Prosteli nevinovate

vali

Active Member
Moderator
hoinar a spus:
Vali, am si eu o curiozitate... ne-ai aratat la un moment dat un gingko biloba... cum ii merge? Cum te impaci cu el? Multumesc.
Sunt doua exemplare, hoinar. Iata-le aici, dupa replantare si mugurii care incep sa devina mici evantaie :D
Le merge bine, si pe masura ce trec anii imi dau seama ca e o specie extraordinara: nu cere nimic, nu se imbolnaveste, nu se lipesc de ea parazitii, nu te trage de maneca daca uiti s-o uzi, daca-i prea lumina, prea intuneric... Creste si atat! Cam incet, intr-adevar, dar nu-i problema. Am inteles ca asa se comporta in primii 15-20 de ani, dupa care accelereaza si abia te mai tii dupa ea cu foarfecele. E interesant sa o observ si s-o am in preajma. Pe cat de reticent eram in a mi-o achizitiona, pe atat sunt de multumit acum ca am facut-o.
Si mai am o curiozitate: fiind o planta dioica, sunt curios ce sex au exemplarele mele :) . Dar mai va, pana atunci.
cistele1 a spus:
De exceptie idea cu lingura, furculita si nu numai!
Cu ce ii uzi? Cu pipeta sau alta smecherie?
Ma bucur ca ti-au placut imaginile, cistele1 (sau Anamaria, cred ca-i mai nimerit asa) :D Acea serie de imagini era din ciclul "Ce e bonsaii si ce vrea ei" :) . Cea pe care o am si-n avatar e "De unde vin bonsaii", iar celelalte formeaza seria "Cu ce se mananca bonsaii" :giggle:
De udat, ii udam cu o seringa, dar este si o "alta smecherie", asa cum banuiai deja: plantele nu stau tot timpul anului acolo, in lingura sau infipte-n furculita. Sunt mutate in vase o idee mai mari, care sa poata mentine umiditatea substratului, iar pentru expunere, aranjamentul se poate monta la loc. Cam asta-i modalitatea de intretinere la toti copaceii sub 7-8 cm, fie sunt "ingropati" cu tot cu vas, in vase mai mari :D
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Nu era ironie ,povestea o stiu de la un vechi al forumului si chiar stimez mult arta de a crea un bonsai. Nu cred ca apelativele "nea" ti-au fost adresate din partea mea . .

Final comment from me,e destula aroganta in "stilul" de comunicare si nu se repara cu "scuze pentru greseala " pentru ca asta nu iti schimba caracterul.

End of story
 

vali

Active Member
Moderator
Scuze de postul dublu, acum am observat ca n-am raspuns la o intrebare
marq a spus:
Primii vad ca au suferit taieri drastice, n-au fost cuminti?
Aceia au fost lasati sa creasca liber timp de doi ani, in ideea ca vor deveni un "multitrunchi". La momentul actual, dupa ce le-am studiat formele, am decis sa renunt si sa-i formez individual. In consecinta, am inceput cu inceputul: obtinerea de trunchiuri credibile. Pentru asta sunt plantati in vase supradimensionate si au suferit taieri drastice.
 

caed

Member
Imi pare rau pentru postul meu de dinainte... Avand in vedere numele topicului si ce am mai citit pe aici credeam ca se poate prezenta/discuta orice in legatura cu bonsai-i... Greseala mea si-mi cer scuze. De acuma o sa fiu mai atent si o sa incerc sa nu mai creez probleme... Numai bine :D
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
vali a spus:
:roll: OF!!! Si eu care credeam/speram ca s-a scapat de situatii d-astea :(
Imi cer scuze Vali , chiar nu vroiam o poluare , voi sterge inutilul de aici.

Multumesc de intelegere si de eventuale probleme .

Legat de vasele de lut , am vazut ca este acel material gata facut , oare la fabricare si uscare fara ardere are rezistenta zero? Adica nu poate tine o planta in el daca l-as lacui cu un lac pe baza de apa.

Imi place mult de tot cosuletul ala de la tine.

Grozav aspect!
 

vali

Active Member
Moderator
danero2004 a spus:
Imi cer scuze Vali , chiar nu vroiam o poluare , voi sterge inutilul de aici.
Chiar nu e cazul sa-ti ceri scuze... nici tu, nici hoinar, nici altcineva!
Nu am fost niciodata genul care sa tina la "curatenia" topicurilor initiate de mine. Care poluare?... Eu mi-am exprimat dezamagirea vis-a-vis de tensionarea atmosferei si de senzatia de ciorovaiala.
Cu ani in urma, incercam sa fac topicuri pentru fiecare copacel in parte, sa se vada clar evolutia, sa fie cursiva ideea, sa poata fi inteles usor ceea ce fac acolo si de ce. Stateam si rasfoiam paginile sectiunii pentru a-mi gasi topicurile si a le completa.Timpul a demonstrat ca era total fara sens. Desi sectiunea bonsai a ajuns sa colcaie :) de informatie, intrebari puerile se pun in continuare...si, de regula, in primele 2-3 topicuri din varful listei, unde e activitatea mai intensa. Chiar daca raspunsul la intrebarile in cauza exista de ani de zile pe sectiune. Astea-s forumurile, n-ai ce-i face.
De-aia am creat "prosteli nevinovate", ca macar sa am totul la gramada, sa stiu unde-mi gasesc tampeniile scrise si sa am in acelasi timp si o cronologie. Dar, daca-l frunzaresti, vezi ca nu tin sa fie "imaculat" si am dat dezlegare la prosteli tuturor :) .
Pe de alta parte, cred ca hoinar poate fi catalogat oricum, dar nu ca fiind lipsit de bun simt, iar iesirea lui nu a fost de dragul de a lovi. Toti avem iesiri (indreptatite sau nu) pe forum, iar daca nici eu nu stiu ce spun, sa ma ierte D-zeu!

Insa, e un alt aspect care ma ingrijoreaza: n-am scris un an dezile pe-aici, dar citeam de cate ori aveam ocazia. N-am observat mari inflamatii in atitudini...
Acum, dupa doar cateva posturi, lucrurile se incing. Asta ma pune pe ganduri.

Referitor la lut, doar cu uscare rezistenta e, asa cum bine intuiesti, zero. Vasul se dezintegreaza.
Cu lacuri nu m-as complica.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Ok. Am inteles, incerc sa invat sa formez un bonsai nu pentru a avea o planta in miniatura , poti cumpara una si in 20 min esti bonsait. Vreau sa invat aceasta disciplina pentru care ii invidiez pe japonezi.

Echilibrul din copac e in opinia mea si cea din interiorul tau.

Sau gresesc ? :incapatanat:

Mersi , ma gandeam ca lutul ala sa fie mai "adezivat" decat banalul lut de cariera
 

vali

Active Member
Moderator
marq a spus:
In 2 ani nu au fuzinat deloc?
Nu, nu asta era intentia. Au fost plantati doar "la gramada", in ideea de a arata ca un palc de copaci.
danero2004 a spus:
Echilibrul din copac e in opinia mea si cea din interiorul tau.

Sau gresesc ? :incapatanat:
Nu, nu cred ca gresesti.

danero2004 a spus:
Mersi , ma gandeam ca lutul ala sa fie mai "adezivat" decat banalul lut de cariera
Nu este "adezivat" in sensul pur al cuvantului, adica sa contina aditivi care sa-l faca sa stea mult mai legat chiar si-n stare cruda, cum ar fi pasta de modelaj, spre exemplu. Pe de alta parte, nu stiu exact ce continut are, sau daca i-au fost adaugati silicati ori mai stiu eu ce "prafuri" pentru a-l face sa sinterizeze mai bine. Este prezentat ca "lut gri romanesc - con 6"


Revenind la crengi, a fost replantat si "atropurpurel" :) . Cam mare dihania si mi-a cam dat de furca...
Ma asteptam sa aiba radacinile un total mess, ca orice lemn crescut in vas mai multi ani, dar nici chiar asa. In mijlocul bolului radicular am dat de un nod (efectiv!) de ramificatii groase de 1,5-2,5 cm, mare cat pumnul meu. Mi-a trebuit mult sa-mi dau seama unde duce fiecare si care erau ramificatiile fine corespunzatoare fiecareia. Am taiat ce era de taiat (intr-o prima faza) si l-am replantat. Oricum, inca mai este mult de munca in subteran. In functie de cum va evolua, voi vedea daca pastrez radacinile actuale sau apelez la un marcotaj chiar pe linia bazei trunchiului.
Imagini de la final
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
placut la vedere dar sa asteptam si podoaba "capilara"

Am si eun ginseng cu care nu ma inteleg prea bine , terminatiile la ficusi se termina ciudat nu e de ex ca la cais unde din fiecare mugure poate porni o creanga intreaga ci e mai impusilv si da numai din varf fara sa se impodobeasca . oare care sa fie motivul ?

mersi
 

vali

Active Member
Moderator
Probabil lipsa tunderilor succesive... daca ai taia periodic acei muguri terminali, ai forta ramificarea mai din interior.
Am avut ficusi (si benjamin si retusa si cordata), nu mi s-a parut sa fie o formare cu probleme.
Uite evolutia unuia, diferenta de la cum era si cum a ajuns e vizibila (la ramificare ma refer) http://s466.photobucket.com/user/3scu/l ... t=6&page=1
 

marq

Member
Privitor la ficus... daca mu gresesc perioada, a evoluat foarte frumos in 3 ani, deci nu trebuie sa asteptam chiar o viata de om sa vedem copacei frumosi.
De ce e la recuperare, l-ai transplantat?
 

vali

Active Member
Moderator
marq a spus:
Privitor la ficus... daca mu gresesc perioada, a evoluat foarte frumos in 3 ani, deci nu trebuie sa asteptam chiar o viata de om sa vedem copacei frumosi.
Bine-nteles ca nu, cine a spus asta? Conteaza de unde incepi, cu ce specie, si nu in ultimul rand, cat esti de sigur pe tine si ce stii sa faci.
marq a spus:
De ce e la recuperare, l-ai transplantat?
Daca era doar transplantarea, era o primavara normala. A fost bolnav anul trecut si nu s-a ocupat nimeni de el.
 

marq

Member
Isi revine el incetisor, apropo s-au facut niste lucrari de curatare a zonei limitrofe liniilor de inalta/medie tensiune si au vazut ieri taiati si tuia nu foarte batrani al 2-3 m inaltime, cum ar fi mai indicat: sa caut acum cioatele sau sa le las un an sa de-a ramuri noi?
 

marq

Member
Inseamna ca ii voi lasa acolo si cine stie ai cui vor fi, doar sa nu treaca cu buldozerul peste ei.
 
Sus