Rozmarinul

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
:eek: da de ce?
Daca iti este teama mai bine il acoperi bine sa nu inghete dar nu il transfera.Lasa-l acolo.
 

Roxana Peled

Active Member
Eu am avut un rozmarin timp de 10 ani.
In primii 2 ani a iernat pe balcon (neinchis) intr-un ghiveci destul de micut, complet neprotejat . A rezistat fara probleme. In urmatorii 5 ani a iernat tot asa, in diverse balcoane, in diverse ghivece - nici o problema. Ultimii 3 ani i-a petrecut in gradina intr-un sol chiar prost drenat (la mine in curte porneste panza freatica de la 10 cm de suprafata), a supravietuit saracul fiecarei ierni fara mari probleme - intr-una din ierni i s-au uscat cateva ramurele dar a crescut din restul. Devenise urias!
In toamna trecuta a trebuit sa-l scot din gradina si sa-l pun dinnou in ghiveci (ca sa nu-l zidesc in fundatie ca pe Ana lu' Manole :) ). A rezistat eroic peste iarna, in primavara era verde si frumos. Apoi a venit brusc caldura, s-a pleostit, s-a uscat si s-a dus :cry:

Imi pare rau de el pentru ca am facut in cei 10 ani o multime de puiuti din butasi- ultrasimplu, in pahar cu apa, au facut absolut toti radacini. Cu toate astea nu stiu cum s-a facut ca nu am ramas cu nici unul. Chiar si mama l-a pierdut pe al ei. :(

Anul asta am cumparat alti doi in ghivecel dar daca nu sunt la fel de rezistenti ca vechiul meu "prieten"? :nu-mi_place:
Sunt multe soiuri si nu stiu daca am nimerit si de data asta unul la fel de grozav.
 

Roxana Peled

Active Member
E un pic offtopic dar inteleg de aici ca oregano rezista si el iarna in gradina?
Eu am avut si lavanda afara neprotejata in cei 3 ani de cand am gradina. A rezistat fara probleme pana am omorit-o tot cu mutarea din toamna ... doar ca de la aia am puiut :D
Daca stiam le demontam pe toate in bucati si le butaseam intr-o suta de puiuti :evil:
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Da, oregano rezista, il am in gradina de 3 ani si in iarna au fost -25 si n-a avut probleme

Dar rozmarinul la mine nu rezista, 2 ierni la rand am omorat cate 2, acum asta pe care il am, ultimul, o sa-l tin la iernat unde a mai fost, n-are rost sa mai experimentez cum moare rozmarinul la mine, iarna, imbracat in paie si sac de iuta :suparat:
 

Roxana Peled

Active Member
S-ar putea sa-ti sune stupid ceea ce spun dar daca mai ai unul care iti prisoseste incearca si o iarna fara protectie.
S-ar putea ca tocmai paiele si iuta sa fie cele care ii omoara pentru ca le tin umezeala si-i sufoca. Rozmarinul e o planta ieftina si foarte usor de obtinut din butasi. Daca nu ai deja mai ai inca timp sa produci o plantuta pana la iarna, s-o pui in gradina neprotejata, sa vezi ce se intampla.
Ce te costa? :D
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Scuze, am scris gresit, nu era iuta, era rafie :oops: Intr-adevar, iuta se imbiba de apa si tine umezeala. Si am verificat, paiele au ramas uscate, rafia nu a lasat umezeala sa intre...Nu stiu daca mai am chef acum de butasit, am atatea de plantat toamna asta incat o sa-mi smulg iar parul din cap de disperare...oricum, rozmarinul,daca e tanar, are mai putine sanse sa reziste la ger, asa ca as munci degeaba :evil: Si m-am cam plictisit de plante pe care mi le omoara gerul sau o iau in fiecare primavara de jos, am un calycanthus care face faza asta de 3 ani, l-am suportat cu stoicism dar la anul daca face aceeasi faza...zboara peste gard :mrgreen:
Nu vreau o gradina plina de plante care trebuie cocolosite, am asa de multa munca de facut incat nu ma mai tin puterile pentru tot felul de sensibile de-astea :)
 

claude

Well-Known Member
Moderator
daaa, eu toamna trecuta am vorbit singura 'imbracand' diverse plante, pe un frig de imi clantaneau dintii si in primavara la fel, cand le-am dezbracat, indesat iar paiele in saci, etc, ca sa constat ca oricum au decedat, asa ca m-am chinuit degeaba :x Eu chestii de-astea nu mai fac, ori in ghiveci si la iernat (ideal cat mai putine) , ori in gradina cine rezista :mrgreen: Cine nu, moare sau pleaca :evil:
 

anasstasia

Active Member
Victoria draga mea, vreau si eu 2 radacini de rozmarin. Una pentru la tara si una pentru tinut in casa. Te roooog! Dar cred ca trebuie sa asteptam, sa fie mai spre toamna?
Cit de bine arata! :rugaciune:
 

victoria

Active Member
anasstasia a spus:
Victoria draga mea, vreau si eu 2 radacini de rozmarin. Una pentru la tara si una pentru tinut in casa. Te roooog! Dar cred ca trebuie sa asteptam, sa fie mai spre toamna?
Cit de bine arata! :rugaciune:
Sigur ca da,cu placere. Imi notez,sa nu uit, si vorbim mai incolo.Intr-adevar ar trebui sa se mai racoreasca putin
 

Roxana Peled

Active Member
Sa stii ca eu cred ca depinde mult de planta in sine, desi arata la fel in principiu, unele rezista si la -20 si altele mor la -5. Nu stiu ce sa zic, as vrea sa pot da vina si pe sol, mai bine sau mai prost drenat dar realitatea e ca al meu a rezistat la -17 cu o iarna in urma, complet neprotejat si plantat intr-o mlastina. I s-au uscat niste varfuri dar le-a recuperat complet in vara. Era insa un rozmarin maricel si batraior, poate ca asta ajuta :gandit:
 

victoria

Active Member
Eu il am de la Plant Shop si l-am primit mic.Asa ca nu cred ca varsta e un criteriu.L-am pus direct in gradina si nu l-am mai bagat in seama,mai ales ca nici nu mai eram sigura ce e.Comandasem foarte multe,si la cateva ghivece le cazusera etichetele.Poate conteaza si faptul ca i-am pus gunoi de grajd la plantare si a facut radacini puternice de primavara pana in iarna.
 

Roxana Peled

Active Member
Si asta s-ar putea sa fie o treaba.
Al meu in primul an si-a petrecut iarna intr-o oala de lut micuta afara intr-un balcon neinchis.
Nu a beneficiat nici de ingrasare, nici de dranaj, nici de protectie si n-a avut nimic. Desigur nu-mi mai aduc aminte cum a fost iarna aceea de acum 10 ani dar nici complet lipsita de ger nu avea cum sa fie.
 

Framboise

New Member
Am un rozmarin in ghiveci care a stat pe balcon pina a venit frigul. L-am adus in casa si sta la bucatarie la geam. Toate bune si frumoase, dar tocmai am descoperit ca are purici :-(( am o solutie de stropit dar daca o folosesc nu-l mai pot folosi la mincare. Mai cunoaste cineva si alte metode? Multumesc.
 
Sus