Phalaenopsis

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.

marean

Active Member
olivia31 a spus:
Dar unde gasiti substrat special de orhidee??? Eu caut de un an. Am incercat la magazinele mari gen Praktiker, Bricostore etc dar si la florarii mici si nimic.

Iar Cambria mea pe care ati identificat-o ca alta specie nu miroase :( cum ati zis. Dar nu ma supara acest lucru.. orhideele imi plac pentru aspect. Cu umiditatea e mai prost. Le pulverizez cu apa fiarta ca sa nu ramana calcar pe frunze, dar vreau sa fac rost de un umidificator.

Cymbi sta de vreo 3-4 luni in pamant normal de flori si ii merge bine... Asa era si in florarie cand am luat-o... doar am mutat-o intr-un ghiveci mai mari si i-am schimbat pamantul. Dar face radacini noi, bulbi noi, frunze noi din bulbii vechi... deci cred ca ii convine :D

Cat despre udat... ud toate orhideele (in afara de cea care sta in pamant) o data pe saptamana. Le pun intr-un lighean cu apa calduta si cativa stropi de fertilizant si le tin cam jumatate de ora. Si vad ca nu se supara :D

Oricum, am observat din proprie experienta ca multe plante nu se comporta dupa regulile din carti. Unora le-am oferit conditii exact invers de regula... si le-a mers bine.
Daca a fost cumparata inflorita complet,e posibil ca florile sa fie pe trecute si sa nu mai miroasa . Dimineata e cel mai probbil sa se simta parfumul :wink: .
Pamant pt orhidee am gasit la Brico,am inteles ca si in Metro se gaseste . Eu am folosit doar unul ,de la Agro ,dar l-am folosit in amestec cu diverse (perlit,scoarta,cocos etc.) .
 

ghia_don

Active Member
Am primit de 8 martie aceasta phale
In momentul acela avea doar o floare aproape deschisa, de aceea am asteptat pina acum s-o pozez.
Intrebare: nici o floare de pe cele doua tije nu e deschisa complet, asa ar trebui sa arate aceasta, sau are vreo problema?
 

angela draganoiu

Active Member
una d'asta am si eu. la inceput florile au fost asa, cum le zice Iulia, "triunghiulare' apoi florile nou aparute s-au schimbat si acum sint aproape normale, spun aproape pt ca mai pastreaza ceva din forma initiala.
 

nimf3

Member
exact...si frunzele difera putin , prima data cand am primit-o , am fost putin dezamagita ca e la fel ca prima, dar uite ca difera putin ..daca te uiti mai atent :rofl: am si eu o problema.... :rofl:
 

marean

Active Member
ghia_don a spus:
Am primit de 8 martie aceasta phale
In momentul acela avea doar o floare aproape deschisa, de aceea am asteptat pina acum s-o pozez.
Intrebare: nici o floare de pe cele doua tije nu e deschisa complet, asa ar trebui sa arate aceasta, sau are vreo problema?
E pelorica ! Nu cred ca isi revine,fiind un defect genetic,unii spun de la prea multe hibridizari succesive pe un bazin genetic limitat sau deja slabit la fecundare !
Dar nu-i bai,ca e faina si asa,mie imi plac si ciudatelele astea :wink: ,iar a ta are niste pete deosebite !
 

evil_kitty

New Member
am nevoie de ajutor

Cred ca am udat prea tare orhideele mele acum vreo luna, pe cand inca una din ele avea flori, care au inceput sa ii cada. Apoi li s-au ingalbenit frunzele si au cazut rand pe rand. Am decis sa le schimb substratul ca sa le salvez si atunci am vazut cat de ud era, iar una din orhidee e in stare foarte proasta. Am facut si niste poze, voi ce credeti, poate supravietui?

http://s703.photobucket.com/albums/ww40 ... CF3083.jpg

Avea multe radacini putrezite, le-am taiat, iar din cate observ eu, doar o mica radacina mai e sanatoasa si nu stiu daca o sa reziste :(

Cand le ud, obisnuiesc sa le pun intr-un lighean si le torn acolo apa, iar dupa aceea le las la scurs, deci nu inteleg cum s-a intamplat :|

Sper ca ma puteti ajuta cumva, mi-e frica sa nu le pierd :((
 

ramona

Member
Problemele cu phale ale mele au fost si mai grave. Pudreaza-le cu pudra de scortisoara sau carbune inainte sa le pui in pamant (mi-au zis si mie fetele). Poti sa citesti ce am patit cu ele si cum le-am tratat la topicul: Probleme cu phalenopsisul. Bafta si sa ne tii la curent cu evolutia!
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
E destul de complicata situatia orhideei tale, tinand cont ca nu mai are deloc frunze, iar varful de crestere pare distrus. Poti incerca insa sa o salvezi...

Lasa planta sa se usuce pana maine. La fel si scoarta ramasa: spal-o daca este cazul si las-o la uscat. Taie tija uscata de la baza iar pe cealalta o poti lasa cam de 10 cm ca sa nu ii mai consume si aceasta din putinele resurse de enegie ramase. Apoi replanteaza orhideea si nu o uda cel putin 2 saptamani. Poti incerca sa o pulverizezi din cand in cand la suprafata sau sa ii creezi o "minisera".

Eu am cumparat cu 5 lei o astfel de orhidee distrusa, ca experiment sa vad daca reusesc sa o "reinvii". Avea insa radacinutele ceva mai sanatoase. Acum are 2 noi "moate" verzi aparute din centrul distrus, un mot central si unul lateral. Sper ca in cateva luni sa se formeze 2 plantute.
 

evil_kitty

New Member
Merci pentru sfaturi, o sa incerc s-io salvez. Am citit si despre "metoda cu punga" aici pe forum, insa nu am gasit-o explicata in detaliu pe nicaieri, poate n-am cautat destul de bine. Imi puteti explica si mie in ce consta sau sa-mi dati un link ceva?:)
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Initial eu am folosit o cutie de tort transparenta, insa am gasit la Obi minisere speciale si mi-am cumparat vreo 2 variante. Cutiile si miniserele cred eu ca sunt mai comod de folosit decat o punga pentru ca le poti aerisi usor ridicand capacul (sau deschizand fantele de aerisire in cazul miniserelor). Miniserele au de asemenea in plus si niste gaurele de aerisire laterale, nu sunt inchise "etans".
Am pus minisera pe pervaz, deasupra caloriferului, iar pe calorifer chiar sub minisera am asezat un castron cu apa, altfel caldura emanata de calorifer era mult prea puternica iar umezeala din cutie se evapora prea repede. Cand nu mai gaseam picaturi de apa pe peretii miniserei turnam putina apa pe fundul cutiei.

Cu punga nu am incercat, mi se pare mai complicat de aerisit.
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Nu, in nici un caz. Orhideea va sta in ghiveci propriu (cauta un ghivecel mai micut, nemaiavand radacini multe, ghiveciul pe care l-a avut planta initial e mult prea mare), iar in minisera pui orhideea cu ghiveci cu tot.
 

ioana_ralu

Member
Iata cum am facut eu.Dupa ce am lasat-o la uscat am pus-o intr-un pahar transparent cu scoarta .Apoi am taiat o sticla de 2 litri aproape de la jumatate, si am bagat paharul cu orhideea in partea de jos a sticlei apoi am "intregit sticla. Partea buna este ca poti aerisi oricand desfacand capacul.
Si apoi o uzi cam la 3 saptamani in functie de cat de umeda este scoarta ,mai putin ca pe celelalte orhidee
Eu pe asta o tin asa de cateva luni bune si abia acum ii dau radacini noi si frunza
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Azi am verificat orhideea cu probleme de care va spuneam acum cateva zile.
Am avut o surpriza foarte mare sa constat ca pe langa cele 2 "motulete" verzi aparute din axisul distrus acum are si un mic lastar. :D

 

IULIA

Active Member
Caramell, sa ai mare grija unde si cum pui apa acum, cu motzisorii cei noi.
ca o completare, daca substratul este ok(adica nu contine elemente care mentin umezeala) axisul este distrus cind se pune apa pe sus si ramine in mijlocul plantei. daca e si o temp sub 24 de grade in camera, e gata mucegaiul.
acum, pt evitarea probl, pt persoanele care timpul le permite sau au un nr redus de phale, va sfatuiesc ca dupa fiecare udare pe sus sa stergeti mijlocul plantei ff bine si sa absorbiti(cu betisoare de urechi, hirtie de toaleta) apa ramasa acolo.
chiar si intre frunzele mai joase ale plantei.
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Felicitari, Marean! Este intr-adevar foarte harnicuta! Sa te bucuri de ea si asteptam poze cu floricelele! :D

Iulia, nu iti face griji, sunt foarte atenta la udarea lor. Am specificat mai sus ca acea orhidee a fost cumparata fara axis cu 5 lei, pentru a incerca sa o salvez. E mai ieftin sa "imi fac mana" pe ceva ce a costat 5 lei decat pe una de 50 lei :)

In ceea ce ma priveste imi e mult mai usor sa ud orhideele prin scufundare decat pe sus. Pentru udarea pe sus folosesc o seringa de 50ml pentru a le putea uda uniform si puneam cam doua seringi la fiecare, lasandu-e apoi sa se scurga. Este o metoda destul de buna, pentru ca udarea este controlata. Numai ca pierdeam cam mult timp asa.

Cea de a doua metoda e sa le ud prin scufundare: dureaza mult mai putin (decat metoda cu seringa), se umezesc uniform si este sigur pentru planta pentru ca de asemenea nu se uda axisul si nu ramane apa in farfurie, daca se asteapta putin sa se scurga apa din ghivecel.
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Sus