Cu artarul japonez, Vali, treaba e cam incurcata. Pe de o parte, din cauza traducerilor aiurea din japoneza in alte limbi sau a ambiguitatii caracterelor japoneze, care de multe ori numeau la fel lucruri diferite, iar pe de alta parte din lipsa de perfectiune a sistemului de clasificare binomial care acum 2-3 sute de ani nu era bine pus la punct. Ma rog, nici acum, dar e alta discutie. Astazi, se vorbeste cam asa despre artarul japonez, ,Acer palmatum': cand ai in vedere specia, de ea tin 3 subspecii recunoscute- amoenum, palmatum si matsumurae. Cand ai in vedere cultivarurile, criteriile se schimba si apar 7 grupuri acceptate: amoenum, palmatum, matsumurae, linearilobum, dissectum, piticii si cele ce nu intra in primele 6. Evident, si clasificarea cultivarurilor e aiurea, caci poti avea un linearilobum pitic si nu stii unde sa-l incadrezi, sau la grupa 7 poti avea doua cultivaruri atat de diferite intre ele, ca te intrebi ce cauta in aceeasi grupa.
Acum, cu privire la discutia noastra, remarci ca atat 'matsumurae', cat si 'dissectum' nu sunt nume de cultivaruri, ci atat de subspecie cat si de grup in cazul primului, si doar de grup in cazul celui de al doilea. Cultivarurile se scriu intotdeauna cu majuscula, aidoma genului. Si din cele spuse mai sus, dar si din practica, iti pot zice ca dissectum pe matsumurae e o idee buna, atunci cand nu vrei sa imprimi o vigoare prea mare altoiului.
Desigur ca ai un palmatum verde, e clar ca lumina zilei. Dar, dupa cum ai vazut, 'palmatum' se ia in 3 sensuri: nume de specie, de subspecie, si de grup. Daca eliminam ipoteza dupa care ar fi cultivar-ceea ce e corect, cred- raman primele doua situatii. E Acer palmatum ssp. palmatum sau ssp. matsumurae? Sau si-si, nici-nici, pentru ca e hibrid? Nu stim, dar poate avem noroc. Daca ai cum, lasa cateva disamare sa creasca, macar pana in vara. Cele de palmatum sunt mult mai mici.
Nu am inteles bine ce pe ce ai altoit si nici daca a fost o reusita. Am retinut insa ca ai grefat verde pe rosu si nu invers.
Cu lobii, tin sa-ti spun ca pe aceeasi planta am vazut si frunze cu 5, dar si cu 7 lobi. Si ca sa nu fie nimic clar, palmatum e creditat cu 5-7 lobi, matsumurae cu 7-9!
