Problema cu phalaenopsis

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Ia uitati aici:
<img src="http://lh6.ggpht.com/_obpN2JoAQdk/SbdYcrYw-TI/AAAAAAAABKM/FL9M4wkoveY/s144/IMG_1953.JPG">
http://picasaweb.google.ro/lh/photo/56i ... directlink

este o radacina de phale, plantata de mine in substrat pt orhidee - ideea e ca am gasit-o la soacra-mea care intai a plantat-o in pamant de flori, dupa cred ca a innecat-o cu apa in exces si in final, dupa ce i-au cazut toate frunzele si au ramas doar radacinutele a mutat-o in beci :cry: :cry: :cry:
Radacinile au portiuni care nu s-au uscat definitiv, sunt un verde foarte pal - am sanse sa o salvez??? si daca da, ce sa-i fac???
Help!
 

oncilica

Member
si eu am una care are radacinile verzi de mai bine de jumate de an ( are si o frunza bazala, dar tulpina a fost complet arsa de soare). O ud, mai rar, dar nu observ nici o schimbare. Nu cred ca mai pot salva ceva.
Poti incerca doar daca tulpina nu e putrezita ( ma indoiesc la cum arata) si daca are vreun "mugure" din care sa dea o viitoare frunza.
 

ghia_don

Active Member
Nici substratul ala nu e de dorit la phale, de aceea a si decedat :( ...si nu stiu daca mai da ceva din radacinile alea.
 
La baia de miercuri seara (e ziua de udat), dupa ce am scos ghiveciul din lighean am observat niste ganganii albe printre bucatile de scoarta. Planta e ok si nu pare deranjata de ele. Ce ar putea fi? Sunt albi, mici si nu foarte mobili..
 

oncilica

Member
Am vazut zilele trecute rezultatele pe care le-a obtinut Caramell folosind o mini sera pentru phalenopsis.
Asa ca m-am ambitionat si eu in 2 proiecte marete :
- sa salvez o phale roz puternic arsa de soare. Nu mai are decat o frunza, radacinile sunt verzi, dar nu are nici un mugur de crestere. Stagneaza de mai bine de 9 luni...
- sa incerc marea cu degetul si sa incerc sa salvez o phale inecata de colegi la servici.

Pe scurt, am folosit un vas transparent , muschi, putin pamant de orhidee si multa dragoste. Am infasurat radacinile la phalenopsis cu muschi, le-am stropit bine, le-am asezat in vas si am aplicat folie alimentara pentru a "sigila" mini sera. Pentru ventilatie am intepat usor folia cu o scobitoare. Deoarece era spatiu suficient, am asezat si un pui bolnavior de miltonie, pe care l-am desfacut de la planta mama in cursul diminetii.
Imagini de pot vedea folosind linkurile de mai jos :
http://picasaweb.google.com/lh/photo/bA ... directlink
http://picasaweb.google.com/lh/photo/lS ... directlink
http://picasaweb.google.com/lh/photo/vN ... directlink
http://picasaweb.google.com/lh/photo/p9 ... directlink
http://picasaweb.google.com/lh/photo/Jq ... directlink

In ceea ce priveste a doua phale.. sansele sunt foarte foarte mici, dar trebuie sa incerc. Am pornit de la
http://picasaweb.google.com/lh/photo/dp ... directlink
http://picasaweb.google.com/lh/photo/oA ... directlink
Dupa ce am curatat toate radacinile uscate, le-am infasurat pe cele verzi tot in muschi, am stropit bine cu apa, le-am indesat literalmente intr-un borcan pe care l-am inchis ermetic. Din cand in cand voi aerisi si uda, in functie de necesitati.
http://picasaweb.google.com/lh/photo/E- ... directlink

Daca la al doilea am dubii mari de reusita, in ceea ce priveste phalele roz si miltonia am sperante mari, dat fiind faptul ca radacinile sunt sanatoase si fiecare are cate o frunza.
Asa cum am observat la bulboase, acestea au putere mare de regenerare, banuiesc ca miltonia va fi prima cu pui. Tineti-mi pumnii, eu va voi tine la curent.
Cu multa rabdare se pot obtine rezultate marete !
 

IULIA

Active Member
Onci,sa mearga toti iti doresc. sanse le dau mai mult la primele.
cu toate ca faza 1 si 2 la crestere la phale, dupa germinare, e in borcane de 400 ml. deci si a 2 a se poate....
crescatorii de phale practica pt aerisire o gaura centrala in capacul de metal, pe care il astupa cu scotch, si astfel aerisesc citeodata.
daca pui la soare experimentele, va fi si apa din condens.
:oops:
muschiul de care e ? din padure?
ca pt spraghnum e cam verde... :?
oricum, de unde ai? :eek:
 

oncilica

Member
Muschiul e de prin padure, l-am cules weekendul acesta, am reusit sa adun mai bine de jumatate de metru patrat, al meu sot deja turba cand vedea cum devastez eu muschiul de pe bolovani. Locatia aleasa pentru exterminare : drumul de la Busteni spre cascada Urlatoarea.

Am incercat sa culeg muschi cat mai pufos, in sensul ca pare sa aiba forma de spic, nu este din cel mic.. nu prea stiu cum sa il descriu.. unele bucati aveau chiar si 2 cm inaltime. Consistenta pare de spraghnum, dar nu cred ca este aceeasi specie. Marea majoritate l-am folosit ca suport la baza , o parte e infasurat in jurul radacinilor.
Mai era si un altfel de muschi, mai compact si mai scund, mi se pare ca inflorea... avea un fel de tije subtiri de circa 4 cm .. foarte dragut!

Ce a ramas l-am asezat in ghivece, peste radacini, pentru a mentine putina umiditate. Sincer nu cred ca o sa reziste pe termen lung, dar macar am incercat.
 

IULIA

Active Member
mmm, nu e tocmai ce trebe.
la noi am inteles ca singurul muschi compatibil cu orhideele ar fi in harghita.
acum ce sa zic...ai dezinfectat macar(spalat...uscat) aplicat vreun fungicid? :D
 
Am transplantat si eu mica mea phale intr-un borcan. Ce inseamna a aerisi dupa necesitati? A mea e cu capac, nu i-am pus folie, deci in principiu e cam ermetic inchis.
 

giulia

Member
fetelor , in ghivecele cu phale apare si ceva muschi , insa nu stiu de ce cred ca pare intai uscat - cum pui plante pentru ceai . Iulia , tu ce zici ? Oncilica , v-ati mai intalnit cu lume pe acest traseu ? sper ca mi-ai mai lasat si mie putina scoarta si ceva muschi .... :rofl:
 

IULIA

Active Member
ceva-ul ala din ghivece nu e muschi, e o alga. de la umezeala....
se trateaza cu caldura solara si apa mai putina.
Giulia, sa ma repet scoarta trebe numa de pin, si ala de un anume fel...
iar muschiul...e in Harghita.
 

giulia

Member
am priceput . de fapt trebuie sa pricep inainte de a sacrifica plantele in tot felul de experimente gen bile de argila , cocopeat , pamant de orhidee care ori se usuca sau nu retine deloc apa , ori a trebuit sa ud papucelul la o luna , experimente care sunt destul de scumpe si in pungi cat se poate de mici , la litru . cum s-o masura pamantul de orhidee la litru ?
decat sa mai tot fac astea mai bine luam un sac din ala mare de scoarta si gata , dar intotdeauna mi se parea o cantitate mare .
totusi , pana in harghita - unde ? , as putea sa fac o excursie ...
 

oncilica

Member
Iulia, muschiul da semne ca se va usca in curand.. dar inca arata estetic :p Mai bine cauta de cumparat scoarta, e munca multa prin padure si dureaza pana se usuca si o poti folosi. Eu am oparit-o pe a mea, am sfaramat-o si am uscat-o in cuptor, pe urma am lasat-o si la aer ceva vreme inainte sa o pun efectiv la flori.
 

lelia

Well-Known Member
Ce ma sfatuiti sa fac :? are asa multe radacini ca nu mai are loc ,de schimbat vasul ,nici vorba ,ii ies radacini peste tot .As putea s-o pun intro masca ,dar va avea suficiente resurse,daca nu adaug si scoarta ?

 

IULIA

Active Member
corect.
arata superb radacinile aeriene, numa bune sa le foloseasca.
baga si ceva scoarta in jur, da nu multa, ca nu is obisnuite cu multa umezeala.
si ghiveciul nu e neaparat sa fie transparent.
pt mai multa siguranta, confectioneaza unul dintr-o cutie alimentara mai mare.
gasesti la seturi de 3 la practiker sau dedeman, de ai. diferite forme.
 

lelia

Well-Known Member
M-am gandit si eu sa tai ghiveciul ,dar radacinile au iesit prin gaurile de scurgere si nu le voi putea scoate decat daca le tai .Daca o pun intr-o cutie mai mare cu tot cu ghiveciul cel vechi ?
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Sus