Prosteli nevinovate

vali

Active Member
Moderator
@ lorisl - in balcon nu-mi coboara sub zero. Si nici nu prea urca peste 6-8 (bine, depinde si cate grade sunt afara).
@ pork - da, in ultimul sunt 2 ulmi legati.
 

lorisl

Member
vali da de ce ai ales tehnica asta? Pentru mine va fi prima oara cand las ulmii in frig total. Crezi ca o sa imi moara?Stiu ca tu ai multa experienta cu ulmii.
La mine pe balcon nu is deloc feriti de frig sau vant, si la mine bate vantu destul de tare.Ce imi recomanzi?Mersi anticipat
 

vali

Active Member
Moderator
Lorisl, nu este vorba de o tehnica in sine...
Se vorbeste despre faptul ca speciile de clima temperata trebuie sa ierneze; se vorbeste in acelasi timp si despre protectie pe timpul iernii. Daca lucrurile sunt luate separat, e normal ca multi sa se intrebe de ce mai e nevoie de protectie daca tot trebuie sa ierneze, iar la fel de multi (care au aplicat deja "protectii", dar fara sa dea prea multa importanta momentului) se intreaba "OK, al meu de ce nu ierneaza?"
Am mai vorbit despre iarna si am accentuat faptul ca este crucial ca pomisorii sa fie lasati sa adoarma, sa-si activeze mecanismele specifice, altfel spus, "sa simta" ca a venit iarna. Asta-i motivul pentru care ii las pe ai mei in zapada si in ger timp de cateva zile. Apoi, in functie de ce fel de iarna avem (mai aspra sau mai blanda) se aplica protectii impotriva gerului, sau nu. Este evident ca un copacel plantat intr-un vas ce nu are mai mult de cativa cm adancime si lasat afara intr-o iarna grea, va sta in permanenta cu radacinile intr-un substrat inghetat. La fel de evident e faptul ca nu vrem asta... va avea parte de o moarte lenta daca temperatura coboara mult si ramane acolo. In acest caz, fie protejam vasul impotriva inghetului, fie punem copacelul intr-o sera rece. Daca, insa, e vorba de o iarna in care temperatura coboara sub zero doar ocazional (cum am mai avut), atunci protectia este inutila, sau mai rau, n-ar duce decat la "trezirea" copaceilor.
S-a mai discutat despre "ce si cum" e cu iarna, pe-aici http://www.egradini.ro/forum/viewtopic. ... c&start=15
Copaceii sunt mult mai rezistenti decat credem noi, sunt adaptati si au propriile mecanisme pentru a face fata perioadelor reci (doar fac asta de mii de ani si fara ajutorul nostru). Noi nu trebuie decat sa asiguram un minim control in cazul in care temperaturile o iau razna (indiferent ca in sus sau in jos) si sa avem permanent in minte ca intr-un vas bonsai, lucrurile nu stau la fel ca in gradina din fatza blocului. Deci, trebuie sa ne raportam la mediul creat de noi.
Nu le facem bine nici daca-i bagam in casa (sau balcon, poftim) la prima bruma, pentru ca vor vegeta toata iarna, dar nu le facem bine nici daca-i lasam toata iarna afara, pe balustrada balconului unde sufla crivatul incontinuu si la -15C.
Ideea de baza este sa-i lasam sa intre in letargie, iar apoi sa le mentinem aceasta stare.

Sper ca cele scrise sa-ti fi raspuns la intrebari.
 

lorisl

Member
da vali, am inteles, ideea de baza ii aceeasi ca in cazul oricarei discutii in legatura cu bonsaii, anume: "depinde" :) .
Din pacate eu nu am cum sa ii portejez pe ai mei, trebuie sa ii las afara si sa ma rog.Nu am balcon inchis, in garaj nu au gram de lumina si in casa ii prea cald.Poate la anu imi fac mini sere de iarna, dar anu asta stau si ma rog.Oricum acuma is peste 0 grade in cluj, da parca vad ca o sa mai apuc iar temperaturi de -15. Singura protectie in momentu de fata ii ca am pus vasele in lazi cu fan.
Daca cumva ai vreo idee de cum ii mai pot proteja in caz de frig(iarna asta) te ascult cu mare placere :) .
 

sicora fabian

Active Member
Daca-i doar inchis si nu incalzit, nu este o problema. La temperaturi negative afara, si in balcon ingheata si-i forteaza sa intre in repaosul obligatoriu si sa-si incheie ciclul anual ca "foios".
In acest fel isi formeaza si inelele in tulpina, dar acumuleaza si rezerve pentru noul sezon!
Vegetatia continua la speciile caduce ii slabeste din toate punctele de vedere.
 

pork

Member
vali, spuneai ca ai grija de ei sa ramane in stadiul de hibernare. Cum faci asta?
Spre exemplu, eu am acum 12-13 grade in balcon...asta-i nu-i deloc iarna (sa nu mai zic ca aseara erau 7 grade afara, in balcon cred ca la fel ca acum..). In cazul asta e ceva de facut?

Edit: azi (sambata), am observat ca le apar si mugurasi...nici macar n-au intrat de tot in iernare ca deja le apar muguri noi...
 

vali

Active Member
Moderator
pork a spus:
vali, spuneai ca ai grija de ei sa ramane in stadiul de hibernare. Cum faci asta?
Ideea e sa controlezi (pe cat posibil) temperatura si lumina. Normal ca daca afara sunt 12-13 gr C si soare puternic, nu prea ai ce sa faci... decat sa-i muti intr-un beci, unde ai o temperatura constanta de 4-5 gr C si e intuneric :). Daca nu, n-ai decat sa te rogi sa nu tina caldura mai mult de o zi, doua. Daca e vorba de un balcon inchis, poti reduce temperatura deschizand ferestrele.
Daca nu avem sere reci, garaj neincalzit, beci, etc., suntem oarecum la cheremul vremii de-afara...
 

pork

Member
Mda,aici in Iasi, beci n-am iar geamul e deschis non-stop, dar la cum e afara...
Daca le pun o cutie in cap sa fie intuneric ajuta la ceva? Caci saracii nici n-au terminat de dat jos toate frunzele si deja fac muguri, unii se si deschid...

La anu' cumpar un buncar sub pamant si un tun de zapada. Sa vad atunci ce-or mai face :rofl:
 

vali

Active Member
Moderator
Mda... ar fi trebuit sa fiu mai atent cu referirea la lumina. Nu m-am exprimat foarte clar. Ceea ce vroiam sa spun e ca daca afara sunt 12-13 C si mai e si soare (care bate prin geamul balconului) temperatura e mult marita. Am scris cu gandul la un balcon inchis, dar nu am mentionat asta.
Treaba cu beciul a fost asa ca sa "ma dau spiritual", dar pare ca a intarit ideea ca lumina (sau lipsa ei) are vreun efect.
Primordial este ca temperatura sa fie scazuta.
Deci, daca le pui o cutie in cap la 12-13 C, nu rezolvi nimic, frunze tot vor aparea, doar ca vor fi galbene.

PS: Insa, e adevarat ca la temperaturi scazute lumina nu mai este necesara.
Dar intre a nu fi necesara si a trebui sa nu existe deloc sau sa fie scazuta, e diferenta mare.
Imi cer scuze de nelamuririle create.
 

pork

Member
N-ai de ce sa-ti ceri scuze vali, eu am inteles gresit.
In concluzie, daca vremea e de asa natura, n-am ce face nici daca ma pun in cap si fac tumbe.

Cica se anunta ca vine iar ninsoare (asa am citit aci pe forum) si frig. Doamne ajuta' !
Mersi de lamuriri.
 

vali

Active Member
Moderator

pork

Member
Intr-adevar, frumos exemplarul. A naibii treaba cum dati voi peste ienuperi...
De curiozitate, cat te-a costat?
 

vali

Active Member
Moderator
Ciudat cum de nu dai si tu peste ei... :? Sunt pe toate drumurile.
25 lei.
 

pork

Member
Face toti banii exemplarul ala.
Maine trac o raita la Baumax...Doamne ajuta !

Apropo, panza infasurata pe trunchi e pt a "tine" trunchiul sa nu plesneasca la indoire? Sa nu se incastreze sarma? Amandoua?
 

vali

Active Member
Moderator
pork a spus:
Apropo, panza infasurata pe trunchi e pt a "tine" trunchiul sa nu plesneasca la indoire? Sa nu se incastreze sarma? Amandoua?
"Panza infasurata" nu este panza :). Este o banda de plastic, neadeziva, dar destul de elastica.
De fapt, direct pe trunchi sunt mai multe straturi de rafie (s-a aplicat uda!), apoi sunt doua sarme de cupru de 5mm neinfasurate in jurul trunchiului, ci intinse de-a lungul acestuia. Peste toate astea se afla banda de plastic si acel fir de cupru ce are mai mult rol de stabilizare a celor doua sarme din interior.
Toata "ingineria" are rolul de a crea un manson elastic, care sa-mi permita indoirea mai usoara a trunchiului si sa ma scuteasca de palpitatii ca s-ar putea rupe ceva, pe undeva. Si - bine-nteles - protejeaza si scoarta.
Este metoda (probabil) cea mai folosita la indoirea de trunchiuri/ramuri mai groase de 2-3 cm.
 

vali

Active Member
Moderator
Mai sunt si alti "lemnosi" care au incaltari noi.
Un fals chiparos pe care l-am mai arata pe-aici (cred :? )
http://3.bp.blogspot.com/-7Raa-sPh1h8/T ... CF3746.jpg
Si o dracila cu radacinile expuse
http://1.bp.blogspot.com/-E_3x9Rp_2cs/T ... CF3750.jpg
Iar aici, e dupa repozitionarea ramurilor (desi, nu e nimic batut in cuie)
http://1.bp.blogspot.com/-_Z3OxnD1454/T ... CF3761.jpg
Se pare ca acest "Fals Chiparos" (Chamaecyparis pisifera) chiar vrea sa fie un copacel... Nu-l intereseaza deloc dimensiunea.
http://4.bp.blogspot.com/-BouP5iyw8Ms/T ... CF3806.jpg
 
Sus