Problema cu phalaenopsis

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.

Dea

Active Member
am o pale de un an de zile, evident am cumparat-o inflorita si m-am bucurat de florile ei ceva vreme. I-a mers destul de bine, a dat si frunze noi prin vara. Frunze verzi, fara pete. Am udat-o cand vedeam ca se usca substratul. A inceput sa dea si o tija de floare, insa acum 2-3 saptamani am observat ca frunzele de la baza si cele mai mari de-altfel, incep sa se ofileasca. Am scos-o din ghiveci, toate radacinile ii erau uscate, le-am taiat si am aplicat metoda cu "punga" si aerisirea zilnica. Mai are cateva radacini aeriene si 4 frunze, dintre care 3 sunt ceva cam ofilite, iar una arata inca destul de sanatoasa!
cum pot sa o revigorez? va rog sa ma ajutati, pt ca nu vreau sa o pierd!

stie cineva in Bistrita unde se poate gasi compost pt orhidee??
 

ghia_don

Active Member
Veritas, nu o uzi cam 10 zile, in schimb o poti pulveriza pe frunze in fiecare dimineata...dar dimineata, nu mai tirziu.
 

Veritas

Member
Multzam de sfat.Mai am o phale de care am povestit mai demult, a inflorit anul trecut si i-am taiat tija..( am mai zis, din prostie si neinformare). Luni de zile a stat "nemiscata", si cam de o luna i-au crescut inca 2 frunze, vreo 3 radacini si acum se itzeste o mica tija...Ce-i fac, ii mai dau ingrasamant si o pulverizez, sau mai reduc din ingrasamant?

V
 

Dea

Active Member
multumesc! sper sa o vad si inflorita anul asta!

apropo de metoda cu punga, e nevoie de o anumita temperatura? presupun ca astfel se intentioneaza crearea unui mediu umed, insa pale, din cate stiu, nu este o iubitoare de temperaturi ridicate.

muschiul care, am mai citit, se pune pe substrat la orhidee, este unul special?

si inca o intrebare, orhideele sunt epifite in mare parte, ar fi ceva plante/ arbusti de camera cu care ar putea convietui? ma gandesc la crearea unui mediu cat mai apropiat celui din natura!
 

IULIA

Active Member
plantele cele mai tolerate de orhidee sint ferigile, care ozoneaza si pastreaza aerul f curat. asa ca spor la ferigi! :D
 

Dea

Active Member
exista o specie anume de feriga ( si care se poate gasi si in magazinele de specialitate) care mi-ai putea-o recomanda pentru orhideea pale?

:?

iti multumesc!
 

IULIA

Active Member
oricare ferigi. cu cit mai mari, cu atit mai bine. si ca vas si ca planta.
eu pe alea le am atirnate deasupra orhideelor, in general.
sa simta ca sint in padure............. :rofl: :rofl: :rofl:
 

Dea

Active Member
se pot pune si in acelasi vas?
am vazut pe la cineva un tip de feriga arborifera, ar fi o optiune? ce zici?
 

IULIA

Active Member
in acelasi vas cu ce?
discutam de ferigi normale, de ghiveci. cu orhideele in nici un caz. situatia imbucuratoare ar fi atunci cind sint multe. :D
 

Dea

Active Member
ideea mea era de eventuale plante cu care orhideea ar putea convietui in acelasi vas( sau care ar tolera-o langa tulpina lor ) si asta doar in dorinta de a ii facilita mediul natural ( marog, atat cat se poate).

ce sa-i faci ... imi mai vin mie si idei trasnite rau de tot! dar mai stii ... poate reinventez "roata" :D :idea:
 

marean

Active Member
cory_helen a spus:
dragele mele... am o orhidee primita fara floare de la cineva... si-a pierdut mare parte din frunze... acum mai are doua... radacinile i-au putrezit...

acum... mai are putere sa genereze alte radacini? si daca da, cum?
am pus-o in pamant de orhidee si am lasat-o asa... frunzele sunt verzi si tari...

o sa le fac o poza diseara... oare ar merge sa pun in apa ce a ramas din ea?
mi-ar parea tare rau sa o arunc... voi ce ziceti?
karmenutza a spus:
Si aia pe care am primit-o eu avea radacinile putrezite. Noroc ca mai avea cateva aeriene bune.
Nu mai are deloc, nici o radacina?
 

magda

Active Member
Moderator
phale a mea (cea primita cadou si fara flori)s-a imbolnavit - face panze de paianjenatat pe substrat cat si pe frunze . Astfel de panze am mai avut la asparagus falcatus si le-am tratat cu succes cu Talstar. Sa o tratez si pe ea ce ziceti ?
 

scd

Member
mi-am luat ieri dela metro o phale superba , din promotia pe care o aveau la 23 lei.
cand am ajuns acasa si am despachetat-o am vazut ca avea o multime de panzza de paianjen la baza,pe frunze.dupa un control amanuntit nu am gasit nici o ganganie pe ea.i-am aplicat un insecticid si azi intentionez sa o un ca e foarte uscata scoarta.
problema este acea panza si posibilul daunator.inca nu am asezat-o langa celelalte phale de frica sa nu le infestez si pe ele.
cum sau unde sa caut sa vad daca mai are ceva ganganii??
 

oncilica

Member
Eu nu as uda-o .. nu inca. Mai bine pulverizeaza apa pe frunze
Asteapta insa sa iti raspunda si cei mai experimentati.
 

karmenutza

Member
Pulverizeaz-o cu apa macar, pe scoarta, sa nu se usuce. Si de fapt de ce sa nu o uzi? Am inteles ca paianjenilor le place uscaciunea, nu umiditatea.
 

karmenutza

Member
Vezi ce mai zic si specialistii in orhidee dar eu, dupa capul meu, as uda-o si as si stropi-o cu pulverizatorul pe frunze. Chiar un dus i-as face. Ai grija sa nu uzi si florile! (ca se ofilesc mai repede).
Acu' io nu-s spacialista, ti-am zis doar ce as face eu. :oops:
 

marean

Active Member
Paienjenii rosii nu suporta umiditatea,as baga-o in dus si as spala-o bine cu apa calduta (nu fierbinte,dar calduta) ,dupa care as sterge apa ramasa in centrul vegetativ si la baza frunzelor,ca sa nu putrezeasca,apoi la geam,izolata .
Daca mai observi ceva,sari cu insecticide .
 

oncilica

Member
am facut bubaaaaaaaaaaaaa :cry:
de fapt.... nu stiu cu ce am suparat-o. Am udat-o o singura data de cand a inflorit. :?:
si acum unul din bobocii nedeschisi s-a uscat
 

marean

Active Member
Nu ai suparat-o cu nimic,se mai intampla sa se usuce fara motiv sau din chestii minore-dereglare de udare,schimbarea intensitatii luminii,un curent rece .
Nu-ti face griji ! La toti se intampla :wink:
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Sus