Stapelia variegata Syn. Orbea variegata

gino

Member
Ce spuneam ?...alta floare interesanta...
Nu stiu concret care sunt posibilitatile tehnice ale acestui forum, dar daca se poate, ar merita realizat un caleidoscop cu florile de Stapelia / Orbea variegata postate pana acum, pentru a putea face aprecieri si comparatii...
 

mymo

Active Member
M-am conformat,sa traiti!


Eu stau sa ma gandesc ce fac cu ele la iarna :gandit: si ele intra in repaus? care e temperatura optima pentru ele iarna?
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
1. In legatura cu temp de iernare, am citit ca rezista pana la -5, max -10 grade, dar depinde si de umiditatea atmosferica. In zona mea nu se atinge astfel de temperaturi decat rar, dar mila Domnului cu umiditatea.... :(
2. In legatura cu caleidoscopul: eu am pozele in Picasa, deci e simplu de copiat. De fapt o singura poza este, daca e nevoie, aveti acceptul meu.
 

mymo

Active Member
Da,aia e temperatura minima,dar eu vreau sa stiu care-i cea mai buna pentru ele ca sa se dezvolte si pe timp de iarna(daca e posibil)
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Am inteles. Eu pana acum doua ierni o tineam in casa, la caldurica, 16-18 grade (stau la bloc), dar o udam rar, cam la trei saptamani. I-a fost bine, ca a inflorit in toti anii. Vara sta afara, in plin soare. Astea sunt conditiile in care "a copilarit". :rofl:
 

mymo

Active Member
Eu iarna trecuta am tinut-o la 23-24 grade,stau tot la bloc da-s friguroasa rau :) si nu i-a mers foarte bine,dar eu n-am nici lumina buna iarna :(
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Aaaa, pai la mine lumina cat cuprinde si soare, daca e afara e si in casa....In camera cu florile nu sta nimeni, caloriferul e inchis . :rofl:
 

andre

Member
Poate nu ati sesizat din tabelul de temperaturi minime pus la capitolul de cactusi si suculente, ca Stapelia variegata este una dintre putinele, daca nu singura, Stapelie care rezista pana la -10.
Deci iarna tineti-o cat mai la frig si nu trebuie sa o udati deloc, ca rezista foarte bine.

Cactusii si suculentele nu trebuie sa creasca iarna. De ce vrei mymo, ca planta sa creasca si pe timp de iarna?
Tocmai ca lor le trebuie repaus atunci, daca ar creste s-ar alungi din lipsa insuficienta de lumina, asa cum am patit cu un Echinopsis, care imi pusesem in gand sa-i tai varful alungit. Dar a inceput sa infloreasca si l-am iertat anul asta.
 
D

dyayzh

Guest
Si daca de 2 ani nu vrea sa infloreasca desi e o planta matura si maricica, ce e de facut :?
 

IZA

Active Member
Daca e afara la soare dar totusi nu chiar direct toata ziua, de ce sa nu faca? Am vazut ca ale mamei au inflorit al doilea an :D . Desi la primii pui au trecut trei sau 4 pana au inflorit. Depinde cat de mature sunt probabil.
Sa stiti ca m-a apucat dragul de plantele astea de vreo doi ani decand o am. Anul acesta m-a fericit a mea stapelie variegata cu multeeeeeee flori. Imi doresc si eu foarte mult si alte varietati dar .....deocamdata nu stiu de unde sa le iau. :( N-am vazut prin florarii . Sunt convinsa ca doar ocazional se gasesc la cei care se ocupa cu cresterea cactusilor si suculentelor.
 

gino

Member
Cred ca in primavara trebuie schimbat pamantul si eventual separata in mai multe ghivece. Infloreste de regula pe lastarii noi, formati in anul respectiv.
 

irinabv

Active Member
Moderator
A mea este obtinuta din doi butasi deshidratati recuperati de la o planta ucisa de mine toamna trecuta, si anul asta a inflorit non-stop. Deci nu cred ca are importanta varsta. Eu am tinut-o numai in casa, in geam, cu soare pe ea. Cu pamant obisnuit de flori, udata la cateva zile, mai mult pufuita.
 

fixpix

Active Member
am o intrebare. poate cam aiurea.
am un ghiveci cu o stapelie (cea de la care am pozat floarea) si a crescut cam aiurea... mie-mi place...da nah!
ghiveciul tinut pe pervaz. catre nord. deci cam putin soare.
o perioada a crescut orientat spre geam, apoi l-am intors si cum directia era spre interior, acuma s-au intors din nou spre geam.
stapeliile astea se pot... TUNDE? sau ar fi prea aiurea?
:mrgreen:
 

Nick.A

Member
Salve!
Stapeliile nu se tund ca doar nu-s gazon :rofl: ,dar se pot desface butasi de pe plante si in felul acesta se mai scurteaza.Asa obtii si alte plante dupa ce pui butasii la inradacinat.Mai dai si la altii care nu au.
Numai bine!
 

fixpix

Active Member
da nick... stiam. doar ca butasii se pot lua cam tot asa de mai jos. ca nu prea s-au impartit lastarii... deci si sa vreau... si sa iau butasi - tot nu s-ar scurta planta prea mult.
hmmm
 

Nick.A

Member
Daca te deranjeaza faptul ca a crescut prea mult se pot taia,de ce nu?dar in asa fel incat sa nu ramana expusa taietura ,nu prea e estetic,pentru ca se usuca si ramane o cicatrice de culoare deschisa.
Ideal ar fi sa nu o faci,ca sa nu supui planta unui stres nedorit.Cel mai bine ar fi ca planta sa fie asezata la loc insorit astfel incat sa nu cresca nedorit de lunga.Eu am o Stapelia variegata de vreo 6 ani si a stat in permanenta la soare,sau la loc luminos,in perioada de iarna si niciodata nu au crescut lastarii mai mult decat as fi vrut,astfel incat sa ma determine sa o tai.Singura ocazie in care m-a determinat sa o tai a fost cand a suferit un atac masiv al paduchilor lanosi,respectiv anul trecut,in vara.Dupa o macelarire adecvata si un tratament sever cu Mospilan,plus dezinfectarea vasului si alte alea,mai ramasesera vreo cateva moate din planta.Acum,dupa un an planta arata ca o padure si a si inflorit,ceea ce nu mai facuse de vreo doi ani(a trebuit sa descopar anul trecut forumul cactusistilor ca sa ma dumiresc de problema pe care o avea biata planta).
 

fixpix

Active Member
daaa... stiu cum e cu tunsu. cam la toate plantele e nasol daca raman cioturile sa se vada.
m-am mai uitat aseara la ea... nu arata prea nasol. problema e ca soare mai ioc. ca sunt pe nord cu toate geamurile, asa ca oricat as vrea sa-i ofer soare nu prea pot. ei si celorlalte plante.
probabil la iarna o tin in balconul inchis la racoare si la primavara o duc in curtea parintilor. acolo o sa aiba cat soare o vrea.
 
Sus