest thread, în speranţa că mai găsesc măcar alţi 5-6 doritori de pecani undeva pe la vreo 3-4 ani, deja altoiţi.

Pentru curioşi, încercaţi îngheţata cu praline de la betty ice, e făcută cu praline de pecan.



Editare


Stimate Doamne şi Stimaţi Domni,


Revin cu câteva adăugiri şi completări.

Pentru a intra în ţară orice plantă din afara spaţiului UE, trebuie certificat fito-sanitar (care e f scump). Nu se poate emite un certificat fito pentru un pachet de 10-20 specii, trebuie un certificat pentru fiecare specie. (Presupun că în cazul mai multor cultivari se poate emite un certificat comun). Certificatul fito este în america între 50 şi 100$. Una e să iei o plantă la 10 $ şi să mai plăteşti încă 100$ pt certificat, alta e să iei 10-15 plante şi să mai plăteşti cel mult 10$ pentru certificat. Da, ştiu că având în vedere acest certificat şi transportul se ajunge la preţuri mai mari sau aproape egale în unele cazuri cu cele din RO, dar măcar avem şansa să avem şi alţi cultivari.

- vitis rotundifolia (acum sunt în cercetări extinse asupra posibilităţii de a aclimatiza aici acest super fruct, măcar varianta neagră muscadine cea cea ”bronze” - Scuppernong, nu cred că ar rezista iernilor noastre, rămâne de văzut ce zic specialiştii)

- asimina triloba - alţi cultivari faţă de Sunflower care se găseşte în RO

- araucaria araucana - problema e că nu înţeleg ce deosebiri sunt între fete şi băieţi la vârste fragede, oricine ştie, e rugat cu respect să mă lămurească.


Pentru comparaţie de preţuri şi specii, vă invit să vă uitaţi pe următoarele linkuri:

http://www.burntridgenursery.com - trimit în străinătate, au o varietate bună de plante, nucii sunt altoiţi, preţurile sunt un pic mai mari decât la alţii, dar la ei certificatul fito e de de 50 dolari sau 35.

http://www.oikostreecrops.com - trimit în străinătate, au o varietate mai mică de plante decât cei de mai sus, nucii sunt altoiţi, preţurile sunt un pic mai mici decât la burnt, dar la ei certificatul fito e de de 100$

http://www.aaronsfarm.com - preţurile sunt OK, varietatea la nuci altoiţi e şi ea cam la limită, dar nu trimit în afara USA şi nu ştiu ce valoare are certificatul fito.

PS:

- http://www.tytyga.com : preţurile sunt ok, dar nucii nu sunt altoiţi, nu trimit în afara USA şi nu ştiu cât costă certificatul sanitar

http://www.willisorchards.com - preţurile sunt ok, nucii sunt altoiţi, nu trimit în afara USA şi nu ştiu cât costă certificatul sanitar

Dacă mai ştiţi şi alte plantaţii care să aibă la vânzare minim
- asimina triloba - altoiţi
- carya ilinoyensis - altoiţi, variante rezistente la frig (atenţie la hardiness area)
- butternut
- heartunut
- sugar maple
- araucaria araucana
- vitis rotundifolia

vă rog mult să adăugaţi.

În speranţa că ne vom găsi măcar un 10 pentru fiecare plantă în parte, vă aştept cu propuneri, solicitări, ”adeziuni”

Mira
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Eu am trimis din SUA de mai multe ori.... certificatul fitosanitar variaza intre 50$ si 100$ de obicei.... ceea ce nu e scump cind faci un pachet de 800$.

Partea mai proasta este ca mi s-a spus de la posta/vama in RO ca doar firmele pot sa importe si ca sa nu mai trimit la parintzi bulbi si alte chestii daca nu o fac pe firma (ceea ce pe mine m-a scandalizat).

Daca as avea spatiu unde sa pun speciile enumerate as participa la comanda.... din pacate nu e cazul...

Pot sa spun ca maninc nuci pecan in fiecare saptamina aproape (sint favoritele mele) si sint foarte gustoase.

Annul asta am sa incerc si paw-paw...sint curios cit de bun este. Pina acum cel mai bun fruct (semi-exotic) care l-am gasit este persimmon (dyospiros), varietatile Vanilla si Chocolate . Aroma si textura unui fruct copt bine sint exceptionale.

La paw-paw variaza foarte mult calitatea fructului si aroma functie de soi.... deci fi-ti cu grija la varietate....
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Floria... incepe cu Eleutherococcus senticosus si apoi cu sigurantza ajungi sa gusti si din pecan...;-)


Floria a spus:
Nucul acela Pecan este foarte tentant, dar in cati ani produce de la insamantare ? sa fiu sigura ca am sanse sa gust si eu din el !
 

MiraMinca

Member
Până în februarie anul 2012 (nu vă speriaţi, România e cu 100 de ani în urma vestului, mimim!) o să avem firmă, a cărui profil va fi şi comercializarea plantelor


Mira
 

Floria

Active Member
popgeo a spus:
Floria... incepe cu Eleutherococcus senticosus si apoi cu sigurantza ajungi sa gusti si din pecan...;-)
Stiu Popgeo ca este posibil sau nu sa gust, nu asta este problema ca eu sunt foarte optimista dar m-am bonsumflat pe Pawpaw, il am de 3 ani in gradina si nu a crescut decat 25 cm , din acest motiv mi-a scazut entuziasmul. In schimb am comandat in urma cu 3 ani seminte de Cornus Kousa pentru florile lui foarte decorative si saptamana trecuta am aflat ca face fructe delicioase. Sa-mi spui daca ai mancat si astfel de fructe si daca nu sa le ai in vedere sa-mi spui si mie cum sunt ca eu am deja 40 de copacei, poate imi fac o plantatie.
 

MiraMinca

Member
Happy dragule, paw paw-ii rodesc şi în stare ”naturală”. prost e că dacă e specie nu soi, trebuie să îi iei partener de joacă (nu sunt auto-fertili), sau să încerci să faci tu ca musca.

eu am vreo 5 sunflower, că atâţia au încăput sub cireşul cel bătrân şi câteva seminţe pe care le-am pus la încolţit, direct în pământ. vedem ce-o ieşi
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
MiraCureleanu a spus:
Happy dragule, paw paw-ii rodesc şi în stare ”naturală”. prost e că dacă e specie nu soi, trebuie să îi iei partener de joacă (nu sunt auto-fertili), sau să încerci să faci tu ca musca.

eu am vreo 5 sunflower, că atâţia au încăput sub cireşul cel bătrân şi câteva seminţe pe care le-am pus la încolţit, direct în pământ. vedem ce-o ieşi
Tare asta ...nea ionica am mai zis si zice si tanti mira doar daca provine din soi autofertil

Poti altoi soi autofertil peste el daca ai de unde sa faci rost de altoies

Off topic ...migdalii inca dorm , dar ala de la viragrios e treaz demult. :|
 

MiraMinca

Member
Floria, spre deosebire de alte floricele exotice pe care le discutăm aici, asimina e fată de treabă, face flori complete.

Baiul e că la cea sălbatică, polenul de la floarea A nu va putea să fertilizeze floarea B dacă cele 2 flori sunt ale aceluiaşi pom. Sau aşa am înţeles eu de la nenea goagăl. În schimb, nu ştiu dacă floarea A e pe pomul mamă şi floarea B e pe pomul fiică-clonă (se înmulţeşte şi prin drajoni, nu numai prin seminţe).

Hibrizii autofertili cică nu mai au aşa probleme existenţiale.

Totuşi fertilizarea o fac muştele, nu albinele (sunt mai vechi decât albinele), d-aia am zis că trăbă făcut ”ca musca”, pentru a creşte şansele de fructificare.
 
Sus